Opinió Núria Novell

La Tiroïditis de Hashimoto: (TH)



La TH és una malaltia autoimmune on té lloc una disminució de la síntesi d'hormones tiroidals. Un 90% dels Hipotiroidismes són d´aquests tipus, i no per manca de iode o altres causes minoritàries. Cal esbrinar també si hi ha un dèficit de nutrients o problemes congènits.

 

És important detectar en sang diferents anticossos per valorar tot això. A voltes però, sols es controlen les hormones bàsiques: TSH i la T4. Rarament la T3 (és més cara)... Això molts cops és insuficient.

 

El tractament de l'Hipotiroidisme implica un protocol amb Hormona Tiroidea sintètica: la levotiroxina (T4). Així normalment s'aconsegueix normalitzar el valor de la TSH però molts pacients continuen amb els símptomes de sentir-se cansats, o no poden baixar de pes, o estar deprimits o tenir estrenyiment... Veiem per tant alguna discordança.

 

En el cas d'una Hashimoto, és important valorar una dieta sense gluten, amb aliments de càrrega glucèmica baixa i pobra amb cereals, i no prendre soja ni iode. Cal revisar el sistema adrenal (l'hormona cortisol, relacionada amb l'estrès)... perquè si és elevada, pot alterar la tiroide; cal valorar, ajudar i curar l'intestí (és la casa del sistema immune) i descartar sensibilitats als aliments. Cal també baixar la càrrega tòxica del cos i valorar la nutrició del cos amb nutrients com la vitamina D, la ferritina, la vitamina B12, el seleni, la curcumina, el zinc, la glutamina...

 

Aquí el que volem dir-vos és que el món del tiroide va més enllà de prendre's el comprimit diari d'hormona levotiroxina. Hi ha tot un camí a recórrer a nivell nutricional que pot ajudar molt aquesta disfunció tiroidal. Cal saber també que molts pacients amb Hashimoto també presenten problemes de celiaquia, trastorns neurològics, anèmia perniciosa, ansietat, atacs de pànic, diabetis tipus 1, malalties cardiovasculars i coronàries.

Veure Comentaris