Onze mocions aprovades en el primer ple ordinari des de l'estat d'alarma

L'últim ple ordinari es va celebrar el mes de febrer

 Després de tres mesos sense una sessió de ple ordinaria, les mocions dels partits polítics en l'oposició s'han acumulat i han omplert bona part del ple del mes de juny. Així, a més d'aprovar una modificació del pressupost per fer front a la crisi del coronavirus, el ple del mes de juny també ha aprovat 11 mocions presentades pels partits de l'oposició. Només una moció ha estat rebutjada.

Més info: El ple aprova destinar més de 2.200.000 d'euros per pal·liar els efectes de la pandèmia

 

Suport a la campanya #MónLocalRefugi 

Per part de la Junta de Portaveus -és a dir, amb l'acord de tot els partits- s'han aprovat tres mocions. En primer lloc, una moció que demana al Govern de l'Estat Espanyol que promogui una modificació de llei perquè la regla de despesa permeti a les administracions públiques abordar la crisi econòmica i social sense obstacles per fer ús del superàvit.

Per una altra banda, tots els partits han estat d'acord en aprovar una moció que fomenti la cooperació entre totes les administracions públiques per fer front a la crisi de l'habitatge post Covid-19 "i fer tots els esforços possibles per a garantir el dret a l'habitatge, mitjançant un Pacte d'Estat pel Dret a l'Habitatge". Així com també han donat suport a la campanya #MónLocalRefugi promoguda pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i per reiterar el compromís de seguir aportant recursos "a la campanya del Fons Català adreçada a pal·liar el patiment humà en les rutes de fugida i en els països de primera acollida; i, a casa nostra, al desplegament d'accions de sensibilització i denúncia davant d'aquesta situació".

 

La gestió de l'aigua, les residències i els aparcaments

Guanyem Cerdanyola ha presentat una moció per "refermar el compromís" de Cerdanyola a favor de la gestió 100% pública i directa del servei de subministrament domiciliari d'aigua i treballar en aquesta direcció, tant des de l'Ajuntament com amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona. La proposta s'ha aprovat amb els vots a favor de Guanyem, ERC i En Comú Podem. La resta de partits s'hi han abstingut.

 

Per una altra banda, s'ha aprovat una moció referent a les residències amb el vot a favor de tots els partits excepte del PP, que ha decidit abstenir-se. La moció, proposada per En Comú Podem i Guanyem insta al govern local a "realitzar una avaluació, de la totalitat de residències i dels serveis centrals, de l'impacte de la pandèmia amb l'objectiu de millorar el model i prendre mesures per minimitzar futures emergències, alhora que dirimir responsabilitats".

També a proposta d'ECP, s'ha aprovat demanar al Govern de la Generalitat a donar continuïtat al pagament de les prestacions de renda garantida i que s'ajornin les possibles suspensions i extincions de la prestació fins que no es normalitzi el funcionament dels serveis afectats. PSC, Ciutadans, Guanyem i ECP han votat a favor mentre que ERC, Junts i PP s'hi han abstingut. 

Tot seguit, s'ha aprovat la proposta d'ERC per instar a l'Ajuntament de Cerdanyola a aplicar un paquet de mesures destinades a millorar els aparcaments de rotació de zona blava o en pàrquing soterrat, i a elaborar un pla de millora dels aparcaments i sotmetre'l a participació ciutadana. La regidora de Planificació Urbanística, Eulàlia Mimó, ha assegurat que el govern treballa en aquesta qüestió i que s'estan estudiant temes com la renovació dels parquímetres, les zones d'aparcament i la instauració de l'App d'aparcament de l'Àrea Metropolitana, així com la instal·lació de punts de càrrega de vehícles. PSC, ERC, Ciutadans, Junts i PP han votat a favor i Guanyem i SCP s'hi hans abstingut. 

També s'ha aprovat, aquest cop per unanimitat, la moció d'ERC per redactar un Pla de Mobilitat Urbana adaptat als "objectius de descarbonització i transició energètica més ambiciosos" i consensuar en el Consell de Mobilitat mesures urgents per millorar la mobilitat sostenible a la ciutat.
 

ERTO, exhibició de banderes i conciliació

De forma conjunta, Junts per Cerdanyola, Guanyem i ERC han presentat tres mocions. La primera, aprovada amb el vot a favor d'ERC, Ciutadans, Guanyem, Junts i PP, demana que l'Ajuntament insti al govern espanyol a assegurar-se que els treballadors afectats per un ERTO cobren la seva prestació de forma immediata, tan aviat com es resolguin totes les incidències i reclamacions.

Per una altra banda, s'ha aprovat la moció dels tres partits que es mostra contrària al dictamen del Tribunal Suprem que prohibeix l'exhibició de banderes no oficials en façanes dels edificis públics. ERC, Guanyem, ECP i Junts han votat a favor d'una moció que, tal com diu el text de la proposta, referma el compromís del ple "amb la pluralitat social i ideològica i la capacitat de poder expressar els acords polítics exhibint els símbols que es creguin convenient". Ciutadans i PP han votat en contra i el PSC ha votat abstenció.

La tercera moció dels tres partits ha estat rebutjada amb els vots en contra de PSC, Ciutadans i PP. La proposta demanava condemnar "el terrorisme d'Estat i qualsevol altra forma de violència exercida contra la llibertat i la vida de les persones per les institucions en l'exercici il·legítim de la seva autoritat". Així com es demanava al Congrés dels Diputats que es creï una comissió que investigui la relació de Felipe González amb els GAL.

Finalment, s'ha aprovat per unanimitat la proposta de Ciutadans per demanar a la Generalitat que es prenguin mesures concretes de conciliació "per a treballadors i treballadores amb fills o amb tasques de cures". A més, es planteja que l'Ajuntament incentivi el teletreball entre les empreses. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.