Pedro Arco, regidor d'En Comú Podem. FOTO: Nora Muñoz Otero

Política

Pedro Arco (ECP): "L'Ajuntament és la casa del poble, i com a tal ha de donar veu al poble"

Entrevista al candidat d'En Comú Podem en les eleccions municipals de 2023, Pedro Arco

En Comú Podem Cerdanyola es presenta a les eleccions del 28 de maig amb un nou candidat, Pedro Arco, que carrega més de 30 anys d’experiència en gestió pública. El Tot Cerdanyola l’entrevista per conèixer el nou rumb de la coalició de Podem i Cerdanyola En Comú.

Qui és Pedro Arco?

Estic llicenciat en ciències econòmiques per la UAB i tinc un màster en gestió local i en gestió pública. Treballo de funcionari a l’administració local, a l’autonòmica i a la central. Soc una persona compromesa i per això estic treballant per guanyar aquestes eleccions.

Per què encapçala enguany la llista?

En aquestes eleccions hem refet la llista i la Cecilia Collado ha passat a ser la número 3. Des del meu partit, Podem, se m'havia demanat fer un pas endavant en la coalició. Ens vam comprometre a fer rotacions contínues, i després de quatre anys de bona feina, ella també necessitava descans. Vam pensar que la meva experiència de gestió pública es podia aprofitar per a donar una empenta a la formació.

"No s'està fent cap planificació, s'està treballant en el dia a dia i en les queixes més immediates".

Quina alternativa al govern plategen?

Sobretot volem donar la paraula als veïns i veïnes. Aquest govern fa anys que diu que s'engegaran processos participatius, que es posarà en marxa la llei de transparència. Ja han passat molts anys i això no es veu per enlloc. Nosaltres portem una altra manera de gestionar donant paraula al veïnat. L'Ajuntament és la casa del poble, i com a tal s'ha de donar veu sobretot al poble. Ara mateix no es veu com es gestionen les coses. Tampoc s'està fent cap planificació, s'està treballant en el dia a dia i en les queixes més immediates. A l'inici d'aquest mandat vam signar un acord amb el govern i no hem acabat molt contents; s'han fet efectives poques coses de les quals vam signar. Nosaltres hem intentat estar al costat del govern per donar-li una empenta a l'Ajuntament, que estava paralitzat, però el PSC no l'ha aprofitat.

Demanen un Reglament Orgànic Municipal actualitzat.

Sí, aquest ROM és de l’any 1980. És molt antic, està desfasat i no té en compte moltes lleis que han aparegut que regulen la manera de funcionar. Per exemple, no està regulada la manera de fer plens mitjançant el sistema de videoconferència, i, tot i això, s'han fet, sense una regulació que donés legalitat. Per tant, s'ha d'actualitzar a les noves tecnologies i aquest equip de govern no ha fet res en quatre anys per a posar-ho en marxa. Ha estat ara, pocs mesos abans d'acabar la legislatura, quan han donat el primer pas.

Com es pot aconseguir més participació ciutadana?

S'ha de posar sobre la taula la necessitat de planificar i sobretot fer una gestió encarada al veïnat mitjançant els centres cívics. S'ha de descentralitzar l'Ajuntament i donar autoritat als òrgans de barri, com els consells de barri i centres cívics.

Quines queixes principals han rebut?

Sobretot la manca d'equipaments; hi ha barris on és imprescindible una residència de gent gran. També la necessitat de la gent jove de disposar d'un lloguer assequible dins el poble, de tenir més oportunitats i d'aprofitar la infraestructura de l'Ajuntament per solucionar-ho.

"Si una dona és maltractada i ha de fugir de casa seva, l'Ajuntament ha de tenir recursos per a suplir aquesta necessitat".

També aposten per garantir habitatge assequible a Cerdanyola.

Vam demanar a aquest govern una partida important per a poder adquirir o construir habitatge social, i poder comprar a preu raonable o accedir a lloguer social. Inclús per a disposar d'habitatge en cas d'emergència; si una dona és maltractada i ha de fugir de casa seva, l'Ajuntament ha de tenir recursos per a suplir aquesta necessitat. Una mesura urgent i immediata és posar a disposició dels joves un catàleg de subvencions directes. La Taula d'Habitatge que hem suggerit serviria per valorar les possibilitats que tenim i fer una planificació. El problema del govern és que no sap planificar i s'ha de conèixer la realitat.

