Com neix i evoluciona la idea d'annexionar Bellaterra a Sant Cugat?

Us expliquem les diferents fases del procés des que l'EMD de Bellaterra va indicar-ne la iniciativa

A l'esquerra, la taula política, a la dreta, la veïnal   | Toni Alfaro

 

 

La recollida de signatures per l'annexió de Bellaterra a Sant Cugat, duta a terme per la Comissió de Veïns 'Bellaterra és Sant Cugat', va indicar el passat 16 de maig que havia aconseguit més de 1.200 signatures de bellaterrencs. Els suports suposarien el 60% del cens a Bellaterra - xifra pendent encara de la validació final - i serien, per tant, superiors al 50% que exigeix el Decret 244/2007, que regula el procés administratiu pel canvi de municipi.  

 

 

Els següents passos, encara amb data sense especificar, consistiran a enviar les signatures i una Memòria Justificativa perquè siguin validades per la secretària de l'Ajuntament de Cerdanyola, administració que tindrà fins a dos mesos per prendre una decisió. Si no ho fes o la resolució fos negativa, la comissió podria demanar directament a la Generalitat que fos ella qui s'encarregués del conjunt del procés.

 

 

La cerca de suports ha sigut un procés que s'ha allargat diversos mesos i ha passat per diferents fases. Amb motiu de posar fil a l'agulla a tot el procés, hem decidit fer una retrospectiva de l'evolució de la recollida de signatures des de la seva creació fins al moment actual i com ha entrat dins els programes electorals de cada partit. 

 

 

 

 

 

La recollida de signatures al llarg del temps

 

1. S'articula la Comissió de Veïns

 

Recapitulant, la primera vegada que es va parlar sobre la idea d'annexionar Bellaterra a Sant Cugat va ser de la mà del mateix president de l'EMD de Bellaterra, Ramon Andreu, que anunciava la creació de la Comissió de Veïns al ple de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, el passat 29 de novembre del 2018.

 

Com a contrapunt, el vocal i candidat a presidir l'EMD de Bellaterra, Quim Oltra (ERC), avisava en una entrevista que el govern ja va estudiar internament aquesta possibilitat el 2014, opció que finalment van descartar per apostar per la independència i la creació de Bellaterra com a municipi. 

 

 

El dia 3 de desembre, cinc dies després de l'anunci d'Andreu, Miquel Vázquezportaveu de Gent per Bellaterra fins poc abans - es va presentar com a president de la plataforma de veïns i va abandonar el govern. En roda de premsa també va explicar el funcionament de la recollida de signatures i les seves repercussions. Dotze dies després, el 15 de desembre, es va fer la presentació del projecte al públic i es va obrir el termini per a signar, en principi fins al 31 de gener, tot i que es va acabar allargant fins el passat 22 de març, presencialment a la plaça del Pi o a les oficines de l'EMD. 

 

 

La secretària de l'EMD, Beatriz Ripoll, a la taula disposada a la Plaça del Pi per la recollida de signatures
La secretària de l'EMD, Beatriz Ripoll, a la taula disposada a la Plaça del Pi per la recollida de signatures | Toni Alfaro

 

 

2. Comença el debat a Bellaterra

 

Per a documentar tota la iniciativa, un grup de veïns del Turó de Sant Pau (Bellaterra) va obrir un web per a recollir diferents impressions, beneficis, inconvenients, reculls de premsa i actas de reunions que mantenien els veïns amb diferents institucions.

 

També es va obrir el debat amb opinions d'alguns partits polítics de Bellaterra i Cerdanyola, i fins i tot amb els punts de vista d'alguns partits de Sant Cugat, com Esquerra RepublicanaSant Cugat en Comú o el Partit Popular. Entre els que en van parlar es trobava també l'exalcalde de Cerdanyola, Toni Morral, i el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, juntament amb alguns veïns de Bellaterra, de dins i fora de la comissió, i la vicepresidenta de la plataforma. Tots de diferent manera (podeu consultar cada opinió clicant sobre el text en vermell).

 

 

3. S'aprova el conveni de col·laboració entre l'EMD i la Comissió de Veïns

 

Posteriorment, l'EMD va aprovar un conveni de col·laboració amb la Comissió de Veïns, al ple de la Junta de Veïns del 21 de gener, i la taula de recollida de signatures es va començar a moure per diferents zones de Bellaterra per tal de facilitar la signatura dels veïns, ja al mes de febrer.

 

El conveni de col·laboració acordava designar a la secretària de l'EMD perquè formalitzi les firmes, donar publicitat a la iniciativa a través dels canals de comunicació de l'EMD, posar a disposició de la Comissió les instal·lacions i espais culturals, suport en la cobertura de protecció de dades i, finalment, facilitar-los els estudis necessaris de l'EMD per tal d'elaborar la Memòria Justificativa que hauran de presentar a l'Ajuntament i a la Generalitat. 

 

Còpia del conveni signat: 

 

 

4. Es van sumant signatures i actualitat

 

A finals de febrer, el president de la Comissió de Veïns, Miquel Vázquez, va anunciar per Twitter haver aconseguit superar el 50% de les signatures necessàries per començar a tramitar l'expedient.

 

Finalment, el procés de recollida va acabar el 22 de març i el passat 16 de maig ja es van exposar els resultats a la premsa. La reunió va aplegar a veïns i polítics a qui, des de la Comissió, es va demanar el seu posicionament explícit dins dels programes electorals de cadascú i ja en campanya per les eleccions municipals del 26 de maig. 

 

Queda per endavant l'inici del procediment administratiu, que podria allargar-se durant un any, sense comptar amb possibles al·legacions a la decisió de la Generalitat, que és qui tindrà l'última paraula sobre el canvi de municipi. 

 

Aquí podeu veure el manifest: 

 

 

Ramon Andreu, candidat a la presidència de l'EMD per Gent per Bellaterra signa el manifest per l'annexió | Toni Alfaro