Encarna Linares en la presentació de la Taula del Patrimoni com a entitat. FOTO: Cedida

Societat

Encarna Linares, presidenta Taula del Patrimoni: "La gent desconeix molt el patrimoni"

La Taula del Patrimoni s'ha constituït com a entitat i el Tot ha entrevistat a la seva presidenta, Encarna Linares

La Taula de Patrimoni de Cerdanyola va fer oficial la seva constitució com a nova entitat amb personalitat jurídica pròpia el passat 17 de març. Des del 2019, aquesta "associació d'entitats culturals" es coordina a partir d'objectius comuns. D'aquesta formalització de la fusió d'entitats, Encarna Linares de La Constància va ser nomenada presidenta de la junta directiva. El Tot ha parlat amb ella per conèixer el rumb de l'entitat en aquesta nova etapa. 

Què significa per a la Taula constituir-se com a entitat?

És un pas més amb les tasques que ve fent la taula des del 2019. Una manera de fer públic el compromís de les sis entitats que hi formen part. Cadascuna d'elles està representada en la Junta, i cada entitat té un compromís per aquesta entitat d'entitats. És també una forma de donar publicitat al que estem fent, i de fer-nos més forts sumant esforços i els recursos de cada entitat. Ser, per tant, més visibles sobretot de cara a tractar amb l'Ajuntament.

Quins objectius es marquen en aquesta nova etapa de l'entitat?

D'entrada no ens agrada parlar d'una nova etapa, sinó d'una continuació, perquè no trenquem amb res del que s'ha fet fins ara. Mantenim els mateixos objectius, com cercar complicitats o treballar per aconseguir recursos propis per tirar endavant la preservació del patrimoni. També, sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de conservar la nostra història a través del patrimoni. És una tasca molt important, la d'arribar a la ciutadania. Volem que el patrimoni cultural s'entengui com un motor de canvi econòmic i social, i de crear sinergies entre el patrimoni i el turisme, o que les adquisicions de nous equipaments es vegin com a oportunitats i no despeses.

"Cal sensibilitzar la ciutadania de la necessitat de conservar la nostra història a través del patrimoni".

Com van les converses amb els partits polítics que han engegat aquestes setmanes? Què els hi transmeten?

Cada dimecres tenim reunions amb els diferents partits, i a tots els hem trobat disposats a parlar. La Taula va preparar un debat sobre gestió cultural i polítiques de conservació del patrimoni, just abans de les eleccions, en què es van contrastar posicionaments. Es va arribar a la conclusió que no hi ha grans discrepàncies entre partits, sinó que tots coincideixen en punts importants com la manca d'equipaments o la necessitat de dotar el departament de cultura i els museus de més recursos. En les nostres reunions els preguntem què han pogut millorar del que proposaven al seu programa electoral: volem saber amb quines dificultats i complicitats s'han trobat. També volem contrastar entre el que proposem nosaltres i ells.

Quins reptes creuen que ha d'assolir la ciutat en termes de patrimoni?

Cal adquirir nous equipaments i analitzar els usos dels quals tenim. També manquen sales d'exposicions. Ara és vital fer l'actualització i seguiment del catàleg del patrimoni, que ens permetria aconseguir la conservació d'edificis. És un tema preocupant perquè estem molt desfasats. A més, als museus falta personal i recursos. També volem proposar la constitució d'un nou consell municipal consultiu i participatiu entre entitats i Ajuntament que tracti la conservació del patrimoni a Cerdanyola. Després a llarg termini tenim projectes com el del Parc Arqueològic del riu major, una recuperació d'edificis patrimonials, o el seguiment d'obres dels nostres artistes contemporanis.

"No hi ha grans discrepàncies entre partits, sinó que tots coincideixen en punts importants".

Des de la Taula fan incidència en la protecció del patrimoni. Quina hauria de ser la mesura més urgent en aquest sentit?

Amb la Torre Modernista ens vam trobar que com que no estava catalogada, no podíem fer res més que posar en evidència que el nostre catàleg està desfasat respecte de les noves normatives. S'ha d'actualitzar, és urgent, perquè si no perdrem edificis. Però tampoc volem caure en què va primer, perquè tot és prioritari; no és menys important revisar els recursos i el personal dels museus. Totes les propostes estan sobre la taula.

Recentment, s'ha recuperat la Torre Can Llopis i l'Ajuntament parla d'un Projecte de l'Eix Modernista de la ciutat. Com valoren aquestes passes?

La recuperació de la Torre Can Llopis era una petició que la majoria de partits portava en el seu programa, i nosaltres estàvem totalment a favor. Ara l'important és veure quins usos se li dona a aquesta torre, a partir del reglament que s'està preparant. Sempre cal estar a l'aguait i vetllar per l'equilibri entre la preservació del patrimoni i l'acostament d'aquest a la ciutadania. Sobre l'Eic Modernista seria interessant que fos ben estructurat, que arribés informació a la ciutadania i a gent de fora a través d'una oficina de turisme. Atreure aquest turisme representaria per la ciutat una millora en totes les branques de la ciutadania, per exemple el comerç i l'economia.

"Gent de fora preguntava als vianats com arribar al Museu d'Art de Cerdanyola, i molts ni el coneixien. Això ens sembla extremadament greu".

Cal donar a conèixer més el patrimoni de la ciutat a la població?

Absolutament. La gent desconeix moltíssim el patrimoni de la ciutat. Recentment, vam fer un acte al qual van venir persones de fora. En el camí de l'estació al museu preguntaven als vianats com arribar al Museu d'Art de Cerdanyola, i molts ni el coneixien. Això ens sembla extremadament greu. Llavors, volem que la ciutadania senti que el patrimoni els pertany, i que ho considerin com una riquesa de la ciutat. És una herència que hem rebut i que cal conservar. Hauríem de buscar la complicitat de diferents agents, com per exemple els mitjans. També, coordinar una agenda de ciutat que arribi a la gent. Igualment seria interessant la museïtzació de la ciutat, posant codis QR informatius als edificis més significatius.

Quines són les pròximes activitats que té la Taula en agenda?

El que tenim programat són les reunions amb els partits polítics. D'aquí hem de trure conclusions i veure coincidències entre partits i problemàtiques, per poder treballar-ho conjuntament. Vam participar també en el pla de cultura de dinamització: es va proposar per fer una diagnosi de com funciona la relació amb l'Ajuntament i entre les entitats. En els pròxims dies farem seguiment de les conclusions d'aquest acte i de les propostes que sorgeixin.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris