El Centre Cívic de Bellaterra no es dirà "Centre Cívic 1 d'octubre"

Tot l'edifici situat a la plaça Joan Maragall 4 de Bellaterra es dirà "Edifici de l'EMD" i es treballarà per posar un monument en homenatge a "la democràcia i l'1 d'octubre" a la rotonda d'entrada a Bellaterra des de Sabadell

 

El govern de l'EMB de Bellaterra ha aprovat, en ple extraordinari del 26 de setembre, que tot l'edifici situat a la plaça Joan Maragall 4 de Bellaterra, es digui "EMD de Bellaterra". L'abans conegut com a Centre Cívic Joan Maragall, també seu de l'EMD de Bellaterra, es dirà a partir d'ara "Edifici de l'EMD" i les sales es coneixeran com a "sala gran de l'EMD" i "sala petita de l'EMD".

 

Aquesta decisió tira enrere la proposta del mes de juliol d'Esquerra Republicana (ERC) de Bellaterra on, per 5 vots a favor i 4 en contra, s'aprovava que el centre cívic és digués "Centre Cívic 1 d'octubre".

 

Per contra, tal com va exposar el president de l'EMD, Ramon Andreu (Gent per Bellaterra), s'iniciaran els tràmits per col·locar un monument homenatge a l'1 d'octubre i a la democràcia a la rotonda d'entrada a Bellaterra des de Sabadell. Els vots van ser favorables per part de Gent per Bellaterra - el grup a govern - i també per part del PDeCAT Bellaterra. ERC Bellaterra s'hi va posicionar en contra.

 

Jordi Macarulla (vocal del PDeCAT) va afirmar: "hem volgut que quedi constància amb algun homenatge del dia 1 d'octubre, una data que no podrem oblidar mai i de la qual vam participar (...). Veiem bé que es digui edifici de l'EMD i volem que les noves generacions sapiguen què va passar aquell dia de l'any 2017". 

 

Quim Oltra (vocal d'ERC) va fer crítiques "procedimentals" i "ideològiques": "ara aprovarem amb majoria una moció que ja va sortir aprovada per majoria fa dos mesos (...) no es tracta de "mantenir" el nom d'EMD de Bellaterra a tot l'edifici, perquè es diu Centre Cívic Joan Maragall i, a la vegada, és la seu de l'EMD de Bellaterra. Pel que fa a les crítiques ideològiques, va dir: "No podem perdre de vista que l'1 d'octubre va ser l'acte més gran de desobediència civil conegut a la història de l'europa contemporània recent i més ben organitzat".

 

 

 

Crítiques a la convocatòria d'un ple extrapordinari

 

Durant l'inici del plenari també va haver-hi crítiques a la convocatòria d'un ple extraordinari quan, en tres setmanes, s'havia de succeir un d'ordinari. Les convocatòries ordinàries a Bellaterra són trimestrals i tenen un cost de 90 euros per vocal i sessió. La regidora de Relacions Institucionals amb l'EMD de Bellaterra, Laura Benseny (Compromís per Cerdanyola) va criticar la urgència i despesa "innecessària" del ple: "no entenem perquè els plens extraordinaris són tan recurrents a l'EMD (…), aquesta qüestió podria haver esperat 3 setmanes malgrat l'1 d'octubre és proper i reivindiquem la força del poble, de tots els bellaterrencs, bellaterrenques, cerdanyolencs i cerdanyolenques". El vocal d'ERC va estar-hi d'acord i finalment la secretària va explicar que calia convocar-lo per tal d'aprovar els comptes de l'exercici 2017, abans del termini que s'acabava el 30 de setembre.

 

Els comptes anuals de l'exercici 2017 es van aprovar amb l'abstenció d'ERC. Concretament, allò aprovat va ser el balanç de situació, el compte de resultats, la liquidació del pressupost, l'estat demostratiu dels drets que s'han de cobrar i les obligacions que s'han de pagar corresponents a pressupostos tancats i l'estat de tresoreria. En segon lloc, el balanç de comprovació, l'estat de modificació de crèdit, l'estat de romanent de tresoreria i l'estat de situació de moviment d'operacions no pressupostàries. Finalment, l'estat de despeses i d'ingressos inicialment aprovats, la relació de modificacions de crèdit de despeses i de les previsions d'ingressos inicialment aprovats, la relació de les rectificacions i anul·lacions de drets i obligacions dels pressupostos tancats, les actes d'arqueig al final de l'exercici i les relacions nominals de deutors i creditors.