El Parc de l’Alba seria la solució?

No podem permetre aquesta solució; que es construeixin habitatges sobre sol contaminat amb l'única solució de fer ressegellat. El primer segellat no ha servit i se n'ha de fer un altre. Per part nostra, si se soluciona el problema de la contaminació i es facilita una quantitat suficient d'habitatge social i de lloguer controlat per l'Ajuntament donarem el vistiplau. Som un poble que ja ha patit l'asbestosi de la Uralita i no volem que torni a passar.

Com milloraria En Comú Podem la salut municipal?

Nosaltres volem que sigui de gestió directa de tots els serveis i que sigui un hospital en condicions, no d'intervencions momentànies. Podem influir en com serà l'hospital demanant-ho, i estarem en primera línia per a defensar-ho. Hem de lluitar per les coses en què creiem. A nivell local s'ha d'ampliar la carta de serveis de salut amb un servei odontològic i d'atenció psicològica. Si el CAP no arriba l'Ajuntament ha de complementar-ho. Es poden establir sistemes diferents d'atenció per a suplementar aquest dèficit. Per exemple, contractant professionals que ofereixin el servei.

Defenseu la descentralització dels serveis públics. En quin sentit? 

Ara mateix l'Oficina d'Atenció al Ciutadà està al mateix Ajuntament. És un servei allunyat de la gent, per això proposem que sigui en el mateix barri que es puguin cobrir les necessitats dels veïns i veïnes. Pot ser una necessitat de no arribar a final de mes, la qual requeriria una atenció de servei social que conegui el barri, que conegui la família. Tampoc podem permetre treballar com si fóssim un banc amb cita prèvia, perquè sovint fem tard. La casa del poble no pot treballar amb cita prèvia, ha d'atendre les necessitats immediatament.

"S'ha d'ampliar la carta de serveis de salut municipal amb un servei odontològic i d'atenció psicològica".

Com pot ajudar el govern a la socialització dins del barris?

Remodelant els centres cívics per a fer-los més assequibles per a atendre la gent, també donant veu als consells de barri. Mai hem fet pressupostos participatius, quan molts ajuntaments del voltant ho fan des de fa molts anys. Una manera de posar-los en marxa és mitjançant els centres cívics, preguntant quins recursos tenen i com prefereix el veïnat administrar-los. La solidaritat en els barris es potencia transformant cadascun en un petit poble, on es puguin interrelacionar les persones, conèixer-se i donar-se un cop de mà. Les relacions personals cada cop es van perdent més a Cerdanyola. Ara s'està convertint en una gran ciutat on tot és més impersonal. Per això volem centrar la vida en els barris.

Proposen, a més, explotar el transport públic.

Cerdanyola té molta necessitat de transport interurbà. Tenim grans infraestructures, moltes d'aquestes de transport privat, però també tenim de ferroviàries que estan poc aprofitades perquè no estan interconnectades. El PSC no ha posat sobre la taula un pla de mobilitat per a revisar quines necessitats tenim. Nosaltres apostem per un transport públic assequible i lluitarem perquè les tarides que ens imposa l'AMB siguin assequibles.

Competeixen pels vots de l’esquerra amb el PSC en aquestes eleccions.

No ens situem a l'esquerra de cap partit. Som un partit progressista d'esquerres... Tenim una mentalitat progressista i vulgui atendre en condicions als veïns i veïnes posant sobre la taula projectes de protecció, socials, d'administració verda i volem eliminar desigualats de tota mena entre persones. En aquest sentit, no sé si el Partit Socialista ho és, perquè això es demostra cada dia en la gestió. Quan no es posa en marxa un pla de mobilitat havent tingut quatre anys, no és propi del que hauria de ser un partit d'esquerres. Per a ser realment un partit d'esquerres cal escoltar la gent i planificar com resoldre els problemes. Que un veí posi una queixa a Facebook, l'endemà estigui resolta i el veí aplaudeixi públicament, això no és manera de treballar. No s'ha arribat a executar ni el 20% del que havia programat fer. Com pot justificar això el govern? Què ha fet en el 2022? L'Ajuntament no està perquè li sobrin recursos, sinó per a resoldre problemes.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris