Sant Jordi
Un tast de bons llibres amb les llibreteres de referència
Quin llibre recomanaries, si només en poguessis triar un?
Per fi és Sant Jordi —el dia del llibre i la rosa, de les parades al carrer i les lectures que ens fan companyia tot l’any. I com que a Cerdanyola tenim la sort de comptar amb tres llibreries que són espais de trobada i de vida, hem volgut fer-los una pregunta tan simple com compromesa: quin llibre recomanaries per aquest Sant Jordi, si només en poguessis triar un?
Sense límits, sense novetats obligades. La resposta ha estat un tast de literatura amb caràcter, triat amb el cor. Aquí teniu les propostes d’Olivia Pascual, Núria Nàjera i Nieves Collado, tres llibreteres que fan de la lectura una manera de cuidar el món.
Olivia Pascual (Llibreria L’Aranya) recomana:
Los astronautas de Laura Ferrero (Alfaguara)
Olivia Pascual, a la llibreria L’Aranya, amb “Los astronautas”. El llibre que la va reconciliar amb la lectura i que ja viu a casa com un més.
No és cap novetat. I justament per això és especial. Aquest és el tercer Sant Jordi que Los astronautas viu a les estanteries de L’Aranya, al carrer de Santa Anna." I hi és perquè no podem deixar de recomanar-lo." Quan li vam demanar quin llibre triaria per aquesta diada, l’Olivia Pascual no va dubtar: Los astronautas, de Laura Ferrero. Un llibre que ja forma part de la història emocional de la llibreria. I també de la seva.
"És el llibre que em va tornar a la lectura. Després d’una pèrdua molt dolorosa, vaig passar sis mesos sense poder llegir res i los Astronautas em va fer llegir de nou"
La novel·la comença amb una fotografia d’infantesa: una imatge que desperta en la protagonista un viatge per la mateixa memòria, per la seva història familiar. A través dels records, els silencis i les preguntes, el llibre obre camins per reconciliar-se amb allò que som i d’on venim.
"Està ple de frases, paràgrafs i reflexions meravelloses. Et fa aturar i pensar: qui soc? Quin pes tenen els records? I quin paper tenen els contes en la nostra vida?". ; diu l'Olivia Pascual a qui a més, li agrada la forma narrativa i el seu punt de vista femení.
Per això, l’ha convertit en un clàssic de la llibreria. Tant, que diu que no passa ni una diada de Sant Jordi – ni tampoc un dia — sense que el recomani a algú. El llibre ja porta tres Sants Jordis continuats a les estanteries de L’Aranya, un fet singular. Tant és així que la mateixa Laura Ferrero, sabent la història, va voler presentar-lo personalment a L’Aranya, en una d’aquelles tardes que teixeixen xarxes.
Núria Nàjera (Llibreria Lilliput) recomana
Un diccionari amb història d’Oliver Jeffers i Sam Winston (Andana Editorial)
"Aquesta és la història d’un diccionari amb ànima pròpia. El diccionari es rebel·la perquè vol tenir una història com la resta dels llibres. I què fa? Doncs dona vida a les paraules. Literalment."
Núria Nàjera a Lilliput, amb “Un diccionari amb història”. Quan el caos lingüístic és un plaer visual i literari.
Núria Nàjera, des de la Lilliput —la llibreria infantil del carrer de Sant Ramon—, ens convida a descobrir un llibre juganer, ple de caos i creativitat: Un diccionari amb història.
No són pas animalons ni éssers fantàstics qui protagonitzen l’obra d’Oliver Jeffers, sinó els mateixos llibres -de fet, és un diccionari- i les paraules. I aquesta resulta ser una forma preciosa d’introduir els infants al món de la lectura, subratlla Nàjera
Per això, no dubta en cap moment en descriure’l com un meta-llibre. L’agafa i el fulleja, tot explicant-ne la història. I d’aquesta manera comença una aventura esbojarrada a la Lilliput: "Hi ha un al·ligàtor que surt de la pàgina A perquè sent olor de dònut a la D. El dònut, esverat, fuig i topa amb un fantasma. I això només és el principi!", narra Nàjera.
Considerat una obra mestra, l’àlbum combina tipografia i elements realistes amb il·lustració narrativa: "És un llibre que parla dels llibres, un meta-llibre. I és preciós, amb un punt deliciós i de realisme màgic."
Nieves Collado (Llibreria Nova Éfora) recomana
El Señor de los Anillos. Edición ilustrada por el autor de J.R.R. Tolkien (Minotauro)
Éfora és una llibreria que flirteja molt amb la fantasia, ara i abans de traslladar-se al carrer Sant Daniel. A Nova Éfora tenen tota una secció dedicada a la fantasia i la ciència-ficció perquè, segons la Nieves, “aquests gèneres són portes a preguntes molt profundes sobre la societat i el futur”. I Tolkien? Tolkien ho és tot.
Nieves Collado, a la secció de ciència ficció i fantasia de Nova Éfora, amb l’edició il·lustrada per Tolkien d’“El Señor de los Anillos”. Per somiar a gran escala.
Parlar de El Señor de los Anillos… són paraules majors. Tot i el volum del llibre, Nieves Collado no dubta ni un moment en recomanar-ne la nova edició. "És brutal. Està il·lustrada pel mateix autor, i té els lloms pintats amb les llegendes originals de l’anell. Aquesta edició és per tenir-la, llegir-la, i tornar-hi de nou."
La fantasia i la ciència-ficció es consideren a vegades gèneres menors, cosa que Collado nega amb rotunditat. “Ens avancen futurs possibles, afronten dilemes morals i alhora, són molt crítics”, destaca, subratllant la seva capacitat de fer-nos reflexionar.
Amb Tolkien va néixer la fantasia i l'èpica moderna; “la va revolucionar”; el Senyor dels anells s’ha traduït almenys a una seixantena d’idiomes, ha inspirat càtedres en universitats, societats literàries i científiques, per la creació de mons, societats i llenguatges i “sempre serà un clàssic”, diu.
Molts abans del boom de les pel·lícules, “als anys 80 o 90 ja érem uns friquis del Tolkien. Per nosaltres era el Sant Grial.” La nova edició a més, és preciosa, un tresor per aquest Sant Jordi.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.