El ple de Cerdanyola reitera en bloc l’aposta per les energies renovables

Durants el ple s'han tractat temes com el turisme, l'incivisme, les proves PCR per a treballadors de l'Ajuntament i l'habitatge

Aquest 23 de juliol, els grups municipals de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès es van acomiadar del curs -a l'agost no se celebra el ple- reiterant en conjunt el seu compromís amb les energies renovables a través d'una moció. L'alcalde Carlos Cordón va cloure la sessió enviant un missatge de responsabilitat recordant que cal seguir complint les mesures de prevenció davant la pandèmia del coronavirus.


Correcció del conveni col·lectiu de treballadors de l'Ajuntament

En l'apartat dels punts proposats pel govern local, es va aprovar per unanimitat la correcció d'una errada detectada al conveni col·lectiu de treball per al personal al servei de l'Ajuntament. La correcció planteja incorporar com a annex l'acord econòmic i condicions de treball per a la implantació de la LOGSE a l'Escola Municipal La Sínia. El conveni es va aprovar l'any 2009 i es va prorrogar dos anys després.

 

Compromís amb l'energia renovable

 

La moció inicialment proposada per Esquerra Republicana es va convertir en un acord de la Junta de Portaveus per reiterar l'aposta de l'Ajuntament per les energies renovables per deixar de dependre de les energies d'origen fòssil i nuclear. L'aprovació de la moció no implica mesures concretes a la ciutat, però demana a la Generalitat de Catalunya que fixi el mapa d'energies renovables per a cada territori i es distribueixin en funció de la capacitat de producció i consum de cada zona.

Per una altra banda, a proposta d'ERC, es va aprovar estudiar la possibilitat de construir un aparcament públic per a autocaravanes a la ciutat, destacant el valor turístic del Parc Natural de Collserola. Tots els partits van votar a favor (Ciutadans, En comú Podem, Junts per Cerdanyola i PP van afegir-s'hi com a proposants) excepte Guanyem Cerdanyola. La regidora de Guanyem, Vera Sánchez, va justificar la seva abstenció destacant que la prioritat en aquests moments ha de ser "posar la gent de Cerdanyola al centre", considerant que l'aparcament d'autocaravanes no és una prioritat.

En la tercera moció proposada per ERC, Ciutadans, Guanyem i PP, s'insta al govern municipal a estudiar la viabilitat d'un sistema de recollida específic de grans volums de restes vegetals resultants de la neteja dels jardins, l'esporga estacional, als barris amb més jardins com Bellaterra, Montflorit, Serraparera, Ca n'Antolí o Canaletes per als períodes amb més demanda com poden ser primavera, les festivitats de Setmana Santa o la tardor.

La moció es va aprovar amb l'única abstenció del PSC. El regidor d'Espai Públic, Víctor Francos, va afirmar que en aquests moments no es plantegen modificar el servei i va apel·lar al civisme de la ciutadania a l'hora de desfer-se de l'esporga.

En quart lloc, es va aprovar, a proposta d'ERC, Guanyem, ECP i Junts, demanar al govern de l'Estat que no ampliï ni prorrogui les concessions de l'AP-2 i l'AP-7 davant la possibilitat que les empreses concessionàries ho demanin. La moció es va aprovar amb les abstencions del PSC, Ciutadans i PP. La regidora de Mobilitat, Eulàlia Mimó, va explicar que davant les opcions d'indemnitzar les pèrdues de les empreses durant el confinament o la pròrroga de les concessions, creuen més oportú apostar per les pròrrogues.

 

Preguntes al voltant de la pandèmia, Sant Jordi i la PAH

En el torn de precs i preguntes, els partits de l'oposició van posar sobre la taula diferents temes. La regidora d'ERC, Helena Solà, va demanar al govern local que es facin proves PCR als treballadors i treballadores de l'Ajuntament. En resposta, la regidora de Recursos Humans, Glòria Urbano, va assegurar que estudiaran aquesta possibilitat, però va explicar que fins ara s'havia descartat destinar recursos a fer proves per destinar-los a reforçar altres mesures de seguretat com les mascaretes o les mampares de protecció.

Entre altres temes, des de Guanyem Cerdanyola, la regidora Vera Sánchez va demanar informació sobre el cas de la Yasmina, una dona en situació de vulnerabilitat que demana instal·lació d'aigua al pis que ocupa i és propietat d'un fons voltor. Sánchez va explicar que la PAH local assegura que ningú li ha ofert un lloguer social.

En resposta, l'alcalde Carlos Cordón va emplaçar la regidora a tractar el tema en una reunió fora de l'àmbit públic, com és el ple, per preservar la protecció de dades de la persona afectada. A més, Cordón va assenyalar que l'equip de govern ha rebut amenaces de plataformes "que no representen a ningú" i que posen en perill "la vulnerabilitat de les famílies dels regidors i regidores".

Per una altra banda, la regidora de Guanyem, Laura Benseny, també va demanar explicacions sobre la no celebració de Sant Jordi aquest 23 de juliol, dia acordat pels gremis per recuperar la diada. Cordón va explicar que l'Ajuntament local ja va organitzar activitat de Sant Jordi de forma virtual el passat 23 d'abril.

Des de Ciutadans, Gorka Samaniego va preguntar per la possibilitat de tornar a celebrar les audiències ciutadanes abans del ple. L'alcalde Carlos Cordón va respondre que el consistori ja disposa de les eines per celebrar-los amb seguretat, però fins al moment no han rebut sol·licituds d'intervenció per part de la ciutadania.

Samaniego també va demanar que es reforci la vigilància policial per controlar els actes incívicsCordón va assegurar que malgrat que Cerdanyola no pateix problemes "d'inseguretat ciutadana", sí que pateix l'incivisme. El batlle cerdanyolenc va assenyalar que es faran actuacions globals per acabar amb aquest problema.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.