Les escoles de dansa, sense ajudes ni protocols i als llimbs de la desescalada

Les escoles de ball de Cerdanyola encara no saben quan podran reprendre l'activitat a causa de la manca d'especificacions d'aquests establiments al BOE

La incertesa, sentiment de preponderància durant la crisi sanitària pel coronavirus, encara rau permanent en les escoles de ball de Cerdanyola del Vallès, que actualment no disposen de cap protocol dins el pla de desescalada del Govern.

Moltes de les escoles de dansa de la ciutat han denunciat trobar-se "excloses" i amb una manca d'informació sobre les mesures de protecció a adoptar per poder reobrir les aules una vegada es vagi avançant en les fases del desconfinament.

"No som ni un gimnàs, ni una escola reglamentària d'educació, així que ningú ha comptat amb els protocols que hem de seguir nosaltres en les fases de la desescalada", explica Teresa Llargués, directora de l'Escola de Dansa Roger's.

"Ens hem trobat en una situació en la qual ens hem hagut d'espavilar i cadascú farà la seva" explica Aitana Lorenzo, directora de Qóreo Dance Studio. Fins i tot, si s'escau, l'escola es basarà en la mateixa normativa que la dels gimnasos, ja que "no hi ha cap especificació al BOE sobre les escoles de dansa".

Aitana Lorenzo assegura que seguirà aquest apartat perquè sinó, ni tan sols podrien reobrir. També és el cas de Chris Ribeiro, professora de l'escola de Dansa del Ventre de la Casa de Andalucía, que afirma no saber quan podrà obrir les seves portes. "Quan ho faci, i com a referència, seguiré les mateixes instruccions de seguretat que tenen els comerços perquè les informacions són molt variades", diu.

Fins i tot, la situació convida a reflexionar més enllà: "Al final, la dansa està en un segon pla", explica Maria Dávila, professora de flamenc de la Casa de Andalucía, "sempre hem portat a les espatlles una lluita perquè el ball també es consideri un negoci".

Diferents reobertures a les escoles

A causa de tota aquesta confusió, les diferents escoles decidiran per compte propi quan serà el moment de reprendre l'activitat. "Necessitem que ens diguin com ho podem fer: quines mesures de protecció adoptar, quina ocupació d'alumnes podrem tenir a cada classe i que ens tinguin presents", assegura Teresa Llargués.

La directora de l'Escola Roger's afirma estar intentant entrar en alguna de les fases per a la reobertura però que fins que les autoritats no dictin exactament quin protocol adoptar, les portes no s'obriran.

Des de l'Escola de Flamenc de la Casa de Andalucía afirmen que tampoc s'apujaran les persianes fins que no estiguin tots els protocols clars, i això podria estendre's fins a finals de juny. Aquest també és el cas de l'Escola de Dansa del Ventre. Així i tot, les escoles ja comencen a pensar quines mesures de seguretat podrien dur-se a terme.

Maria Dávila explica que les distàncies de seguretat no seran un problema gràcies a l'extensió de l'aula. A més, els grups més nombrosos s'hauran de dividir. També comptaran amb una bona ventilació de la classe i no es farà ús dels vestuaris. La professora pensa que també podria ser adequat l'ús de mascaretes.

Unes mesures semblants utilitzarà Chris Ribeiro a les seves classes de dansa del ventre, que no utilitzarà cap material d'ús comú, reduirà el nombre d'alumnes i farà ús de gel desinfectant i també de mascaretes.

Per una altra part, Aitana Lorenzo aposta perquè Qóreo Dance Studio obri les seves portes quan Cerdanyola entri en la fase 2 de la desescalada i que aplicarà totes les mesures de seguretat que s'aplicaran als gimnasos: amb el 30% d'aforament, i convertint l'establiment en una única sala i amb un únic horari. La directora, però, assegura que, encara que sigui un espai tancat, no serà obligatori l'ús de mascaretes, ja que es tracta de practicar un esport.

Es reclamen més ajudes

Algunes de les escoles de dansa destaquen que tampoc hi ha hagut ajudes per part del Govern durant aquest període de confinament. "Els lloguers no s'haurien d'haver pagat perquè mantenir el local tancat però seguir pagant-ho tot, és inviable", explica Aitana Lorenzo.

Des de l'escola de Flamenc de la Casa de Andalucía creuen que caldria començar a treballar de nou immediatament i que, si les escoles de dansa no poden obrir, s'hauria de demanar una Prestació Extraordinària per Artistes, explica Maria Dávila. A més, l'estat d'alarma ha coincidit amb els mesos forts de l'acadèmia, on es comptava amb moltes actuacions a l'aire lliure: "que et vegin actuar és el que genera molts alumnes nous i tot això ja ho hem perdut", diu la professora.

Chris Ribeiro també assegura que en l'àmbit cultural la situació és més complicada: "Totes les escoles de ball estan desemparades; nosaltres som autònoms i no hi ha cap ajuda al sector".

També des de l'Escola de Dansa Roger's es reclamen més ajudes i suport: "Necessitem campanyes que ens donin més visibilitat", explica Teresa Llargués. "Volem els anuncis de suport que tenen els petits comerços, els bars i restaurants... Nosaltres volem que tampoc se'ns oblidi".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.