10 consells de la psicòloga Mònica Mambrilla per cuidar-se durant el confinament

Informar-se a través de canals contrastats, gestionar els pensaments negatius i treballar en projectes futurs són alguns dels consells per viure aquest confinament

Han passat 20 dies des que el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma a conseqüència de la crisi sanitària del coronavirus. Durant aquests 20 dies, la majoria de cerdanyolencs i cerdanyolenques han complert amb l'ordre de confinament i ja sumen més de dues setmanes a casa. Tenint en compte que l'estat d'alarma s'ha prorrogat fins a l'11 d'abril, hem preguntat a la psicòloga de Cerdanyola, Mònica Mambrilla, quins consells hem de seguir durant els pròxims dies a casa. 

 

1. Informar-nos bé. És a dir, utilitzar els canals d'informació oficials i contrastats.

2. Informar bé els altres i no difondre rumors i informacions que no estiguin contrastades. Tots hem rebut missatges de WhatsApp reenviats sense cap criteri i és convenient evitar-ho.

3. Cuidar-nos i protegir-nos seguint les recomanacions de prevenció que ens indiquen molt insistentment les autoritats sanitàries.

4. Gestionar els pensaments negatius intrusius. És a dir, intentar evitar posar-nos en el pitjor de forma anticipada.

5. Focalitzar en tot allò que farem quan tot això passi. Això vol dir tenir projectes, idees... Ara pot ser un bon moment per treballar en projectes que posarem en marxa quan tota aquesta situació finalitzi. En aquest sentit, ens desconnectem de la part negativa per estar enfocats en les possibilitats d'aquí al futur.

6. No estar connectats tot el dia als canals de notícies. Amb una vegada o dues que veiem les notícies al dia és més que suficient per estar informats.

7. Buscar moments de silenci. Sempre recomano fer una petita meditació de cinc o deu minuts. Això vol dir donar-nos una estona diària per estar amb nosaltres, evitant sorolls i reflexionant.

8. Provar tècniques de respiració. Mònica Mambrilla proposa una tècnica de respiració "que és molt senzilla però molt efectiva". S'anomena 6-4-9. Es tracta d'inspirar 6 segons pel nas, mantenir l'aire 4 segons i deixar anar l'aire durant 9 segons per la boca. Això ho repetim diverses vegades fins que sentim que estem més tranquils. "Aquesta respiració ajuda a centrar la nostra ment i a relaxar-nos emocionalment i física".

9. Dedicar un temps al dia a fer exercici i trobar la manera d'estimular el nostre cos a través de l'exercici físic. La nostra musculatura necessita estar estimulada i hem de trobar la manera d'exercitar el nostre cos, ja sigui a través dels canals virtuals o perquè cadascú s'ho inventa.

10. En cas de tenir nens a casa, és important explicar què passa. També estar molt atents dels dubtes i les preocupacions que tinguin. Es tracta de respondre de forma natural a les seves preguntes a mesura que vagin apareixent. És molt important que ells vegin que poden expressar qualsevol pregunta o por que tinguin, per això cal estar receptius.

 

El Col·legi de Psicòlegs de Catalunya ha habilitat dos números de telèfon per aportar assessorament psicològic a tothom qui ho necessiti. El telèfon d'atenció a la ciutadania és el 649 765 713. El telèfon d'atenció al personal sanitari és el 93 567 88 56.