La llibreria Éfora al passeig Cordelles

CIÈNCIA

La llibreria Éfora dóna veu a les dones científiques

La llibreria organitza l'11 de febrer un cicle de xerrades en el marc del Dia de la Dona i la Nena la Ciència

 

Per reivindicar un augment de la presència de dones científiques en el sector, dissabte 11 de febrer se celebra el Dia de la Dona i la Nena a la Ciència. A Cerdanyola, la llibreria Éfora - al passeig Cordelles nº 18 - ha organitzat una jornada de conferències amb dones que actualment treballen en l'àmbit científic en centres d'investigació i empreses de la ciutat. Les cinc professionals que participaran explicaran la seva motivació per ser científiques, les dificultats amb què s'han trobat i com veuen el futur de les dones a la ciència.

 

Marie Curie va ser la científica precursora i la van seguir referents com la viròloga Françoise Barré-Sinoussi, premi Nobel de Medicina pel descobriment del VIH, o l'antropòloga Jane Goodall. Històricament, les dones han protagonitzat fites científiques importants per la societat però sempre han tingut menys presència en el sector que els homes. De fet, segons dades de la Secretaria d'Estat de I D I, el percentatge de dones científiques no creix a Espanya des de l'any 2009, situant-se en el 39% del total d'investigadors.

De malalties autoimmunes a restes arqueològiques

 

El cicle començarà dissabte al matí, d'11.30 a 12.30 h amb la primera taula rodona. En aquest cas, la sessió comptarà amb les experiències de la llicenciada en Química i Product Manager de Speciality Gases, Mònica Vera, i la directora del Departament de Biologia Cel·lular de Fisiologia i d'Immunologia de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Dolores Jaraquemada.

 

La primera conferència contraposarà dos àmbits molt diferents del sector científic. Per una banda, la feina de la química Mònica Vera es basa, en part, en el desenvolupament de productes per trobar solucions per clients. Per l'altra, el paper de l'experta en immunologia Dolores Jaraquemada, que havia estat presidenta de la Sociedad Española de Inmunología (SEI), té especial pes en la investigació amb cèl·lules mare pel tractament de malalties autoimmunes.

 

Ja a la tarda, a partir de les 17.30 h, tornaran a coincidir tres àmbits diferents del món de la ciència. En la taula rodona que tancarà la jornada participaran la investigadora de la malaltia d'Alzheimer amb llum infraroja al sincrotró ALBANuria Benseny, la directora tècnica del Laboratori d'Ambient Controlat i assessora de l'Observatori d'Igualtat de la UAB, M. Angels Benitez, i la Doctora en Física Aplicada i analista de restes arqueològiques i art, Gloria Molina.

 

Encara en el marc del Dia de la Dona i la Nena a la Ciència a Cerdanyola, la llibreria Éfora també ha organitzat un concurs de fotografies. Qui vulgui optar a emportar-se el llibre 'Mujeres de ciencia: 50 intrépidas pioneras que cambiaron el mundo', haurà de seguir en xarxes socials el perfil de la llibreria i publicar una foto a Instagram, FacebookTwitter amb l'etiqueta #11F. La foto amb més likes guanyarà l'exemplar del llibre.

Portada del llibre 'Mujeres de ciencia: 50 intrépidas pioneras que cambiaron el mundo' | EDITORIAL NÓRDICA LIBROS
 

 

Veure Comentaris