Període d'adaptació per la cultura popular a Cerdanyola: així serà la nova normalitat

Les entitats culturals de la ciutat ja estan treballant per reincorporar-se a la nova normalitat tot i que encara no hi ha previsió ni de concerts ni d'actuacions

Després de més de tres mesos sense activitat, les entitats culturals de Cerdanyola del Vallès ja estan treballant per reincorporar-se a la nova normalitat. En aquests moments, les agrupacions coincideixen en el fet que no poden deixar els veïns i veïnes sense cultura popular a la ciutat però afirmen que encara s'ha d'estudiar el nou panorama i que s'ha de fer de la mà de l'administració pública.

Així, l'Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès (AMCV) explica que la coral no assajarà presencialment fins al setembre, tot i que seguiran les classes virtuals. Segons les recomanacions de la Federació Catalana d'Entitats Corals (FCEC), "així ha de ser per l'augment del risc de contagi que hi ha quan cantes en comparació de quan parles o toques un instrument", afirma Laia Seró, la presidenta de l'agrupació.

"El panorama no és tan encoratjador", conclou Seró. "La banda tampoc tornarà encara a la normalitat, encara que sí estem preparats per tornar". L'agrupació ja té el material de protecció necessari, les direccions musicals estan d'acord i s'ha fet un treball amb grups tècnics per preveure la tornada. "Però volem esperar perquè al nostre grup tenim col·lectius vulnerables i els volem protegir al màxim", diu la presidenta.

És el cas també de la Jove Orquestra de Cerdanyola (JOC) que, com és habitual, pararà en sec la seva activitat durant l'estiu i només es reunirà per fer uns quants assajos a partir del 22 de juny. "La nostra idea és parlar amb l'Ajuntament per veure si podríem aconseguir algun espai obert perquè puguem assajar amb prou distància i poder acomiadar-mos del curs", explica la presidenta del grup, Marina Garrote-López.

"No estem fent grans plans perquè ens estem adaptant a la situació", expliquen des de la JOC. El grup, que tenia moltes idees i projectes pel curs vinent, s'ha vist obligat a deixar-los de banda i esperar a veure com avança el panorama.

La dansa, contacte continu

"La dansa serà l'art que tardarà més a poder tornar a l'activitat normal", explica Andreu Sala, tresorer de l'Esbart de Sant Marçal. "A més, la dansa catalana és, sobretot, de contacte i no es pot ballar a dos metres de distància, encara que hi hagi balls que es puguin fer sense tenir contacte directe".

Així doncs, l'entitat també haurà de buscar alternatives i haurà de deixar de banda les danses cerimonials, que són les que suposen més contacte entre els ballarins. "Fins que no passi tot i no hi hagi una vacuna contra el coronavirus haurem de fer altres danses i buscar la manera que es pugui mantenir l'activitat sense perjudicar a ningú", assegura Andreu Sala.

Des de l'Agrupació Sardanista també expliquen que la situació es troba en "stand by" i a l'espera que la Confederació Sardanista de Catalunya doni unes directrius clares per reprendre l'activitat. "Les sardanes, sobretot, són contacte amb les mans; hauríem de fer ús, com a mínim, de gel hidroalcohòlic o guants i mascareta".

Així serà la nova normalitat

L'AMCV ja té preparat un equip complet de protecció contra la Covid-19: litres de gel alcohòlic, litres de desinfectant i un termòmetre de rajos.

A més, l'entitat també assumirà una sèrie de recomanacions. "Mentre faci bon temps assajarem sempre a l'exterior, mantenint les distàncies de seguretat i sense compartir materials comuns; les partitures i el faristol cadascú els portarà des de casa", diu Laia Seró.

Per una altra banda, la JOC explica que el principal protocol és garantir la distància de seguretat interpersonal. Així, el grup també intentarà buscar espais exteriors per assajar, però com que el que es toquen són instruments de corda i no de vent, no resultarà tan problemàtic. "S'han fet estudis per veure fins on arriba l'aire que tu toques amb un instrument, però amb corda és com si estiguessis assegut a una terrassa", assegura la presidenta.

Sense previsió de concerts ni actuacions

Tot i que la nova normalitat ja permet que tinguin lloc les actuacions amb un nombre d'aforament reduït, les entitats culturals de la ciutat encara no veuen clar que puguin passar a l'acció.

Des de l'Esbart de Sant Marçal creuen, amb molta sort, que el primer que es podrà fer de cara al públic serà el Festival anual d'Hivern del mes de gener. Pel que fa a l'Agrupació Sardanista, depèn dels llocs on es puguin fer les actuacions i de l'aforament permès que hi pugui haver a cada espai tancat: "Ens queden tres esdeveniments bastant marcats al calendari que són la Festa Major de Sant Martí, l'Aplec de Sant Iscle i la doble ballada al pavelló de Can Xarau". L'Esbart encara no ha decidit anul·lar els esdeveniments, ja que creuen que "les coses han canviat bastant i volem fer el màxim per la gent de Cerdanyola", però encara no hi ha res de segur.

En la mateixa situació es troba l'Agrupació Musical de Cerdanyola, que ha decidit seguir endavant amb el seu programa habitual abans de precipitar-se. "Tenim previst actuar per la Diada de Catalunya i Santa Cecília, sempre adaptant-nos a les mesures contra la Covid", explica Laia Seró. En cas de ser així, de cara als futurs concerts, tot pinta a què no tindran mitja part per evitar les aglomeracions i que tampoc hi haurà programes perquè no hi hagi intercanvi de papers.

En el cas de la JOC, tot i parar la seva activitat a l'estiu, també estan plantejant-se fer un primer concert a l'octubre, tot i que encara estan tantejant la situació perquè "tothom no para de dir que a la tardor hi haurà un segon confinament", explica Marina.

Amb totes aquestes, algunes de les entitats culturals no passen per alt el paper fonamental que ha de tenir l'Ajuntament i l'administració pública en aquest retorn de nova normalitat i en aquest context inèdit en la història. "A Cerdanyola, hi ha milers de persones que estan a l'espera d'un protocol clar de desescalada a la cultura popular", explica Laia Seró, presidenta de l'AMCV, que reclama que "aquest lligam que sempre existeix entre la cultura i les administracions locals es reforci en l'àmbit del treball tècnic".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.