Es posa en marxa el procés participatiu per definir la Cerdanyola de 2030

Els dies 21 i 23 de setembre es faran les primeres reunions obertes a la participació ciutadana

Aquest mes de setembre es posarà en marxa el procés participatiu per fixar el Pla Estratègic de Ciutat (PEC) que ha de servir de guia per definir com serà Cerdanyola del Vallès l'any 2030. Tothom qui ho desitgi podrà participar inscrivint-se al web del PEC.

La previsió de l'Ajuntament i els òrgans que dinamitzen el procés és que durant el primer trimestre de 2021 es pugui presentar el document que servirà de guia per al PEC. Aquest document ha de marcar les actuacions que es faran a la ciutat durant els pròxims deu anys. El procés s'ha vist condicionat per la pandèmia de la Covid-19 i els terminis s'han hagut d'endarrerir i adaptar a la nova realitat.

 

Què és el Pla Estratègic de Ciutat?

Durant el govern de Compromís per Cerdanyola, el ple municipal va aprovar per unanimitat posar en marxa la diagnosi de la ciutat per començar el procés del PEC. Aquest pla té l'objectiu de definir el futur de Cerdanyola a 10 anys vista.

El passat mes de maig es va finalitzar aquesta diagnosi, feta per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona de la UAB (IERMB), qui va atendre l'encàrrec de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès d'elaborar una fotografia actual de l'estat de la ciutat. Aquesta diagnosi s'ha fet a partir del treball tècnics i de taules de treball amb representants de diferents sectors del municipi. Així, el document serveix de punt de partida per al procés participatiu que s'inici ara.

"Valorem positivament la participació durant la fase de diagnosi. El 85% de les persones que es van convidar, per consens polític i tècnic, a les taules de treball van assistir", ha explicat el tècnic de l'IERMB, Marc Martí, durant una roda de premsa aquest 10 de setembre.

 

Com es pot participar?

Els dies 21 i 23 de setembre es duran a terme les primeres sessions participatives i que consistiran en una explicació de la diagnosi per després començar amb unes trobades més participatives. A causa de les restriccions per la pandèmia del coronavirus, les sessions participatives es faran de forma virtual deixant la porta oberta per a possibles reunions presencials quan la pandèmia ho permeti.

Després de les sessions informatives, es formaran taules de treball temàtiques dividides en cinc àmbits: Economia i coneixement; Governança; Cohesió social; Territori i sostenibilitatSocioeducatiu i cultural. Aquests grups de treballs es reuniran telemàticament del 28 de setembre al 2 d'octubre.

Posteriorment, durant els mesos d'octubre i novembre es faran diferents enquestes "d'ordenació i priorització" que serviran per formar els següents grups de treball. Així, a finals de novembre i inicis de desembre es faran noves sessions de treball dividides per reptes estratègics i barrejant els participants de les taules de treball anteriors.

"La previsió és que durant el primer trimestre de 2021 ja tinguem un primer document on s'estableixin els reptes estratègics de la ciutat", afirma el tècnic de l'IERMB.

 

Pla obert a canvis futurs

Tant l'IERMB com l'Ajuntament local insisteixen en el fet que el futur Pla Estratègic de Ciutat estarà sempre obert a futurs canvis. "Un cop redactat el pla, quedarà un procés obert que sempre s'anirà revisant i orientant amb les propostes de futur", ha assegurat l'alcalde de Cerdanyola, Carlos Cordón.

El batlle cerdanyolenc ha destacat que el pla s'està adaptant a la situació de pandèmia i ha remarcat la importància de planificar les actuacions en la ciutat a llarg termini. A més, Cordón ha explicat que comptar amb un PEC a deu anys vista facilita que la Unió Europea destini inversions per a les futures actuacions.

Com a beneficis del PEC, Cordón ha destacat "l'establiment de prioritats d'una estratègia global, la concentració d'energies, l'impuls de la participació ciutadana, l'augment de l'objectivitat, la col·laboració important entre sector públic i privat i l'augment de les facilitats per aconseguir més recursos tant àmbit públic com privat".

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.