Sant Iscle, església de secrets amagats i descoberts

L'església romànica torna a obrir les portes després de sis mesos tancada per la pandèmia.

 Dins el Parc Natural de Collserola, seguint el camí de Can Catà, es troba l'església de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes. Aquesta antiga església parroquial és, sense dubte, un dels referents medievals de Cerdanyola del Vallès que ara reobre les seves portes després de sis mesos tancada per la situació de la pandèmia

Així, l'església tornarà a obrir les seves portes el tercer diumenge de cada mes de 10 a 14 h, com ha estat habitual, durant 20 anys. La visita acostarà a l'espectador a la història mil·lenària de Cerdanyola a través de l'evolució de l'edifici. Però, realment, què en sabem de l'església de Sant Iscle?

De lloc de culte a l'aplec anual

El primer record documentat que s'ha trobat de l'església romànica de Sant Iscle i Santa Victòria data del 995, fa més de mil anys, quan existia el temple preromànic que té a sota. Aleshores, era un lloc de culte pels habitants de la zona, fins que l'any 1868, segons indica l'escriptor cerdanyolenc Isidre Grau en el seu llibre "Cerdanyola, espai 50/2000", va quedar com a sufragània de l'església vella de Sant Martí.

Va ser a partir del seu canvi de rol que es va començar a celebrar l'aplec anual al mes de novembre que encara es manté a Cerdanyola. Aquesta cita s'ha convertit en un punt de trobada per entitats, veïns, veïnes i col·lectius de la ciutat. Resulta curiós, també, com ha evolucionat la celebració. Res té a veure la festa que es va iniciar l'any 1868 amb l'actual que ja compta amb ballada de sardanes i concursos de fotografia.

Per arribar actualment a l'aplec de Sant Iscle, s'ofereix un servei directe de bus. 150 anys enrere, s'havia d'anar amb carro o a peu, amb dos camins distingits segons el transport, explica Grau en el seu llibre. El mateix escriptor destaca que la popularització de l'aplec i l'assistència massiva a fet que la festa perdi les formes de la vida rural.

Descobriments arqueològics per l'aniversari mil·lenari

Al llarg dels anys, i els segles, l'església ha passat per diferents reformes. Tot i això, destaca l'important treball arqueològic que es va fer amb motiu del mil·lenari del primer record documentat del lloc. L'any 1995, es va fer una intervenció arqueològica a l'interior de l'església, descobrint ossos de 60 persones diferents. A més, es va recuperar i restaurar una part de l'aspecte que l'edifici tenia al segle XVII i es va habilitar l'espai per una part de museu.

Ara, després de segles i segles d'evolució, els visitants poden descobrir una part de la història de Cerdanyola del Vallès amb visites guiades. En concret, cada tercer diumenge de mes, l'església està oberta de 10 a 14 h, amb visites guiades a les 12 h. En aquestes visites poden observar una exposició de memòria de l'evolució de l'església a l'antiga sagristia. A més, es conserven les restes de tombes antropomorfes i parts de l'arquitectura gòtica, renaixentista i, evidentment, romànica.

Noves mesures en la reobertura de l'església

La visita a l'església no necessitarà d'inscripció prèvia, però caldrà portar mascareta, fer higiene de mans i mantenir la distància de seguretat. L'aforament estarà limitat a 6 persones i, si està plena, caldrà esperar per accedir al temple.

De moment, no es farà la visita guiada habitual de les 12 h fins que les condicions sanitàries no millorin.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.