L'Ajuntament demana solucions a la Generalitat davant el tancament de les targetes moneder

Nou Ajuntaments vallesans demanen que s'aclareixi com es cobriran les ajudes alimentàries durant l'estiu

Els ajuntaments de Cerdanyola del Vallès, Sabadell, Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Castellar del Vallès, Montcada i Reixac, Polinyà, Rubí i Santa Perpètua de Mogoda demanen a la Generalitat de Catalunya que aclareixi com està previst mantenir les ajudes alimentàries a infants vulnerables durant l’estiu.

La demanda arriba després que el Departament d’Educació hagi donat instruccions als consells comarcals per tancar la vinculació de les targetes moneder que s’havien lliurat a l’alumnat que tenia beca menjador per cobrir el tercer trimestre del curs escolar. Davant d’això, els ajuntaments demanen un aclariment a la Generalitat perquè expliqui de manera clara i detallada com es garantirà el suport que aquests infants i adolescents precisen durant els mesos de vacances escolars.

L'Ajuntament de Cerdanyola ha indicat que la quantitat dels diners que queden en les targetes és vàlida fins al 31 de juliol i que les famílies han de conservar la targeta. "Davant aquesta decisió de la Generalitat, l'Ajuntament vol tranquil·litzar les famílies que en cap cas quedaran desprotegides i seran ateses, en la mesura de les seves necessitats, pels Serveis Socials", apunta el consistori a Twitter. 

 

Les targetes moneder es van activar quan es va decretar el tancament dels centres escolars. Cerdanyola les va rebre durant el mes de març i es van lliurar a les famílies amb infants beneficiaris d’una beca menjador, com a part de les mesures urgents per respondre a l’impacte econòmic de la Covid-19, evitant així el tall d’alimentació entre el final del curs escolar presencial i l’inici al setembre. "De fet, els ajuntaments es van encarregar d’organitzar els dispositius de lliurament de les targetes amb recursos propis i personal municipal", destaca el comunicat conjunt dels nou ajuntaments. 

En aquest marc, els ajuntaments abans esmentats demanen a la Generalitat informació precisa sobre quines són les previsions per fer complir la moció aprovada el 18 de juny pel Parlament de Catalunya, que contemplava "donar cobertura als ajuts alimentaris per a menors vulnerables, durant els mesos no lectius de l'estiu del 2020, conjuntament amb la resta d'administracions, i utilitzant també els fons que es rebin de l'Estat, per a garantir que l'alumnat en risc d'exclusió social tingui cobertes les necessitats alimentàries, amb el manteniment de les targetes moneder o amb altres fórmules".

"La voluntat dels Ajuntaments en la seva demanda és garantir el respecte i cobertura dels drets bàsics d’infants i adolescents en tot moment, i en aquest cas concret, durant el període de vacances escolars", assenyalen, afegint que des de la declaració de l’estat d’alarma, "els governs municipals han dedicat molts esforços i recursos propis a donar les primeres atencions a la població més vulnerable, com ara prestacions d’urgència social o seguiment telefònic de casos, entre d’altres".

 

Nous ajuts pels Ajuntaments

El conseller d'Educació Josep Bargalló, va recordar el 29 de juliol, durant la presentació de la nova unitat Barnahus d'atenció integrada a menors víctimes d'abusos sexuals a Tarragona, que les beques menjadors no es donen a tots els menors de famílies vulnerables, ja que n'hi ha que accedeixen a altres tipus d'ajuts. Per això, i en tant que a l'estiu no hi ha escola, el conseller considera que seguir aplicant aquesta eina faria que els membres de l'administració catalana fossin “injustos”.

“Del que estem parlant”, va indicar Bargalló, és de com “atendre les necessitats alimentàries ara d'infants i adolescents de famílies vulnerables”. I un cop situada la qüestió en aquest punt, el Govern “és conscient” de la feina que fan molts ajuntaments per atendre aquestes necessitats, “per exemple per la via d'ajuts o per la via de casals”.

Bargalló va anunciar que el Govern “està treballant perquè ben aviat, en el mes d'agost, es pugui oferir un ajut als ajuntaments que estan fent aquesta feina”. el conseller també va puntualitzar que aquesta és una qüestió que “atén els serveis socials de proximitat”, i ha admès que aquest any és “especialment complexa i necessària”. I pel que fa a la targeta moneder, no creu que sigui la millor manera per solucionar aquesta qüestió, sinó que “en una situació com l'actual és el menjar”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.