MÚSICA
Prat: "La música aporta als nens la satisfacció de fer màgia"
Entrevista amb la directora de l'escola Aulos, Raquel Prat
L'Escola de Música Aulos celebra aquest any el seu 35è aniversari. En plena Setmana Cultural, la seva directora actual, Raquel Prat espera seguir amb el seu projecte d'escola davant l'elecció de nou president que s'apropa. Prat, que és professora d'acordió a l'escola des de fa 34 anys, es va fer càrrec de la direcció el setembre de 2017 quan va dimitir el director anterior.
Quins objectius us marqueu per la nova etapa de direcció que voleu començar?
Donar importància al que s'ha fet fins ara. Aquests 35 anys han donat per molt. Per aquí han passat moltes famílies i estudiants que van acabar els estudis i es van fer professionals i estan reconeguts internacionalment. A més, molts alumnes que venen ara, són fills d'antics alumnes.
En aquests anys, ha canviat la forma en que s'ensenya la música?
La forma no ha canviat, però sí com s'han ajustat els nivells a la realitat. No tothom podia arribar als nivells del pla antic. Ara s'entén que tothom, sense necessitat de tenir una predisposició musical natural, pot tenir accés a una base de música. La gent s'ho ha de passar bé fent música perquè no tots els nens venen amb l'objectiu de ser professionals. Ara també ens hem d'adaptar a les noves tecnologies i estem en aquest procés.
Heu notat si als nens cada cop els hi costa més concentrar-se en, per exemple, la pràctica d'un instrument?
Es un tema que ens preocupa a escoles i conservatoris. Ens hem d'adaptar per aprofitar això, però alhora s'ha de donar valor a aquestes matèries que t'obliguen a seure, pensar, reflexionar i escoltar. Hi hauria d'haver més activitats d'aquest tipus per ajudar a que els nens tinguin espais per ells mateixos sense interferències.
Què aporta la música a la formació dels nens?
Els hi aporta una satisfacció de fer màgia. Imaginem una classe de nens de vuit anys on el que fa música rep l'admiració de la resta perquè es pregunten "com pot fer tot això?". És una disciplina en la qual el nen s'ho pot passar bé però alhora dona alguna cosa als altres. Això es tradueix en gaudir i en felicitat, però també en disciplina, control del temps, psicomotricitat, organització... Adquireixen unes qualitats que els beneficien en l'escola normal. També aprenen a compartir i respectar-se quan s'ajunten en les agrupacions musicals.
En quin moment es troba l'escola quant a inscripcions?
Hem passat un anys que no han estat fàcils perquè la crisi ha passat factura. Aquests estudis no poden ser més econòmics del que són però és un esforç que fan les famílies. Si veuen que el nen no té motivació, és probable que deixin l'escola. La gent pensa de què pot prescindir per treure's despeses. Poden pensar "la música no m'alimenta", però la música sí alimenta l'ànima. Després de la baixada de la crisi esperem tornar a pujar, sobretot amb novetats com els tallers extracurriculars.
De l'escola, també destaquen professors que segueixen la seva carrera professional.
Un valor que té l'escola és comptar amb professors que toquen en grups i orquestres. Un músic ha de donar classes però ha d'estar en actiu i en això tenim molta sort. Els més mediàtics són els que han sortit a la televisió com el Pedro Pardo a TV3, el Joan Carles Capdevila a Operación Triunfo des de fa molts anys o el Pep Pla de Llorens, que ha fet musicals molt reconeguts a tot l'estat. Altres toquen a l'Orquestra Simfònica del Vallès.
Quina importància té la Setmana Cultural per l'escola?
És important perquè podem mostrar portes en fora el que fem amb els assajos oberts, els concerts i les proves d'instruments, i perquè ens permet fer activitats que durant el curs no podem fer.
Diries que la Setmana Cultural és un esdeveniment que Cerdanyola coneix i espera?
No perquè ens ho quedem massa per nosaltres mateixos, per l'escola. S'anuncia però hauria d'haver més presència a les escoles amb nens que diguin "he passat per l'Aulos i m'ho he passat molt bé". Quan això passi, la gent estarà esperant la següent edició. Tot i això, en el marc del programa Aulos Ciutat, hi ha 4.300 nens de totes les escoles de Cerdanyola que han gaudit d'una activitat de l'escola de música al nostre centre o a les seves escoles.
Aquí pots trobar les activitats preparades per la Setmana Cultural d'Aulos.
Veure Comentaris