El que cap turista es pot perdre de Cerdanyola

Rutes en contacte amb la natura, centres culturals i visites al patrimoni

Quins són els punts turístics de Cerdanyola del Vallès? La ciutat combina indrets i activitats enfocades en la natura i el medi ambient, amb el Parc de Collserola com a gran protagonista, el turisme d'interés arquitectònic i les visites culturals molt lligades a les activitats al carrer i als museus locals. 

 

El Parc de Collserola

 

Gairebé la meitat del terme municipal de Cerdanyola està ocupat per la serra de Collserola. La proximitat i la facilitat d'accés al parc natural ofereix una llarga llista de possibilitats per descobrir els boscos i la natura de la zona. 

Al parc es poden fer passejades, rutes de senderisme i en bicicleta per diferents nivells i amb opcions accessibles. A més, durant l'any s'organitzet activitats com les Nits d'astronomia o excursions temàtiques.

 

 

Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver

 

Imatge d'una visita guiada al Poblat Ibèric 

 

Per conèixer la cultura ibèrica a Catalunya és imprescindible visitar el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver a Cerdanyola. La instal·lació presenta un conjunt patrimonial singular en l'àmbit de la recerca, la formació i la difusió de la cultura ibèrica a Catalunya.

 

Situat en el cim d'un dels turons de la serra de Collserola que mira al Vallès, Ca n'Oliver és la seu principal del Museu d'Història de Cerdanyola i l'espai des d'on es desenvolupen projectes i programes de recerca, protecció i difusió del patrimoni cultural de Cerdanyola amb l'objectiu de fer-lo accessible a tothom.

 

A més de l'exposició pèrmanent que repassa el pas i l'evolució dels ibers a Catalunya i altres exposicions itinerants, el Museu també ofereix visites al jaciment del poblat ibèric que va estar habitat entre el 525 i el 50 aC. El jaciment té una superfície de 2 hectàrees i s'excava de forma gairebé ininterrompuda des del 1986. Tal com explica el mateix museu, després d'una llarga campanya i de la restauració i museïtzació de les restes arqueològiques per fer-les entenedores als visitants, al 1999 es va obrir al públic i es va incorporar de la Ruta dels Ibers, un projecte de turisme cultural promogut pel Museu d'Arqueologia de Catalunya.

 

 

Museu d'Art de Cerdanyola 

 

El Museu d'Art de Cerdanyola
El Museu d'Art de Cerdanyola | Artur Ribera

 

 

El Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) mostra i conserva un ampli ventall del patrimoni artístic de la ciutat. L'edifici on està ubicat, la residència coneguda com a Can Domenech i antic Teatre-Casino, és una de les construccions modernistes més reconeixibles de Cerdanyola.

 

A més, compta en la seva estructurta amb el Tríptic de les Dames, el conjunt de vitralls recentment catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional. En les seves sales d'exposicions mostra tant col·leccions modernistes i d'art deco com produccions d'art contemporani. El museu es va inaugurar el 2009 i compta amb un fons variat dedicat als artistes vinculats a la ciutat, com ara Ismael Smith, Josep Llimona, Josep de Togores, Eduard Maria Balcells i Francesc Juventeny. Però sobretot destaquen el conjunt dels vitralls de les Dames de Cerdanyola, punt culminant del vitrall modernista català, que han estat recuperats i reubicats al seu lloc original i mostrats amb l'exposició permanent  "Del modernisme a l'art déco", juntament amb el fons del museu.

 

 

Castell de Sant Marçal

 

El Castell de Sant Marçal
El Castell de Sant Marçal | Castell Sant Marçal

 

 

El Castell de Sant Marçal es troba situat en un punt del municipi des del qual es pot controlar tot el pla de Cerdanyola. És, de fet, un dels edificis medievals que conserva Cerdanyola sent declarat Bé Cultural d'Interès Nacional l'any 1949. Entre els seus propietaris van constar Ramon Berenguer IV, Comte de Barcelona, Ramon Guillem de Montcada Ramon de Plegamans i el seu fill, Marimon de Plegamans.

Originàriament, el castell era un edifici de planta quadrada amb pati central, una torre i una capella gòtica envoltat per un fossar, però l'any 1895 la família Arròspiede va encarregar a Gaietà Buïgas que adaptés l'edifici per poder utilitzar-ho com a segona residència. Aquest ho va fer respectant l'estructura original, però recobrint l'edifici amb una decoració fantasiosa inspirada en l'arquitectura romànica i gòtica.

Dos cops l'any, a l'octubre i al febrer, s'organitzen visites guiades al Castell de Sant Marçal amb un preu de 2 euros. 

 

 

Música i teatre

 

Un cop finalitzi l'època estival, arribaran a Cerdanyola dues de les cites culturals internacionals més esperades a la ciutat.

El 21 de setembre se celebrarà el Festival de Teatre Infantil MAC&Xic, organitzat per Bambalina. Les instal·lacions del Museu d'Art de Cerdanyola (MACX) i la plaça de l'Abat Oliba tornaran a ser l'escenari de les representacions que pretenen ser una introducció a les arts escèniques per a la petita infància. Un dels plats forts serà l'actuació de Xiula, un grup que ha revolucionat l'animació musical amb la introducció de ritmes com el rap i que suma una pila de seguidors entre la quitxalla. Seran els encarregats de tancar el MAC&Xic 2019.

Uns dies més tard, del 4 al 13 d'octubre, arribarà el Festival Internacional de Blues de Cerdanyola. En la 29a edició, el festival estarà dedicat a la figura de Dr. John, que va morir el passat 6 de juny a Nova Orleans als 77 anys.

 

 

 

 
Comentaris

No hi ha comentaris. T'animes?