La confusió interessada

 

 

Hi ha paraules que estan contaminades. Algunes ho han estat des que van néixer i es van incorporar en el nostre dia a dia. És el cas de la veritat, o més concretament, de la postveritat. "La postveritat no és res més que la mentida", va dir la periodista Rosa Maria Calaf durant un acte celebrat el 30 d'abril a la Biblioteca Central i organitzat per la Universitat Internacional de la Pau. El diccionari Oxford defineix la postveritat com el concepte que descriu la situació en la qual, a l'hora de crear l'opinió pública, els fets objectius tenen menys influència que les crides a l'emoció i a les creences personals. És a dir, tal com tradueix Antoni Bassas, "que el que realment passa és menys important que com ens fa sentir el que passa".

 

Vam començar a parlar de postveritat durant la campanya electoral de Donald Trump. En definitiva, la postveritat ha resultat ser la manipulació de la informació. Sempre ha existit la manipulació informativa, però la viralitat dels mitjans digitals i les xarxes socials fa que avui dia l'efecte de la mentida sigui molt més massiu i incontrolable. Si algú repeteix constantment una mentida i ningú la desmenteix o demostra el contrari, la mentida acabarà passant com a veritat. 

 

Un clar exemple és l'auge de la ultradreta. A través d'un missatge repetit que instaura la por en el cos d'aquell qui els escolta, han aconseguit legitimitat per intentar governar en contra dels drets humans més bàsics. En una ocasió, Andreu Buenafuente va definir la situació actual com a "confusió interessada". Com més confusa i espantada estigui la societat, més control podran tenir els grans poders polítics, econòmics i de la informació.

 

Es pot aturar el creixement de la postveritat? Sí, però està en mans de tots que la ciutadania porti les regnes de l'opinió pública. El primer pas és senzill: Cal dubtar de tota la informació que ens arriba i no deixar de fer-nos preguntes. Ser crítics és fonamental per no deixar de ser lliures. En això, valgui l'autocrítica, els periodistes tenim una gran feina a fer.