Els agents cívics de Bellaterra i la recollida de residus, al ple de desembre

L'últim ple municipal de l'any se celebra el dijous 19 de desembre a les 19 h

El ple municipal del mes de desembre, que tindrà lloc el dijous 19 a les 19 h, debatrà dos propostes del govern municipal i cinc mocions presentades per partits de l'oposició i per la junta de portaveus. Entre els temes que es tractaran hi ha els agents cívics de Bellaterra, la corrupció, la convivència a la UAB i la recollida de residus.

 

Els agents cívics de l'EMD de Bellaterra

El govern del PSC proposarà al plenari interposar un recurs contenciós administratiu contra l'acord adoptat per la Junta de Veïns de l'EMB de Bellaterra, el 2 de juliol de 2019, d'aprovació del document «DESCRIPCIÓ DE FUNCIONS DELS AGENTS CÍVICS DE L'EMD BELLATERRA» i “contra totes les actuacions materials encaminades a fer efectiva la prestació de serveis per part dels agents cívics, una vegada rebutjat tàcitament el requeriment previ formulat contra l'esmentada actuació” per part de l'Ajuntament de Cerdanyola del el 7 d'octubre de 2019.

La moció argumenta que els agents no estan complint amb les 27 tasques (les 24 que es van aprovar a la Junta de Veïns del 15 de juliol i tres més afegides a posteriori) que es van aprovar en el plenari de l'Entitat Municipal Descentralitzada i, en canvi, estan duent a terme funcions de vigilància i seguretat. Això, explica, incorreria en una "infracció de la Llei 5/2014, del 4 d'abril, en matèria de seguretat privada, i del Reglament 2364/1994, del 9 de desembre", del que s'extreu que el servei que estan duent a terme "no es pot desenvolupar amb agents cívics, sinó que ho haurien de fer amb vigilants de seguretat". 

Agents cívics de Bellaterra. FOTO: EMD de Bellaterra

Agents cívics de Bellaterra. FOTO: EMD de Bellaterra

La investigació policial dels Mossos duta a terme a l'abril de 2019, segons explica la proposta de contenciós de l'Ajuntament, hauria inclòs entrevistes amb els mateixos agents cívics, l'empresa responsable del servei, Catch & Control XX, i el president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu. A través d'aquestes i del seguiment d'agents dels Mossos d'Esquadra als agents cívics, tant en torn de dia com en torn de nit, els agents de la policia de la Generalitat conclouen que "aquest servei es troba orientat a la seguretat i vigilància de les vivendes i de l'entorn, essent una funció específica per part dels cossos i forces de seguretat i/o vigilants de seguretat en aquells llocs en que es trobin autoritzats els seus serveis". 

L'Ajuntament indica en el text de la proposta que es va demanar tirar enrere "una regulació de les funcions dels agents cívics de l'EMD de Bellaterra que presenta motius d'il·legalitat". De fet, amb data del 7 d'octubre, el servei jurídic municipal va requerir a l'EMD que deixés sense efecte les funcions dels agents cívics i que parés la prestació de serveis dels agents. Tanmateix, com que l'entitat no va respondre després d'un mes a les demandes del consistori, el requeriment s'entèn tàcitament rebutjat i, per tant, es porta a Ple el contenciós. 

Per una altra banda, el govern local proposarà acceptar la donació gratuïta que dos veïns de Cerdanyola volen fer d'una finca situada al carrer de Sant Gregori número 15, al costat del Museu de Ca n'Oliver.

 

Mocions sobre corrupció, transparència i la recollida de residus

En l'apartat de les mocions, el grup municipal de Ciutadans plantejarà que el plenari aprovi una moció de condemna a la corrupció i garantia de les bones pràctiques en l'administració. En concret, proposen que l'Ajuntament reafirmi el seu compromís “per combatre la corrupció en totes les seves formes, així com posar la transparència, la rendició de comptes i la participació en el centre de l’agenda local”.

Per una altra banda, Ciutadans i el Partit Popular presentaran una moció per condemnar “els fets ocorreguts l’11 de desembre a la Plaça Cívica de la Universitat Autònoma de Barcelona i rebutjar als grups de radicals que impedeixen, amb mètodes violents i intimidatoris, el lliure exercici de la llibertat d’expressió”. Els dos partits denuncien que l'associació 'S'ha acabat' va patir un atac per part d'un grup “d'uns trenta radicals independentistes” mentre instal·laven una carpa informativa al campus de la UAB.

La moció també proposa reclamar “amb caràcter urgent que s’obrin investigacions per part de la UAB i de la Fiscalia per aclarir els fets i procedir a la identificació dels responsables directes i indirectes de les coaccions i agressions”.

Per acord de la Junta de Portaveus, es plantejaran dues mocions. Primer, una moció per tal que el govenr municipal faci el seguiment “dels plans i projectes, de la satisfacció dels usuaris i usuàries dels serveis públics i de la gestió administrativa que es derivi del desenvolupament i l’implantació de polítiques públiques”.

En segon lloc, la Junta de Portaveus planteja crear un “espai d'empremtes” als cementiris de Cerdanyola. Es tracta d'un espai simbòlic “on poder viure i compartir el procés de dol per les criatures que no han sobreviscut”. Ciutats properes com Sant Cugat ja han inaugurat instal·lacions d'aquest tipus.

Per la seva banda, Esquerra Republicana proposarà al ple insta a l'Ajuntament a “presentar al Ple en el termini de 3 mesos un pla urgent per la millora de la gestió dels residus municipals, per aconseguir incrementar el nivell de recollida selectiva i assolir els objectius marcats per la UE de reciclatge l’any 2020”. La moció afegeix que aquest pla de millora “ha d’aportar un estudi de viabilitat dels diferents sistemes de recollida disponibles, en especial el sistema «porta a porta» i de contenidors accessibles amb targeta”.

ERC també planteja es promogui una campanya de conscienciació i a “revisar la taxa de recollida de residus per promoure bonificacions als ciutadans que redueixin la generació de residus i realitzin la recollida selectiva així com penalitzacions per aquells que no reciclin”.