Imatge d'un combo durant una actuació musical de la Festa Major de la UAB

UAB

Ja és aquí la Festa Major de la UAB, aquest any dedicada als refugiats

La festa serà durant tot el dijous 8 de novembre i es dedicarà a les persones refugiades. El pregó el faran dos estudiants amb estatut de refugiat i s'han organitzat diferents activitats centrades en aquest aspecte.

 

 

(programa a sota)

 

El dijous 8 de novembre el campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), a Cerdanyola del Vallès, s'omplirà d'activitats per la Festa Major del centre. Si l'any passat va ser la salut i les malalties mentals, enguany la festa s'organitza sota el lema "#UABrefugi: l'Autònoma acull".

  

  

El pregó l'oferiran, a les 13 hores, a la plaça Cívica, dos estudiants refugiats que l'Autònoma acull a la Vila Universitària. A continuació, hi  haurà l'actuació de Bandacetamol, i després hi haurà zumba, swing i una exhibició de "covers" a càrrec del col.lectiu d'estudiants Korean Club. A les 16.15h., es proclamarà l'hereu i la pubilla, després tindrà lloc una actuació de batucada i a continuació la Batalla de Galls i Gallines.

  

  

Durant la festa, el campus es tornarà a omplir de paradetes, actuacions musicals i activitats culturals, solidàries i esportives.

  

  

En total, seran 55 paradetes d'estudiants, entre les 13h. i les 21 h., que estaran situades a la plaça del Coneixement - Humanitats - i que s'han convertit en un segell distintiu de la festa de la FMUAB.

 

 

 

Paradetes a Humanitats i "Refugee Escape Room"

 

  

  

Com a novetat, enguany es durà a terme el Refugee Escape Room, una activitat que pretén explorar algunes de les realitats que viuen les persones immigrants, sol.licitants d'asil o refugiats durant el seu procés migratori. Tindrà lloc a la Facultat de Traducció i Interpretació, a les 13.30 hores. S'ha creat un escenari fictici en el que la terra es troba a l'any 2084 i s'ha convertit en un lloc inhabitable degut al canvi climàtic. Diverses famílies (organitzades en grups de 6 participants) hauran de sol.licitar asil ala plneta Mart però malauradament les places són limitades i només la meitat de les persones hi podran accedir. El joc pretén emular les sensacions d'estrès, desconcert i tensió a la que moltes persones s'enfronten dia a dia durant els seu procés migratori.

  

  

Una altra novetat és la Batalla de galls o gallines, a les 18 h., a la plaça Cívica, en la que mitjançant rondes i fases eliminatòries es durà a terme la competició dialèctica entre les persones de la comunitat que s'hagin inscrit.

 

 

Fira d'entitats a la plaça Cívica, música, ràdio i castells

 

  

  

Es tornarà a fer la Fira d'Entitats i serveis a la plaça Cívica, on tots els membres de la comunitat universitària oferiran activitats i mostraran els seus serveis. Hi seran presents la FAS, UAB Mèdia, l'Observatori per a la Igualtat, Dinamització Comunitària, Servei de Llengües, la Cursa de la UAB, el SAF, entre d'altres.

  

  

Es farà la Diada Castellera a l'Eix central, entre la pl.Cívica i l'edifici B, de les 13.30h. a les 17h. I el Cor de la UAB actuarà a les 14:45h. al Teatre.

  

  

Durant tot el dia hi haurà diferents actuacions als escenaris de la FMUAB -davant del bar de la Facultat de Filosofia i Lletres, i entre la Facultat de Ciències de l'Educació  i la Facultat de Traducció- de grups musicals seleccionats dins el programa L'Autònoma Actua: La Gossa d'Era, Cronopios, Reskat, Dj Noid, Andana, Saint Andrew's, Ares, Rootoons, Brush i The Fox 1976.

  

  

UABMèdia farà un programa de ràdio en directe des de la plaça Cívica.

 

 

 

  

  

Per què #UABrefugi: l'Autònoma acull?

 

Segons les dades que proporciona l'Agència de l'ONU per als Refugiats, estem davant d'una "crisi humanitària que implica 65,6 milions de persones a tot el món, la meitat de les quals són menors d'edat". Aquest escenari, amb milers de persones refugiades i migrants que arriben a les costes europees, és un problema estructural a Europa que cal abordar i analitzar per poder articular respostes a nivell comunitari.

 

  

  

"Cada tres segons una persona fuig d'allà on viu per salvar la seva vida", tal com assenyala el manifest que va realitzar la vicerectora d'Alumnat i Ocupabilitat, Sara Moreno, a final del curs passat en anunciar el nou lema de la UAB per aquest curs. "Les polítiques migratòries, la gestió de les fronteres i els sistemes d'asil formen part del problema i de la solució", apunta Moreno.

 

 

  

 

  

En aquest context global, la UAB aposta per l'acció i, ja des de l'any 2016, en el marc de col·laboració entre l'Autònoma i la Comissió Catalana d'ajuda al Refugiat (CCAR), la Fundació Autònoma Solidària (FAS) coordina el Programa d'Acollida de persones refugiades a la UAB "amb l'objectiu de contribuir a la plena integració de les persones sol·licitants de protecció internacional" a través de la implicació de la població universitària en el desenvolupament d'accions d'acollida i acompanyament.

  

 

  

Gràcies al Programa Refugi, cada any, entre 40 i 60 persones en cerca de refugi són acollides a la Vila Universitària de la UAB. El Programa implementa un projecte de voluntariat enfocat a oferir acompanyament lingüístic i social i també gestiona demandes d'assessorament acadèmic i ofereix acompanyament en la inserció del mercat laboral. "Mentre persisteixi la crisi de refugiats, la UAB serà refugi perquè l'Autònoma acull", conclou el manifest.

 

 

  

  

S'ha creat el blog www.uab.cat/uabrefugi, des d'on es pot trobar informació i l'agenda d'activitats relacionades amb el lema de la Festa Major que es realitzaran durant el curs 2018-2019 a la UAB. També ofereix, informació a través dels recursos audiovisuals, i un directori que conté els diferents grups de recerca de la universitat que han treballat entorn la temàtica dels refugiats i informació sobre institucions supraestatals.

 

 

 

Consulta aquí tot el programa de la Festa Major de la UAB 2018

Veure Comentaris