Carlos Cordón: "No tanquem la porta a activar nous ajuts directes per la pandèmia"

Entrevista a l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón

Carlos Cordón ja ha passat més temps sent alcalde de Cerdanyola del Vallès amb pandèmia que sense pandèmia. El 2021 s'inicia amb diferents reptes per a la ciutat: la gestió dels efectes de la pandèmia, les inversions, el Centre Direccional i el nou hospital. Parlem d'aquests i altres temes amb l'alcalde de la ciutat, Carlos Cordón (PSC).

 

El 2021 ha començat amb empitjorament de la pandèmia però amb l'arribada de les vacunes. Com ho afronta la ciutat?

Ho afrotem amb prudència. Hem viscut un 2020 duríssim per a moltíssima gent perquè han perdut la feian, un èsser estimat o perquè han estat malalts. S'ha d'afegir la incertesa que genera aquesta crisi i que és molt difícil de pair. Crec que hem d'afrontar l'any amb prudència però amb convicció de que ens en sortirem. Totes les administracions han fet tot el possible perquè això passi com abans millor. Ara amb la vacuna tenim un fil d'esperança i una llum al final del túnel, però fins que no tinguem la immunitat d'una gran part de la població hem de seguir amb molta prudència. No ens hem de relaxar. Com a ciutat tenim l'objectiu que ningú quedi enrere.

Com ho afronta Carlos Cordón?

Igual. Per la responsabilitat que tinc i per tot el que he viscut aquest any. Quan va començar la pandèmia feia nou mesos que havíem arribat al govern i ja portem més mandat en pandèmia que sense. A això s'hi afegeix tot el que vaig viure a nivell personal. A casa vam passar la malaltia la primera setmana de la pandèmia i el pitjor dia del confinament va neixer la meva segona filla. Ha estat un any de contradiccions perquè, per una banda, ha nascut la meva filla i a nivelll personal és la millor notícia. Però per l'altra banda hi ha totes les conseqüències de patir la Covid, tant la meva dona com jo, i tot el que ha viscut la gent, que ha estat duríssim. Una altra part positiva és que hem tingut l'oportunitat d'estar al capdavant i d'intentar posar solucions davant aquesta situació tant complicada per tanta gent. Hi ha molt poques persones que tinguin aquesta oportunitat d'intentar fer el bé i posar solucions als problemes que té la gent.

Una de les preocupacions de la gent, I de molts sectors, és si podran rebre ajuts si han de tancar negocis o en cas que estiguin en ERTO. Què pot assegurar l'Ajuntament en aquest sentit?

En relació a altres administracions l'Ajuntament no pot assegurar res. Sabem que l'Estat porta molt mesos ajudant moltíssim amb els ERTO i els crédits ICO i la Generalitat també està treballant amb ajuts directes. Sabem que és molt difícil perquè, per primera vegada en la història de la ciutat, l'Ajuntament ha activat ajuts directes. Encara se segueixen cobrant aquestes setmanes perquè no estem anant amb la rapidesa que ens agradaria, però estan anant molt bé a moltes famílies i petites i mitjanes empreses. Això és el que esperava la ciutadania de nosaltres i és fruit del gran pacte que vam fer després de la Taula de Reconstrucció de la ciutat amb agents polítics, socials i econòmics. La gent esperava que l'administració local, que al final és la més propera, pogués respondre. Estem responent no només amb aquestes ajudes sinó també amb moltes altres actuacions recollides a la taula o d'iniciativa de l'Ajuntament que s'estan posant a disposició de la ciutadania per tirar endavant. Al mes de desembre vaig fer un directe a Facebook per explicar tot el que havíem fet aquest any de pandèmia i estem preparant una memòria de totes les mesures que s'han pres en aquesta època de pandèmia.

 

"Ara encara estem ingressant ajuts directes de la convocatòria de 2020. Si hi ha possibilitat de que l'Ajuntament ho pugui repetir, ho farem sens dubte"


La ciutadania pot esperar nous ajuts directes per 2021?

És un escenari que no descartem. Ara mateix no ho podem fer, entre altres coses, perquè estem esperant la incoporació de romanents que es produirà a la primavera amb tots els ingressos que rebrem de l'Estat i demés per acabar d'ajustar el pressupost de 2021. De cap manera tanquem l'escenari d'obrir nous ajuts. Ara encara estem ingressant ajuts directes de la convocatòria de 2020. Si hi ha possibilitat de que l'Ajuntament ho pugui repetir, ho farem sens dubte.

