CINEMA
Pedro Villarejo: "Faig curts per aprendre dels meus errors i arribar a ser director"
En el Fantosfreak d'enguany, el jove cerdanyolenc presentarà "Redder Returns", la segona part del curtmetratge que l'edició passada el va convertir en el participant més jove de la història del festival
Té només 15 anys, però ja compta amb més de quatre curts escrits, filmats i dirigits per ell, dos d'ells presentats a diversos festivals locals, inclòs el Fantosfreak. Parlem de Pedro Villarejo, que explica que el primer cop que va passar per davant del Fantosfreak amb la seva família, va tenir por i va voler marxar. Ara, ell i els seus amics no es perden cap edició. Quan li pregunto si és famós a la classe, riu i comenta que tothom li demana sortir als seus curts.
L'any vinent estudiarà el Batxillerat social al Banús, i el seu somni és acabar dedicant-se de manera professional al cinema. Aquestes setmanes, junt amb en Bernat Guillem, l'Hugo Lorca i el Rubén González assisteix a un curs d'animació stop-motion de l'Escola d'Estiu que organitza l'ESCAC, després d'haver guanyat la beca del Concurs Cine Base amb "Redder Returns", la segona part del curt que l'any passat el va convertir en el participant més jove de la història del Fantosfreak.
D'on surt "Redder"?
Tot va començar quan amb uns amics vam dir de fer un curt sobre dos nois que van corrents pel carrer, estil de seqüència de persecució, arriben a casa i únicament estaven arribant tard a la seva sèrie preferida. Però com jo ja havia començat a practicar amb l'After Effects, volia incloure efectes especials. Per això, vaig transformar els dos amics en un noi que tingués superpoders, i al final vaig canviar el curt completament.
Vas començar tu mateix a jugar amb l'After Effects per motivació pròpia?
Sí, el meu pare abans sí que feia alguna cosa i em va ensenyar quatre tonteries (sic). A partir d'aquí, el primer que vaig ver va ser la 'intro' de "Pedro Films", que vaig trigar bastant a enllestir perquè era la primera vegada que agafava el programa. Després, a base de practicar, ja vaig fer jo mateix tots els efectes dels curts.
I aquest curt també el vau gravar només amb una càmera?
Sí, i amb un únic objectiu, el que venia de sèrie, el 18-55 mm. Però a aquesta segona entrega el so sí l'hem enregistrat amb un micròfon de corbata.
La gràcia de la primera part de "Redder" era la sorpresa final, l'acudit. Ara que ja hem desmuntat la broma, com heu plantejat la segona part?
Jo volia que tot el curt en sí fos com un còmic, per això el cartell segueix aquest estil. Alhora, volia que inclogués aspectes còmics en el sentit de graciosos. Molta de la inspiració per aquesta segona part l'he agafat d'un actor que es diu David Pareja, qui també ha presentat curts al Fantosfreak. De fet, ell és un dels meus referents de fer tonteries, és a dir, curts d'aquesta mena. A més, ara la trama es complica amb un enemic: Némesis (venjança). No volia fer únicament un gag, sinó expandir una mica més la història.
Resumit en una línia, de què diries que va "Redder Returns"?
D'un ciutadà que necessita ajuda perquè l'han disparat, Redder el superheroi de Cerdanyola acudeix a la seva ajuda, parla amb ell i diu que l'home que l'ha disparat vol destruir el món. Aquest és el plantejament inicial.
D'acord, no explicarem més per evitar spoilers, doncs.
El final, de fet, no segueix estrictament el diàleg del guió. El final és així de veritat, va ocórrer així de forma espontània.
Com vas seleccionar els actors?
Els he escollit per amistat i per les seves característiques físiques. Vam agafar a Rubén González per fer de Redder perquè era molt àgil i sabia fer alguns trucs de parkour, el Bernat Guillem perquè feia gràcia i l'Hugo Lorca perquè havia fet un curt amb ell anterior abans i em va semblar que actuava bé.
Us ha suposat més feina aquesta segona part?
Sí ,sobretot el guió, perquè he fet moltíssims canvis. Quan pensava que ja ho tenia, deia no, això no fa gràcia, i ho tornava a polir, comentant-ho amb la resta de l'equip.
Quin és el teu objectiu quan et poses a produir un curt?
Jo estic fent curts per aprendre dels meus errors curt rere curt, i així quan sigui més gran poder-me dedicar a això. Alhora, busco sobretot que la gent rigui, que s'ho passi bé, i per això vaig enviar Redder al Fantosfreak, perquè sabia que allà la gent riuria.
Així que, realment, aquesta és la teva passió i la teva professió desitjada.
Sí.
Quan ho vas saber?
Doncs exactament no ho sé... Però tindria 11 o 12 anys que ja començava a fer tonteries amb la càmera, junt amb els meus cosins i el meu germà. I sobretot, quan vaig descobrir David Sandberg, un director de curtmetratges suec que penjava els seus vídeos a Youtube i d'allà, fent curts va aconseguir dedicar-se professionalment. Fins avui, entre d'altres ha dirigit "Lights Out" (aquí titulada "Nunca apagues la luz") i "Annabelle: Creation" que van ser tot uns èxits de taquilla, i aquest any ha estrenat "Shazam!". Això em va motivar, i vaig pensar que amb molt d'esforç jo també podria.
Quantes visites tens al teu canal?
Doncs encara no moltes -riu-. Unes 400, 500... El que més en té és Redder, i aquest va ser un altre motiu pel qual vam pensar a fer la segona part.
Quin és el feedback que has rebut de la gent?
Molt bo. Em diuen que continuï, però que no "se'm pugi al cap".
Has pogut parlar amb altres cineastes?
Sí, he estat parlant amb el Chesco Murillo, és qui va obrir l'edició passada del Fantosfreak i va estar al By the Face amb mi. Em va aconsellar què estudiar. Molta gent em diu que l'ESCAC és millor que estudiar Comunicació Audiovisual, però és molt cara. També he sentit que tampoc ho miren tant; si els agraden els teus curts, dona igual on hagis estudiat.
He vist que també dibuixes còmics.
M'agrada dibuixar, ja fa temps que no ho faig de forma habitual, però abans sí que dibuixava molt: feia algun còmic, ... Igual en tenia set quan vaig fer-ne el primer a l'escola, amb un amic. Ja llavors m'agradava explicar històries, perquè sempre he gaudit molt veient cinema. Sobretot el meu pare, que és il·lustrador té molta cultura cinematogràfica i veiem de tot. Però el que més m'agrada últimament és cinema clàssic, tipus Alfred Hitchcock, Stanley Kubrick... M'agrada la seva manera de fer, la direcció de fotografia, la manera d'explicar històries... Molt simètric tot.
Això es pot veure en el teu curt "La Llamada".
Tota la il·luminació d'aquest curt és natural, ja que el vaig gravar a Torreperogil, el meu poble de Jaén, on només tenia el trípode i la meva càmera, una reflex digital. El vaig gravar a l'agost d'ara fa dos anys perquè volia practicar, i va ser pràcticament tot improvisat. Ara escric guions, però fa dos anys no. Llavors només agafava la càmera i el primer que se m'acudia, ho gravava.
Tot es torna un mica més seriós quan fas "Redder", no?
Efectivament, perquè vaig començar a enviar el curtmetratge a festivals i quan vaig veure que em van escollir al Fantosfreak, doncs va anar prenent importància.
El Fantosfreak va ser el primer festival que va projectar un dels teus curts?
Sí, però a partir d'aquest, vam presentar el curtmetratge a La Vida És Curta, la projecció que fan al Museu d'Art de Cerdanyola.
"Redder" va projectar-se a més llocs?
A Girona, al festival By The Face, un festival semblant al Fantosfreak. Era el primer any que es feia i per això hi havia poca gent. "Redder Returns" també es va projectar al concurs Cine Base de l'escola de cinema ESCAC, i com vam ser finalistes ens van donar una beca. I aquestes setmanes tot l'equip estem aprenent animació stop-motion allà. 2-D també m'agradaria, també 3-D... Hi ha molta cosa i encara no sé ben bé per on anar. Estem mirant si podríem enviar-lo a Sitges, però no sabem si es pot.
Apuntes alt... Tens alguns futurs projectes en ment?
Tinc dos guions escrits, i algun dia d'aquesta setmana o de la següent intentaré fer el rodatge. Un d'ells és una espècie de picada d'ullet a un director que també m'agrada molt, John Carpenter, autor de Halloween, del gènere slaughter. Tracta d'un noi que sembla que vol matar a una jove, però no diré res més. L'altra és un thriller, però encara l'haig de desenvolupar.
Veure Comentaris