ERC reclama millores a l'AMB i demana que no es cobri el Tribut Metropolità fins que s'apliquin

Entre altres peticions, ERC demana que l'AMB assumeixi les competències de l'autobús urbà

El grup municipal d'Esquerra Republicana a Cerdanyola del Vallès ha fet públic un comunicat en el qual demana un seguit de millores a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) relacionades amb el Tribut Metropolità. En aquest sentit, ERC reclama que no es cobri aquest tribut fins que s'apliquin les millores que demanen. 

"Un any i mig després de l’entrada del sistema tarifari únic, els 18 municipis de la segona corona segueixen sense gaudir dels serveis que els corresponen en igualtat de condicions", destaquen des d'ERC. Quant a les mesures que demanen, la primera és que assumeixin la competència de l'autobús urbà: "l'assumpció de la seva competència del servei d'autobús urbà, la signatura amb els municipis els convenis pels quals es faci el traspàs i es liciti per l'AMB els serveis de bus urbà".

A més, ERC reclama a l'AMB que elabori de forma urgent, en una taula de treball amb els municipis metropolitans, "un calendari cert i concret de desplegament d'aquell servei i les seves millores en freqüències, recorreguts, noves línies, etc", així com "l'aplicació de tots els ajuts socials i títols tarifaris en igualtat pels habitants dels 36 municipis". Per últim, demanen que es recalculi el tribut als municipis de la segona corona i l'estudi d'un nou tribut pels 36 municipis sota criteris unitaris.

"El temps i la inactivitat de l'AMB ha fet que quedi palesa la desigualtat entre els ciutadans metropolitans de la primera corona i la segona corona, atès que tots contribueixen econòmicament igual, però no tots gaudeixen dels mateixos serveis", assenyalen des de la formació cerdanyolenca. ERC recorda que al ple municipal de novembre de 2019 es va aprovar una moció dels grups d’ERC i ECP que reclamava, entre altres, la revisió dels criteris de càlcul del Tribut Metropolità, diferenciar les activitats de serveis i de comerç de proximitat de la resta d’activitats no residencials, incorporar la tarifació social, que l’AMB assumeixi el finançament que li correspon del transport urbà, i que es presentés un calendari de millores abans de dos mesos. "Mig any més tard cap d’aquelles demandes han estat assumides per l’AMB", indiquen des de la formació republicana.

ERC exigeix a l'AMB que fins que no es compleixin les seves demandes, s'hauria de suspendre el cobrament del Tribut Metropolità a la segona corona "en virtut article 1 de llei 31/2010, perquè l'aplicació del Tribut Metropolità incompliria amb els principis d'igualtat dels ciutadans en l'accés als serveis públics, de solidaritat, d'equilibri territorial i d'equilibri i de cohesió social entre tots els ciutadans de l'Àrea Metropolitana de Barcelona". 

Per una altra banda, demanen que es crei una línia d'ajuts econòmics que cobreixi fins a un 95% de la quota líquida del Tribut Metropolità per a col·lectius afectats per la crisi de la Covid-19.