L'Ajuntament ha fet una previsió de com pot afectar aquesta crisi a Cerdanyola a mig-llarg termini?

Moltes de les coses que estan passant són imprevisibles. Quan vam fer el pressupost de 2020 no teníem ni idea de què passaria. Tot el que hem posat sobre la taula al pressupost de 2021 és pensant en què pot passar i preveient les taxes i impostos que no es cobraran i les partides que s'han destinat a ajudar la gent. És un escenari molt obert i imprevisible i encara no sabem l'abast de la tragèdia a nivell de pèrdua de llocs de feina o tancament de negocis. No tindrem aquestes dades fins que tot això no acabi, per tant, és un escenari molt incert. Tot el que hem pogut preveure està al pressupost de 2021.

Una notícia esperada i celebrada a finals de 2020 ha estat l'anunci de construcció de l'Hospital Ernest Lluch. Confia en que serà una realitat?

En aquesta ocasió, hi confio. Crec que tenim tots els elements per confiar. És evident que els tres ajuntaments que compartim la zona on s'ubicarà l'Hospital -Montcada, Ripollet i Cerdanyola- som prudents. Som colors polítics diferents però hem anat a una des del primer dia, hem liderat aquesta demanada i hem fet tota la presió possible. Comparteixo l'opinió que cal ser prudents i treballar molt perquè aconseguir que l'hospital sigui una realitat ha de ser una feina conjunta dels Ajuntament, l'Àrea Metropolitana i de la Generalitat de Catalunya. Com a Ajuntament de Cerdanyola estarem a sobre perquè es compleixin aquests compromisos. Primer cal desbloquejar el tema dels terrenys on s'ha de situar aquest hospital i ja estem emplaçats a una primera reunió tècnica i política aquest mes de gener. Es veurà si és possible ubicar-lo allà, i si no ho és, es buscaran alternatives. Prudència però optimisme i confiança en que això ja és una realitat. A més, la Generalitat ha rebut molts diners d'altres administracions en els últims mesos i és normal que ho destini al sector sanitari.

"El Centre Direccional ofereix un creixement de la ciutat com nosaltres volem: amb empreses de valor afegit i oferint habitatge a una ciutat on hi ha poca oferta i la que hi ha és cara"


També hem conegut l'aprovació definitiva del PDU del Centre Direccional però s'han fet públics pocs detalls. Coneix el projecte final? Què en pensa?

Estem pendents de fer públic un posicionament conjunt amb la Generalitat i esperem poder-ho fer durant el més de gener. És una molt bona notícia que perseguiem des del primer dia. Ho vam defensar en campanya electoral i ho hem seguit fent. És una notícia importantíssima pel futur de Cerdanyola i del territori del que formen part perquè posa solució a molts problemes. Ofereix un creixement de la ciutat com nosaltres volem: amb empreses de valor afegit, oferint habitatge a una ciutat on hi ha poca oferta i la que hi ha és cara... Esperem que es vagi concretant i poder explicar-ho amb detall els pròxims dies.


Hi ha força crítiques al moviment de persones que comportarà un nou barri. Cerdanyola pot suportar l'arribada de més de 5.300 famílies o preveuen fer actuacions també al centre de la ciutatper digerir millor aquest volum de persones?

És cert que el Centre Direccional comportarà un increment de població d'unes 10.000-15.000 persones en els pròxim 10-20 anys, no serà d'avui per demà. També és cert que se situa en uns terrenys que res tenen a veure amb el centre urbà. Serà com un afegit. El que s'ha de treballar és fer una cremallera que connecti la ciutat construida amb la nova. Aquesta és una de les parts més importants que contempla el projecte i que no ha d'afectar directament la ciutat. Hem de treballar molt com estarà vestida la ciutat a nivell de mobilitat. Per això també hem de seguir treballant perquè es compleixin els compromisos de la Generalitat com, per exemple, que els Ferrocarrils de la Generalitat (GFC) arribin a aquesta nova zona. Però també cal que arribi el túnel d'Horta per poder connectar la nova zona amb Barcelona a nivell ferroviari. Així també es repondria a una necessitat de mobilitat que té la ciutat. Com a Ajuntament anirem pressionant perquè a mida que vagi creixent el Centre Direccional es vagi responent a les necessitats de mobilitat, que existiran amb l'arribada de tantes persones que poden venir a viure o a treballar a les noves empreses o a les ja existents, les qual ja pateixen deficiències en transport públic.

Parlem dels pressupostos. S'han aprovat de forma inicial amb acords amb altres grups polítics. Creu que canviaran de cara a l'aprovació definitiva?

