Amb el mercat de cooperatives escolars, la plaça de Sant Ramon s'ha convertit aquest divendes 23 de maig en un mercat bulliciós. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

Educació

El Mercat de Cooperatives Escolars omple la plaça Sant Ramon de solidaritat i il·lusió

Més de 300 alumnes de Cerdanyola han venut productes fets a mà i destinat els beneficis a entitats socials en una jornada plena d'emocions

“Un euro! Tot a un euro! Que ens ho treuen de les mans!”. Aquesta crida, dita amb la veu impostada d’un autèntic venedor ambulant, ressonava aquest divendres al matí a la plaça Sant Ramon. L’espai s’ha convertit en un mercat, ple de xivarri, on més de 300 alumnes de 5è de primària de nou escoles de Cerdanyola han exposat i venut els seus productes en el Mercat de les Cooperatives Escolars, dins del programa Cultura Emprenedora a l’Escola (CuEmE).

Aspecte de la plaça de Sant Ramon, on aquest any s'ha traslladat el Mercat de Cooperatives escolars. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

Organitzats en 13 cooperatives, els nois i noies han estat autèntics emprenedors infantils, assumint rols, fent càlculs, dissenyant productes i, sobretot, prenent decisions col·lectives amb una gran càrrega emocional: quina entitat social rebrà els beneficis de la seva feina.

Aprendre a emprendre, i a donar

“Vam pensar moltes idees a classe. Les vam votar. Algunes eren molt xules però massa cares, així que les vam fer més senzilles”, explicava la Irene, alumna de l’Escola Carles Buïgas. La seva cooperativa va decidir col·laborar amb ACFA, una entitat que dona suport a familiars de persones amb Alzheimer. “És menys coneguda, i això també és important”, afegia.

A l’Escola La Sínia, una de les seves cooperatives ha treballat amb molta implicació amb FADAM, una associació que acompanya infants amb càncer. “Li hem dedicat a una companya que va morir.”, deia l’Iris Mariana, amb emoció continguda.

Voltant per la plaça, la Daniela i la Nourhane, alumnes de l'Escola Sant Martí, repartien tríptics d’ASPADI. “És una entitat per a nens amb discapacitat, perquè no hagin de quedar-se a casa i agobiar-se. Han de tenir oportunitats, com la nostra companya de classe, que també ha participat”, deien. Els seus productes polseres, clauers i, sobretot, els sobres sorpresa, s'havien exhaurit a mig matí. “Ja tenim més de 100 euros!”, celebraven.

Una plaça plena de vida i valors

Cues d'infants impacients per comprar. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

La plaça Sant Ramon s’ha omplert d’un xivarri contagiós: cues de nens amb monedes i bitllets de cinc euros a la mà, amb moltes ganes de comprar i de vendre. Alguns fins i tot, amb autèntiques imitacions de venedors de mercat. “Bon dia, senyora!”, saludava un alumne mentre oferia el merxandatge de Fadam. D’altres, convertitdes en autèntics galeristes infantils, explicaven les característiques de productes inspirats en quadres: “Aquest pintor utilitza molt de color, i formes geomètriques com quadrats”.

Espai de producció en directe, al mercat. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

També hi havia espais de producció en directe i carpes de les entitats socials. La Lola Casajuana, de l’AECC, valorava molt positivament la invitació de l’Escola Saltells: “Ens ajuda a donar visibilitat i a continuar la nostra tasca, que és molt necessària, no només per la investigació, sinó per l’acompanyament a les famílies”. En el cas d'AECC, la participació ha estat especial, perquè l'entitat té intenció de reactivar la junta local de Cerdanyola, expliquen les voluntàries de Ripollet. 

De la teoria a la pràctica: un projecte complet 

La professora Alicia Fuentes, de La Sínia, destacava com el projecte permet treballar múltiples àrees —economia, llengua, art, — a més de valors. Enguany, explica, l'escola ha implicat en el procés les famílies, una iniciativa que ha estat tot un èxit. “És una experiència completa que comença amb la descoberta del cooperativisme, segueix amb la redacció dels estatuts, l’elecció i valoració dels productes, i culmina amb una decisió molt significativa: quanta part del benefici es dona a l’entitat. Sempre trien donar-ho tot”, diu.

La majoria de les eleccions es prenen mitjançant votacions i treballant en equip, fet que el permet descobrir el valor de fer alguna cosa tots junts. El projecte també fa que prenguin contacte amb la realitat social de l'entorn; conèixer entitats o entendre situacions que han viscut companys i companyes. "És una escola de vida", conclou un dels professors. 

La regidora Padilla i l'alcalde Cordón durant la visita al mercat escolar. FOTO: Núria Puentes (Ajuntament)

El mercat va rebre de bon matí la visita de l'alcalde Carlos Cordón i la regidora de Promoció Econòmica, Cristina Padilla

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris