Els treballadors de Correus a Cerdanyola se senten desprotegits
La plantilla reivindica el seu paper de servei públic i demana més mesures de seguretat
Els treballadors de Correus a Cerdanyola del Vallès denuncien sentir-se desprotegits davant la crisi sanitària del coronavirus i demanen canvis en el plantejament del servei. Després que el dimecres 15 d'abril es detectés un possible cas de Covid-19 a la plantilla de l'oficina cerdanyolenca, els treballadors asseguren que no s'ha aplicat la norma del Ministeri de Sanitat de posar els companys en quarantena.
"Els treballadors de Correus som el segon col·lectiu més afectat per la Covid-19 després dels sanitaris", assegura Ramiro Moldes, treballador de Correus vinculat a la CGT. El 15 d'abril, UGT i CCOO van alertar que s'han detectat 177 casos positius de coronavirus a la plantilla de Correus a Catalunya, alhora que hi ha més de 300 persones en quarantena per ser un possible cas. Els dos sindicats assenyalen que l'alt nombre de casos reflecteix "l'incompliment dels protocols sanitaris i de les mesures de seguretat" des que es va decretar l'estat d'alarma.
Segons explica Moldes, qui treballa a la secció de repartiment, els equips de protecció (EPIs) no van arribar fins passades dues setmanes des de l'inici de l'estat d'alarma. "Ens vam negar a fer el repartiment", explica. Dies més tard, van rebre el material de protecció - guants, mascaretes i gel hidroalcohòlic - i van reprendre el repartiment.
Ara per ara, Correus garanteix el repartiment del Servei Postal Essencial i és considerat un servei essencial per a la societat dins el decret de l'estat d'alarma. "Creiem que no té cap sentit que siguem essencials perquè el correu no és l'única via de comunicació i hi ha alternatives", assegura Moldes, qui assenyala que tractant-se d'un servei públic, els recursos de correus s'haurien de destinar al suport a les persones fent repartiment de menjar i altres productes essencials.
A Cerdanyola, segons indiquen els treballadors, s'han detectat dos possibles casos. El primer, el dimarts 7 d'abril. "La persona amb símptomes va agafar la baixa i aquella mateixa tarda van desinfectar l'oficina però no van aïllar les persones que havien tingut contacte amb la persona amb símptomes", destaca Ramiro Moldes. Una setmana després, una segona persona va presentar símptomes propis de la Covid-19 però no es va efectuar la desinfecció. Moldes assegura que abans de rebre els EPIs a l'inici de l'estat d'alarma, els dos grups en què es van dividir els repartiments s'establien torns per poder complir la quarantena.
Per aquesta situació, els treballadors de Correus se senten desprotegits: "Som un sector que va a casa de la gent. Això és un risc per nosaltres, les nostres famílies i per la resta de la ciutadania". Per millorar la situació, la plantilla demana, en primer lloc, que es deixi de repartir el correu que no és indispensable: "Podem assumir correu judicial o de l'àmbit sanitari i hem d'estar al servei de la ciutadania ajudant a entitats i serveis socials". A més, reclamen que s'apliquin els protocols sanitaris que estableix l'estat d'alarma.