L'EMD de Bellaterra proposa negociar un nou conveni amb l'Ajuntament

El president de l'EMD, Ramon Andreu, ha posat sobre la taula una nova negociació del conveni que regeix el dia a dia de Bellaterra

Reprendre la negociació del conveni que regeix els diners i les competències que té cedides Bellaterra per part de l’Ajuntament de Cerdanyola, a la vegada que s’aposta per formar part del municipi veí de Sant Cugat. El president de l’EMD de Bellaterra va expressar ahir la seva voluntat de tornar a negociar el document que regeix el dia a dia de Bellaterra perquè, segons el president Ramon Andreu, “l’actual conveni no s’ajusta a la llei”.

De fet, aquest conveni ja va estar en revisió durant 3 anys (2016, 2017 i 2018) i la Generalitat va actuar com a mediadora però, tot i així, la negociació no va arribar a bon port. I és que en el tram final de negociacions i amb la proximitat de les eleccions del 2019, el president de l’EMD va voler incloure a dins del mateix document una alteració dels límits territorials per incloure la zona de l’abocador de Can Fatjó dins els límits de Bellaterra. Aquesta primera negociació es va fer amb l’alcalde Carles Escolà, de Compromís per Cerdanyola, i va trencar-se immediatament. Quan el Partit Socialista va agafar el relleu de l’alcaldia amb Carlos Cordón i l’exregidor Víctor Francos al capdavant de les relacions amb Bellaterra, la negociació no va continuar. A principi d’aquesta mateixa legislatura, de fet, l’any 2019, el mateix president declinava seguir negociant: “l’Ajuntament del PSC és contrari a l’EMD i ens han dit que no veien bé ni una millora del conveni, ni una negociació de les parts”.

Ara que s’acaba la legislatura i amb la vista posada a les eleccions municipals de maig del 2023, però, l’estratègia de Gent per Bellaterra ha canviat i volen reclamar l’enllumenat i la neteja viària. “Nosaltres voldríem canviar tot el conveni”, sorprenia el president en el passat ple del 16 de gener a l’EMD. “En el seu moment ja vam estar negociant i teníem acordat un conveni marc que tenia totes les competències bàsiques, a més de les llicències d’obres menors i les llicències d’activitats, amb un pressupost de 2 milions d’euros“, gairebé el triple del pressupost actual. Tot i així, sosté que l’Ajuntament va retallar aquesta xifra fins 1 milió i mig i va ser llavors quan van demanar que s’inclogués la zona de Can Fatjó dels Aurons dins de Bellaterra com a compensació. Una demanda que l’Ajuntament va rebutjar ràpidament i així va quedar la porta tancada.

“A mi aquesta proposta em supera”, expressava el vocal no-adscrit Jordi Macarulla ahir. “Portem 12 anys amb un conveni de mínims i que es presenti aquesta proposta ara, a escassos 3 mesos de les eleccions, ens sembla una nova maniobra astuta del senyor president” per fer somiar als bellaterrencs. “Els bellaterrencs són més intel·ligents que no pas el que el president es pensa”, etzibava i “espero que no es deixin convèncer per aquesta maniobra d’última hora“, deia el vocal no-adscrit. “Al meu entendre, el senyor president té molta ambició política, però no sé si s’estima massa Bellaterra“. A més de manca de sinceritat, també se’l va titllar d’estratega, doncs el canvi d’enllumenat pendent des d’inici de legislatura està previst que s’executi a finals de febrer.

Ell argumentava que “ara hem estudiat les bases en profunditat” i “hem trobat un forat a través del qual millorar-les”. Unes bases que han estat vigents, accessibles i no s’han canviat des de fa 13 anys. Per la seva banda, ERC va proposar que deixessin el punt sobre la taula perquè “trobar-se una cosa tan clau com aquesta a pocs mesos de les eleccions, sobta”. “És un moment delicat”, però la petició del portaveu d’ERC no va ser atesa. La proposta va tirar endavant amb els vots a favor de l’equip de govern del partit Gent per Bellaterra, l’abstenció d’Esquerra Republicana i el vot en contra del vocal no-adscrit, per l’inoportú de la proposta i “el risc a que es tanquin les portes a un conveni de màxims negociat amb més temps i uns interlocutors definitius”.

Altres temes del primer ple de l’any 2023

Durant el ple també es va donar compte de l’execució pressupostària del darrer trimestre de l’any, que va ser deficitària (22.000 ingressats per 178.000 gastats). Repassar el pagament mig a proveïdors que, segons la secretària de l’EMD és gairebé immediat des del moment de presentació de factures i el Compte General del 2020 del qual l’oposició va criticar que es presentava amb retard. D’altra banda, es va aprovar per unanimitat que s’acabés de construïr el Quart Cinturó o Ronda del Vallès i la pujada de sou d’un 2,5 % al personal funcionari de l’EMD, sense tocar el sou del president.

Finalment Esquerra va proposar dues mocions. Una que es va concretar en fer una campanya informativa sobre l’accés lliure que tenen els bellaterrencs i totes les persones que així ho desitgin a les biblioteques de la UAB i impulsar el Club de Lectura d’El Turó de Sant Pau. D’urgència ERC també va entrar una petició per commemorar de forma activa i visible a Bellaterra les dates del 8 de març, Dia Internacional de les Dones, i 25 de novembre, Dia Internacional per l’Eliminació de les Violències Masclistes. Ambdues es van aprovar sense comentaris i en aquest sentit l’equip de govern es va comprometre a senyalitzar els accessos de Bellaterra “amb un cartell similar al que es pot trobar en múltiples municipis del país: “Bellaterra contra les agressions sexistes”, o similar.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.