El ple municipal debatrà la modificació de pressupost pels efectes de la Covid-19

El ple municipal del mes de juny començarà a les 17 h i es farà de forma telemàtica

El ple municipal d'aquest 25 de juny, que es farà de forma telemàtica a partir de les 17 h, tindrà com a debats centrals dues modificacions del pressupost per prendre mesures relacionades amb els efectes socials i econòmics de la Covid-19. A més, en aquest ple es debatran fins a tretze mocions presentades pels grups de l'oposició i la Junta de Portaveus.

Tal com ha succeït en els darrers plens extraordinaris, l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón, informarà els grups de l'oposició de les mesures i accions que el govern ha aprovat per la prevenció i la contenció del coronavirus.

 

Modificacions de pressupost per afrontar els efectes de la Covid-19

El govern municipal del PSC plantejarà al plenari dues modificacions del pressupost per tal d'aplicar mesures per pal·liar els efectes de la pandèmia. "Més enllà de l'impacte directe sobre l'activitat econòmica, la pandèmia ha desembocat en una profunda crisi social, que afecta especialment les persones en situació de vulnerabilitat", remarca el govern local. La primera modificació és de 2.255.639 euros i la segona de 2.573.633 euros. Aquestes modificacions tindran un impacte en el pla d'inversions de 2020.

Abans que se celebri el ple, Esquerra Republicana (ERC) ha fet pública la seva posició davant aquesta qüestió, assegurant que votaran un "sí crític" als ajuts que planteja el govern però consideren que són insuficients i que exigeixen massa burocràcia.

 

Incloure els casals d'estiu a la tarifació social

El govern també proposarà al plenari aprovar de forma inicial la modificació de l'ordenança que regula el preu públic dels serveis d'educació, esports, cultura i joventut. Segons explica el govern, l'objectiu és que les famílies que hagin inscrit a un o més infants al casal d'estiu municipal puguin sol·licitar la tarifació social. "D'altra banda, també es proposa modificar la temporalitat i que quan es demani la tarifació social, aquesta entri en vigor l'endemà de la sol·licitud i no al mes següent com passa en l'actualitat", apunten.

Per una altra banda, també es votarà l'aprovació del manifest elaborat per la regidoria de Feminisme i LGTBIQ+ de l'Ajuntament de Cerdanyola amb motiu del Dia per l'Alliberament LGTBIQ+. Entre altres coses, el manifest defensa els drets del col·lectiu LGTBIQ+ i fa una crida "a les persones afectades per no callar i fer servir els canals que tenen al seu abast, i convidem tota la ciutadania perquè s'impliqui en la defensa dels drets i les llibertats de les persones LGTBIQ+".

 

Tretze mocions de l'oposició

Aquest serà el primer ple ordinari de Cerdanyola des que es va decretar l'estat d'alarma. Per aquest motiu, i com els plens extraordinaris no accepten propostes de l'oposició, aquest mes de juny les mocions tornen a l'ordre del dia.

Guanyem Cerdanyola presentà una moció per "refermar el compromís" de Cerdanyola a favor de la gestió 100% pública i directa del servei de subministrament domiciliari d'aigua i treballar en aquesta direcció, tant des de l'Ajuntament com amb l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Per la seva banda, En Comú Podem (ECP) presentarà un total de quatre mocions. La primera moció vol instar al govern local a "realitzar una avaluació, de la totalitat de residències i dels serveis centrals, de l'impacte de la pandèmia amb l'objectiu de millorar el model i prendre mesures per minimitzar futures emergències, alhora que dirimir responsabilitats".

La segona moció d'ECP demana al Govern de l'Estat Espanyol que promogui una modificació de llei perquè la regla de despesa permeti a les administracions públiques abordar la crisi econòmica i social sense obstacles per fer ús del superàvit. També en relació amb la crisi de la Covid-19, ECP vol aprovar una moció que fomenti la cooperació entre totes les administracions públiques per fer front a la crisi de l'habitatge post Covid-19 "i fer tots els esforços possibles per a garantir el dret a l'habitatge, mitjançant un Pacte d'Estat pel Dret a l'Habitatge".

Per últim, presenten una moció per demanar al Govern de la Generalitat a donar continuïtat al pagament de les prestacions de renda garantida i que s'ajornin les possibles suspensions i extincions de la prestació fins que no es normalitzi el funcionament dels serveis afectats.

Tot seguit, Esquerra Republicana presentarà dues mocions. Primer, una moció per instar a l'Ajuntament de Cerdanyola a aplicar "de manera urgent" un paquet de mesures destinades a millorar els aparcaments de rotació de zona blava o en pàrquing soterrat, i a elaborar un pla de millora dels aparcaments i sotmetre'l a participació ciutadana.

En segon lloc, ERC presentarà una moció per instar al govern a redactar un Pla de Mobilitat Urbana adaptat als "objectius de descarbonització i transició energètica més ambiciosos" i a consensuar en el Consell de Mobilitat mesures urgents per millorar la mobilitat sostenible a la ciutat.

De forma conjunta, Junts per Cerdanyola, Guanyem i ERC presentaran tres mocions. La primera demana que l'Ajuntament insti al govern espanyol a assegurar-se que els treballadors afectats per un ERTO cobren la seva prestació de forma immediata, tan aviat com es resolguin totes les incidències i reclamacions.

Per una altra banda, els tres partits presenten una moció crítica amb el dictamen del Tribunal Suprem que prohibeix l'exhibició de banderes no oficials en façanes dels edificis públics. En aquest sentit, les tres formacions demanen que el plenari refermi el seu compromís amb la pluralitat social i ideològica i la capacitat de poder expressar els acords polítics exhibint els símbols que es creguin convenient.

Per últim, demanaran al plenari que condemni "el terrorisme d'Estat i qualsevol altra forma de violència exercida contra la llibertat i la vida de les persones per les institucions en l'exercici il·legítim de la seva autoritat". En la mateixa moció, demanen al Congrés dels Diputats que es creï una comissió que investigui la relació de Felipe González amb els GAL.

Seguidament, Ciutadans presentarà una moció que demana a la Generalitat que es prenguin mesures concretes de conciliació "per a treballadors i treballadores amb fills o amb tasques de cures". A més, plantegen que l'Ajuntament incentivi el teletreball entre les empreses. Ciutadans portarà al ple una segona moció per exigir al govern espanyol que "agilitzi i augmenti el percentatge del superàvit acumulat dels ajuntaments que poden gastar per a prendre mesures enfocades en l'ajut de l'economia local tant de les famílies com de les empreses".

Finalment, el plenari aprovarà una moció acordada a la Junta de Portaveus -i per tant, per tots els partits- per donar suport a la campanya #MónLocalRefugi promoguda pel Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, i per reiterar el compromís de seguir aportant recursos "a la campanya del Fons Català adreçada a pal·liar el patiment humà en les rutes de fugida i en els països de primera acollida; i, a casa nostra, al desplegament d'accions de sensibilització i denúncia davant d'aquesta situació".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.