Obrir sense pista de ball i amb límit d'aforament, el repte de les discoteques de la ciutat

La viabilitat dels negocis d'oci nocturn trontolla amb la nova normalitat i les mesures de seguretat per la Covid-19

No es pot ballar a les discoteques i això fa trontollar la viabilitat de molts locals. Les mesures de seguretat per frenar la pandèmia de la Covid-19 també afecten el sector de l'oci nocturn, que ha Cerdanyola del Vallès ja ha alçat la veu per demanar solucions.

 

Sense pista de ball

"Sense la pista de ball, el negoci és inviable", destaca el president de l'associació d'oci nocturn de Cerdanyola, Alberto García, qui admet i comprèn que en la situació d'alerta sanitària no es puguin obrir les pistes de ball amb normalitat. La normativa de la Generalitat per a la fase de represa no permet que persones desconegudes ballin juntes dins d'una discoteca, però sí entre persones que tinguin contacte habitual. Aquesta possibilitat és difícil de controlar, amb la qual cosa, molts locals han decidit omplir les pistes amb taules i cadires.

Poder habilitar l'espai per consumir asseguts no és una solució viable per a molts locals, ja que això els redueix considerablement la capacitat d'aforament fins a poder omplir només un 30%. A més, els establiments han de garantir la distància de seguretat entre les taules, augmentar les tasques de desinfecció i controlar que els clients es posin la mascareta quan s'aixequin per anar al lavabo o sortir a fumar.

Des de la patronal de l'oci nocturn a Catalunya (FECASARM) asseguren que el Departament d'Interior ja té redactat un pla sectorial per a la represa de l'oci nocturn, i que aquest preveu que es recuperin les pistes de ball de les discoteques, que podrien obrir amb un 75% d'aforament. Ara bé, falta que ho validi Protecció Civil i que ho aprovi el Procicat, continua la patronal, que es mostra esperançada amb aquest pla. Aquest document conté condicions com ara disposar d'una aplicació per traçar clients amb possibilitat d'acceptar condicions sanitàries abans de fer la compra de l'entrada, obligatorietat d'utilitzar mascareta a la zona de ball i en tot moment mentre no s'estigui bevent o menjant, i garantir la renovació de l'aire i la desinfecció, entre altres.

Alberto García també és el gerent de la Sala Acme de Cerdanyola i assegura que, amb les condicions actuals, no surten els números: "Hem obert amb taules i cadires a la pista de ball, però les despeses que tenim són més grans que els beneficis". En el cas d'algunes grans sales de festa de ciutats com Barcelona -amb aforament per a milers de persones- han decidit no reobrir i cancel·lar totes les sessions i esdeveniments programats.

Per aquest motiu, les associacions de l'oci nocturn tenen previst reunir-se amb la Generalitat per demanar un pla de rescat per al sector. A més, demanen més estabilitat en la normativa de reobertura perquè no es repeteixin els canvis de criteri sobtats de la setmana de Sant Joan. Des del sector asseguren que els darrers canvis també afecten l'economia dels establiments.

 

Inspeccions i sol·licituds locals

Des de l'oci nocturn cerdanyolenc també demanen que les autoritats controlin que els locals de restauració de la ciutat compleixen amb la distància de seguretat i la normativa per evitar la propagació del virus. En aquesta línia, admeten que es facin controls als seus locals, però sol·liciten que es vigili aquells que no són d'oci nocturn i, segons la seva percepció, no estan tan controlats: "No ens queixem de tenir inspeccions als nostres locals. Cal fer-les".

Mentre la nova normalitat aterra a tots els sectors, els locals d'oci nocturn de la ciutat segueixen buscant alternatives que els permetin seguir oberts i fer viables els negocis. Un exemple és la Sala Dresden. Durant el confinament, els responsables de la sala cerdanyolenca van iniciar una campanya de Verkami per recaptar diners i, com diu la campanya, 'Make Dresden Great Again'. Destacant que mai han demanat ajudes públiques, els responsables de la Sala Dresden ja han recaptat més de 8.000 euros gràcies a les donacions del públic. Aquestes donacions, però, no són a fons perdut i plantegen diferents modalitats de col·laboració equivalents a consumicions o samarretes, entre altres. "L'objectiu d'aquesta campanya de crowdfunding és aconseguir ingressos de tresoreria que ens permetin fer front a les despeses fixes de la Sala Dresden durant el temps que duri el tancament forçós de les instal·lacions", destaquen des de la Sala Dresden a la seva campanya de Verkami.

Altres formes d'adaptació són els canvis a l'interior i l'exterior dels locals. Alberto García, de la Sala Acme, ha demanat a l'Ajuntament que es pugui tallar el carrer on s'ubica l'establiment, al polígon de la Bòbila, per tal de poder instal·lar una terrassa i comptar amb més taules. García celebra que el consistori vegi amb bons ulls tallar el carrer en determinades hores, però lamenta que encara no s'hagi fet el pas per fer-ho efectiu.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.