Joan Francès Farré

Licenciat en Prehistòria, Història antiga i Arqueologia a la Universitat de Barcelona.

Tesi de llicenciatura amb el títol "Dades sobre el procès d'iberització en el marc de la depressió prelitoral catalana" el 1995. Vaig estar becat al Servei de Patrimoni Arquitectónic de la Diputació de Barcelona els anys 1986 y 1987. També sóc màster en Gestió del Patrimoni Históric i Arqueológic per la Universitat de Barcelona, (cursos acadèmics 1991 a 1993).

Des del 1988 traballo a Ajuntamient de Cerdanyola, on he fet funcions d'arqueóleg municipal, técnic de patrimoni cultural, conservador i actualment director del Museu d'Història de Cerdanyola/ museu i pobladat ibéric de Ca n’Oliver des de 2010.

He dirigit més de 80 campanyes de excavació en diversos jaciments arqueológics tant a Cerdanyola com en altres llocs. També he participat en més de 30 projectes vinculats a la Arqueología a Catalunya, Espanya, França i Tunis, impulsats per la UAB, la Universitat de Barcelona, La Universitat de Lleida i altres institucions de recerca del país.

He participat en diversos proyectes de restauració i valorització del patrimoni com el Parc arqueológic-natural de la Campa Torres (Gijón 1988-1989), l'antigua parroquia de Sant Iscle i Santa Victòria de les Feixes (Cerdanyola). (2005), Sant Martí Vell (Cerdanyola) (2006-2018), La Torre dels Encantats a Arenys de Mar (2005-2006), ermita de Santa Maria de les Feixes (Cerdanyola) (2010 i 2018).

 

En el camp de la museologia vaig ser corredactor del projecte museológic del “Museu de Cerdanyola” Ca n’Ortadó y he dirigit el proyecte del “Museu i poblat ibèric de Ca n’Oliver”. També sòc coautor del projecte del centre de interpretació D.O Vinifera del jacimient del turó de la Font de la Canya a Avinyonet.

 

He publicat desenes d'articles en revistes, congressos i llibres monogràfics. Actualment estic implicat en el projecte “caracterizació social y funcional dels asentaments urbans de la ibèria septentrional” de la Universitat de Barcelona i sóc investigador principal del projecte “de l'iberisme a la romanitat: transformacions politiques, econòmiques i territorials al sud de la laitania” impulsat pel propi museu i finançat per la Generalitat de Catalunya.