El TSJC proposa suprimir el jutjat de violència contra la dona de Cerdanyola

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha proposat que se suprimeixin els jutjats de violència contra les dones de nou municipis catalans

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha proposat que se suprimeixin els jutjats de violència contra les dones de nou municipis catalans, entre els quals es troba Cerdanyola del Vallès. Segons ha informat l'Ajuntament d'Esplugues de Llobregat, municipi també afectat per la proposta, en una declaració institucional, el TSJC estaria rescatant una proposta de 2016 que contempla la creació d'un jutjat d'àmbit comarcal, suprimint així la competència local.

"L'excusa és l'escassa càrrega de treball d'alguns d'aquests jutjats, tot i que previsiblement comportaria la sobrecàrrega d'altres. La distància, a més, podria fer augmentar la impunitat dels delictes i la seva escalada en nivell de gravetat, comptant que moltes dones acostumen a no denunciar o a retirar les denúncies", destaca l'Ajuntament d'Esplugues. A banda de Cerdanyola i Esplugues, els altres municipis que es veurien afectats són: Martorell, el Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Mollet del Vallès, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Rubí.

Els plens municipals del mes de gener d'Esplugues i el Prat de Llobregat celebrats aquest dimecres 15 de gener han rebutjat la proposta del TSJC de descentralitzar els jutjats de violència sobre la dona en un únic municipi per comarca o zona i eliminar els que ara existeixen en diverses localitats de tota Catalunya, entre ells els dels seus municipis, precisament els que han registrat les tres últimes víctimes per violència masclista a Catalunya. Una decisió que en el cas d'Esplugues suposaria derivar tots els casos al jutjat de Sant Feliu de Llobregat i al de Gavà els del Prat. De manera unànime, els grups municipals de tots dos municipis, en forma de declaració institucional a Esplugues i de moció conjunta al Prat, han lamentat que la redistribució del sistema de justícia no pot anar en detriment de l'atenció de proximitat a les víctimes de violència masclista.

La Llei orgànica 1/04 de Mesures de Protecció Integral contra la Violència de Gènere va habilitar jutjats de Violència de Gènere (VIDO) a cada jutjat, per tal de facilitar la proximitat en el procés de denúncia i guanyar en especialització i sensibilitat. La proposta del TSJC doncs, aniria en el sentit contrari adduint l'escassa càrrega de treball d'alguns d'aquests jutjats.