La sala on es troben exposades les pintures murals de SIxena, al MNAC, a Barcelona. FOTO: Eli Don (ACN)

Cultura

La Taula del Patrimoni dona suport al MNAC i a la conservació de les pintures de Sixena

L’òrgan local s’adhereix al manifest de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts i rebutja el trasllat dels murals romànics per risc de deteriorament

La Taula del Patrimoni de Cerdanyola ha fet públic el seu suport al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en la seva defensa de la conservació in situ de les pintures murals de la sala capitular del monestir de Sixena. En un comunicat, expressa el seu “convenciment absolut” que les pintures romàniques han de romandre al seu emplaçament actual, on poden ser gaudides amb garanties i sense exposar-les a riscos innecessaris.

El posicionament s’alinea amb el manifest impulsat per la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, subscrit per institucions acadèmiques i científiques com el Departament d’Art i Musicologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. El text critica que la sentència del Tribunal Suprem que ordena el retorn de les pintures a Aragó no tingui en compte criteris tècnics de conservació ni el perill que suposa el desmuntatge i trasllat d’unes obres tan sensibles.

La conservació per damunt de la propietat

El manifest recorda que la legislació patrimonial —tant la catalana com l’espanyola— i les directrius internacionals d’organismes com la UNESCO, ICOM o ICCROM estableixen que la conservació del patrimoni ha de prevaldre per sobre dels conflictes de propietat. En aquest sentit, es citen figures de referència mundial com Gianluigi Colalucci, expert en restauració de murals, que va desaconsellar qualsevol trasllat de les pintures de Sixena pel risc irreversible que això podria comportar.

Des de Cerdanyola, la Taula del Patrimoni fa una crida a esgotar totes les vies legals per evitar una execució que consideren “injustificada i perillosa”. També celebra que el Ple de l’Ajuntament hagi aprovat recentment una moció d’ERC i Guanyem Cerdanyola mostrant el rebuig del municipi a la sentència i donant suport explícit al MNAC.

Un litigi obert amb tensió institucional

Aquest posicionament arriba en un context marcat per l’escalada institucional entre Catalunya i Aragó. El govern aragonès ha sol·licitat l’execució forçosa de la sentència, tot demanant multes coercitives i l’amenaça de desobediència penal en cas d’incompliment. En paral·lel, el govern català ha defensat el treball del grup tècnic impulsat pel MNAC, tot lamentant que Aragó hagi retirat els seus experts del procés i reclamant que es preservi el rigor i el consens tècnic.

El cas, encara pendent de l’execució definitiva per part del jutjat d’Osca, manté en suspens el futur de les pintures, mentre creix el suport institucional, acadèmic i ciutadà a favor de la seva conservació al MNAC, on han estat protegides durant dècades.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris