Opinió Joan Francès Farré

Aquest Dia Internacional dels Museus

Article d'opinió del director del Museu i Poblat ibèric de Ca n'Oliver, Joan Francès

Un any més entre dissabte 15 i dimarts18 maig es celebra el Dia Internacional dels Museus. El lema de l’ICOM d’enguany és "El futur dels museus: recuperar i reimaginar".

La pràctica totalitat dels museus de Catalunya organitzen alguna activitat amb motiu d’aquesta celebració anual, que té com a finalitat donar més visibilitat a la feina que fan, fins i tot en aquests temps difícils.

Més enllà d’aquestes campanyes de comunicació, la feina dels museus en general no s’atura durant tot l’any, especialment la que té a veure amb el seu vessant més pròxim i social. La situació derivada del confinament i de limitació de la mobilitat no han fet més que intensificar el procés de reflexió sobre el paper dels museus en la comunitat.

Els museus petits i mitjans han mostrat durant aquest període difícil dos fets que crec que són importants. Per una banda, una gran capacitat d’adaptació tenint en compte els recursos humans i tècnics limitats de què disposen. Els museus han mantingut un més que digne nivell de propostes i activitats. Primer de tipus no presencial, que han estat molt nombroses i han tingut bona acollida, en alguns casos sorprenent. Després, quan ha estat possible, s’han obert al públic i s’han reprès les activitats presencials orientades a col·lectius molt diversos. En aquest sentit, els vincles estrets i concrets amb el teixit social que mantenen els museus locals s’ha demostrat un avantatge.

Per una altra banda, les limitacions de mobilitat de la població han tingut com a resultat un ús més intensiu dels recursos culturals i de lleure més propers, ja siguin locals o comarcals. En aquest sentit podem dir que els museus han respost al repte logístic que es plantejava tant pel que fa referència als protocols sanitaris, posant a disposició de la societat la possibilitat de gaudir d’aquests recursos culturals, obrint els museus i els espais patrimonials, en els que, fins i tot, s’han format cues.

Aquests darrers temps han posat de manifest la necessitat de comptar amb un “ecosistema” de recursos patrimonials i museístics per poder posar a disposició de la ciutadania, que ha tingut l’oportunitat de copsar la importància de la seva existència i del seu manteniment.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.

Veure Comentaris