Els professors associats de la UAB reclamen estabilitat en contractes que qualifiquen de precaris
L'Assemblea de Professorat Associat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) reclama a l'equip rector del centre que estabilitzi les seves condicions laborals per deixar enrere la situació de precarització que denuncien que pateixen. El col·lectiu va protestar dimecres 17 de febrer al migdia a l'edifici del Rectorat del campus de Bellaterra (Cerdanyola del Vallès), on també es van reunir amb el rector, Javier Lafuente.
El col·lectiu assegura que la majoria tenen contractes que es renoven d'un any per l'altre, en alguns casos de fins a 20 anys, amb sou que no arriben als mil euros, i que han de fer recerca sense que aquesta estigui remunerada. Apunten que assumeixen el gruix de les hores de docència, amb contractes a temps parcial.
Un terç del salari dels professor permanents
El col·lectiu denuncia que el professorat associat cobra un terç del salari que percep un professor permanent per les mateixes hores de classe i nivell de responsabilitat. "Assumim la major part de les hores de docència, però tot i així tenim contractes temporals d'entre sis mesos i un any, i a temps parcial", denuncia Clara Villalba, membre de l'Assemblea de Professorat Associat de la UAB.
Això fa que la situació dels treballadors sigui precària, més encara quan els salaris, afegeix, no arriben als mil euros mensuals. "A banda es fa recerca no remunerada", apunta Villalba: "És l'única manera per aconseguir les acreditacions necessàries per, si un dia surt una plaça, poder-la estabilitzar".
Per fer sentir la seva veu han traslladat una carta al rector, Javier Lafuente, i dimecres es van concentrar davant l'edifici del Rectorat, per acompanyar una delegació del col·lectiu a reunir-se amb l'equip de govern.
Primer reunió
De la trobada n'han sortit les dues parts amb sensacions diferents. El vicerector de Personal Acadèmic, Francisco Morente, valora positivament la reunió, que ha servir perquè cada part exposi el seu posicionament i establir una primera pedra del seguit de trobades previstes, la propera al mes de març.
"Pel que fa a la generació de places, podem convocar les que legalment estableixen les limitacions del Ministeri i de la Generalitat", apunta. Així, tenint en compte les noves places vacants i les jubilacions, es preveu la creació d'unes 50 places anuals.
La xifra, però, no convenç el col·lectiu. "El pla de creació de places ho valorem com un comptagotes" assenyala Ferran Elias, membre del professorat associat.
De la mateixa manera, lamenta que el rectorat vegi inviable aplicar millores salarials perquè els governs espanyol i català no els subministren els diners que necessiten.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.
Veure Comentaris