Ens desplacem a una esplanada a Sant Joan, al costat de Bellaterra, on fan una exhibició de vol amb Drons. Parlem amb Òscar López, Alu, Miquel i Javi que són membres de l'Associació Catalana de Drons i Afins, nom comercial XDrom (www.xdron.org) amb el lema "Volem amb sentit comú".
Bon dia Òscar i gràcies per atendre'ns. Quan va néixer XDrom?
XDrom va néixer arran del buit legal que tenim per fer volar Drons. La Federació d'Aviació no ens té en compte. Necessitem unir-nos per fer una normativa i assessorar els interessats en els Drons. Com volar, on volar i fer-ho bé, per exemple.
Quants associats teniu actualment?
Actualment, en el període de dos mesos que existim, tenim 35 associats
Això vol dir que la xifra encara es pot disparar no?
Sí, i tant. Efectivament.
Crec que és la primera sortida oficial que feu i heu triat Bellaterra. Per què Bellaterra?
La setmana passada vàrem venir aquí a fer proves i ens va agradar molt. No molestem ni fem mal a ningú, ni a l'entorn natural i tampoc ens molesten a nosaltres.
Passem a coses tècniques. Els Drons tenen diferents mides. Quina funció i autonomia tenen? A quina alçada poden arribar?
Tenim Drons de carreres que els hi diem Racers, que fan de 180 a 250 mil·límetres i agafen una velocitat d'entre 160 - 180 km/h. El reglament de carreres no ens deixa volar a més de 14 metres d'alçada. Només podem volar en circuit, fer eslàloms entre banderes, passar per portes, fer alguna pirueta i tornar a començar. Després tenim els de filmació, càmeres 2?K i filmació professional estabilitzada. Això vol dir que el Dron gira i la càmera sempre està estabilitzada.

Quines aplicacions tenen?
Molt variades, anuncis, seguiment de cable d'alta tensió amb càmeres tèrmiques per veure on hi ha fugues. També fem seguiments ferroviaris, recerca als boscos per temes de rescats. Inclús també en tenim de preparats per portar càrregues. Els de rescat podem volar fins a 120 metres d'alçada i ens permet tenir una bona panoràmica inclús amb càmeres infraroges.
Segur que tens alguna anècdota a explicar.
La darrera carrera que vàrem fer van quedar dos Drons fora de la classificació perquè van xocar. També Drons que estan volant i de cop i volta cauen a terra per culpa de les flames solars. Les erosions solars afecten els Drons, ja que tot és electrònica i es veuen afectats per les ones geomagnètiques.
Si algú es vol aficionar que necessita?, a part del Dron, és clar
Necessita una petita formació, ja que d'entrada sortir a volar en un parc és il·legal i si no saps portar un Dron, pots fer molt mal a algú. Un Dron no és una joguina. Estem lluitant amb la Federació d'Aviació perquè els fabricants ho posin en les instruccions de vol. Per volar com aficionat no cal tenir un títol, però per volar professionalment sí que has de tenir un títol de pilot de Drons.
Aquí molt a prop hi ha un petit camp de vol, ho sabíeu?
Sí, però l'Aeromodelisme i els Drons no tenen res a veure i a part no es porten bé. Nosaltres anem amb càmeres i portem les ulleres posades per veure el que veu el Dron. Nosaltres estem visualment a sobre del Dron
Quant costa un Dron professional?
Està entre els 800?€ i els 8.000?€. Des de models d'aficionats que fan filmacions bones fins als que arriben a tenir vuit braços, com els que portem nosaltres. Nosaltres treballem per productores fonamentalment.
I la pròxima exhibició on serà?
Això és una primícia. La pròxima trobada de l'Associació Catalana de Drons serà per una Gala Benèfica per la lluita contra el càncer. Tots els beneficis seran per la Fundació OncoLliga que ajuda a gent amb càncer que no té recursos. Serà un espectacle no només de vols de Drons, hi haurà música en directe i, si tot va bé, serà a Rubí