En teoria, el pressupost de 2021 està tancat i ara està en període d'al·legacions. Considerem que l'escenari que tenim de cara a 2021 està obert i podrem anar treballant el pressupost en funció de la situació, com s'ha anat produint l'any 2020 amb les modificacions de crèdit. També vull posar de manifest la importància de tenir el pressupost, que és l'eina més important de l'Ajuntament. Agraeixo la capacitat d'arribar a acords de les cinc forces polítiques que van aprovar el pressupost en un moment tan important per la ciutat. És un pressupost adaptat a la situació i que segueix sent valent perquè manté les inversions que vam plantejar en el primer any de mandat. Està preparat per tot el que pugui venir.

"Ara la ciutat gaudeix d'una certa estabilitat política tot i no tenir un govern en majoria absoluta, i això ho guanyarà la ciutadania en el futur"


El PSC ha trobat l'estabilitat tot i no tenir la majoria absoluta al ple?

Ja no és que el PSC hagi trobat l'estabilitat, sinó que la ciutat ha trobat una certa estabilitat que no tenia abans, lamentablement. La ciutat ho va patir durant el mandat anterior. La unificació de forces que van iniciar el mandat anterior no va ser per motius de Cerdanyola sinó per uns altres. Per això no es van posar d'acord en temes de Cerdanyola, i així els hi va anar. Nosaltres, des del primer dia, tenim en record el mandat passat i crec que totes vam fer l'esforç de que això canviés perquè creiem que la ciutat ho necessita. Des del primer dia hem tingut la mentalitat que Cerdanyola és la prioritat i em posat sobre la taula tot allò que ens uneix per tirar endavant. En això hem tingut la sort de trobar altres forces polítiques, arribant a quatre, que han llegit aquest escenari com hem fet nosaltres. Ara la ciutat gaudeix d'una certa estabilitat política tot i no tenir un govern en majoria absoluta, i això ho guanyarà la ciutadania en el futur.

Han aconseguit resoldre els problemes interns de l'Ajuntament que destacava a l'inici del mandat?

Encara segueix sent un dels principals problemes de la ciutat. Hem posat camí per solucionar moltes coses i algunes han millorat, però altres segueixen malament. Creiem que estem en la bona línea. Sabem perfectament que és un problema que no podem resoldre d'un dia per l'altre, però estem treballant moltíssim i crec que tot el mandat estarem treballant en això perquè cada dia estiguem una mica millor. Segueix sent una feina molt complicada. Sabem que hi ha moltes dinàmiques negatives de fa molts anys que no es canvien ràpidament, però estem en el camí.

"No renunciarem a fer activitats culturals si la pandèmia ens ho permet"


L'esport I la cultura de la ciutat han fet esforços per adaptar-se a les mesures de seguretat i mantenir la seva activitat. Què podem esperar del 2021 en aquest sentit?

Per aquest 2021 hem après molt. Hem comprovat que es pot fer esport i cultura amb seguretat. És veritat que al principi de la pandèmia tots teniem molts neguits i moltes pors i no vam poder fer Sant Jordi o la Festa Major. Però després va arribar el Concert al Castell i es va poder fer malgrat les pors. I després, l'exemple més clar i contundent de que es pot fer cultura amb seguretat, que va ser el festival de Blues. Va ser tot un èxit i agraeixo l'enorme tasca que va fer tota la comissió del Blues. Després de tenir aquestes experiències podem afrontar el 2021 de forma diferent a com vam afrontar la primavera de 2020. Ja s'està treballant en les activitats de 2021 com el Roser de Maig, que arribarà a la primavera i encara no haurà passat la pandèmia. Estem treballant en el mateix sentit que vam fer el festival de Blues o la Residència Reial, que també ha funcionat. No renunciarem a fer activitats culturals si la pandèmia ens ho permet.

Què espera del 2021?

Espero que poguem sortir d'aquesta totes i tots junts. Hem passat un 2020 horrible i hi ha molta gent que ja no sortirà perquè ja no hi és. Envio un missatge de record a les persones que ja no hi seran. Els que seguim hem de fer possible que la ciutat i tota la gent surti endavant amb salut i amb una oportunitat de poder seguir el seu projecte de vida. L'Ajuntament està preparat, té un pressupost aprovat i un pla d'inversions que vol seguir tirant endavant per posar solucions a tot allò que la ciutat necessita i que necessitava fa un any. Hem d'anar amb un objectiu encara més general i important que és sortir d'aquesta plegats.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.