Imatge de l'assemblea general de l'AMI que es va celebrar l'any 2016 a Cerdanyola

PLE MUNICIPAL

Cerdanyola inicia els tràmits per sortir de l'Associació de Municipis per la Independència

 

 

 

  

El ple municipal del 25 de juliol va aprovar iniciar els tràmits per a la sortida de l'Ajuntament de Cerdanyola de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), "així com retirar la corresponent aportació econòmica abans de la finalització de l'any. La moció, presentada per PSC, PP i Ciutadans, es va aprovar amb el vot en contra d'ERC, Guanyem i Junts, l'abstenció d'En Comú Podem i el vot a favor dels partits proposants.

 

 

   

Debat sobre la neutralitat de l'Ajuntament

 

  

Abans de debatre's el punt, el ple va rebutjar incloure la proposta de Ciutadans perquè la moció també reclamés les quotes pagades a l'associació en els últims 4 anys. Segons les dades que faciliten, la xifra ascendeix als 21.000 euros després de 4 anys a l'AMI. Aquesta reclamació de les quotes aniria lligada a la sentència ferma que segons Ciutadans el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya publicarà en els pròxims mesos. Des del PP, Manuel Buenaño va demanar esperar fins que sentència fos ferma per iniciar les reclamacions.

 

 

Un cop iniciat el debat, el portaveu del PSC, David González, va explicar al ple que la moció anava "més enllà de la independència de Catalunya", defensant que l'Ajuntament havia de ser "la casa de tots, dels independentistes i dels no independentistes". A més, va reiterar que el govern socialista "aposta per la via del diàleg, la negociació i el pacte". També com a grup proposant, el regidor del PP, Manuel Buenaño va felicitar l'alcalde Carlos Cordón per haver retirat la pancarta que demanava la llibertat dels presos polítics i per presentar la moció per la sortida de l'AMI.

 

 

 

També a favor de la moció Gorka Samaniego, de Ciutadans va reiterar que la qüestió "no parla de la independència" i va considerar que els partits independentistes també haurien d'estar a favor de la neutralitat institucional. Samaniego va destacar que s'afegien a la moció perquè cal "respectar la neutralitat institucional", "no excloure" una part de la societat i perquè "la finalitat de l'Ajuntament no és lluitar per la independència de Catalunya".

 

 

  

  

Per la seva banda, el regidor de Junts per Cerdanyola, Joan Sánchez va considerar que el PSC presentava la moció per justificar amb els vots del plenari la retirada de la pancarta. Sánchez es va mostrar crític amb la decisió assegurant que "es tracta de drets fonamentals" i va demanar que "no es criminalitzi l'AMI" tot i va assenyalar que respectarien la decisió del ple de sortir de l'associació. També des d'una posició crítica, la regidora de Guanyem, Laura Benseny, va criticar que el PSC parlés de la seva aposta pel diàleg però alhora presentessin aquesta moció: "A la investidura van parlar de diàleg però el primer dia de govern van retirar la pancarta. No veiem el diàleg enlloc". A més, Benseny va defensar que "no és el mateix la neutralitat que la indiferència institucional".

 

 

  

  

També en contra de la moció, la portaveu d'ERC, Helena Solà, va defensar que la pancarta amb el text "llibertat presos polítics" que penjava de la façana de l'Ajuntament "demanava la llibertat de les persones preses per les seves idees polítiques, no parlava d'independència". Des d'En Comú Podem, Pilar Adell va apostar per consultar a la ciutadania qüestions com la sortida de l'AMI. "Nosaltres no som una formació independentista, però creiem que hi ha de votar la gent", va dir Adell, qui va afegir que volien "fugir de la política de blocs".

 

 

  

  

Finalment, el punt es va aprovar amb els vots a favor de PSC, PP i Ciutadans. Tot i això, Cerdanyola no deixarà de formar part de l'AMI fins que el govern presenti l'acord del ple en una pròxima sessió plenaria. Serà aleshores quan els grups municipals votin si el municipi surt de l'AMI.

 

Veure Comentaris