Expresidents de la Unió de Veïns de Bellaterra reclamen "una EMD que contribueixi a la cohesió"

Bellaterra va acollir un acte sobre la història i el present de la Unió de Veïns

Sota el títol “Aprenent del passat per projectar-nos cap al futur” es van reunir, el passat 17 de febrer, els 5 expresidents de la Unió de Veïns de Bellaterra, abans “Unión de Propietarios de Bellaterra”, l’associació veïnal “que més ha fet per Bellaterra“, en paraules de la moderadora i convocant de la xerrada, Chus Cornellana (Fòrum Bellaterra), sobretot des de l’any 1945, però també fins l’actualitat.

El format de la xerrada va ser de retrospectiva i van intervenir quatre expresidents de l’associació veïnal: Gemma Subirà (1985-87)Jordi Macarulla (1988-92)Joan Ros (1993-03)Jordi Simó (2008-12) i Josep Maria Ribaactual president des de 2015. Tots ells van compartir les seves vivències al capdavant de la junta, fer balanç de com havia evolucionat la Unió de Veïns al llarg del temps i carregar durament contra l’EMD de la qual, tots ells afirmen, “no vol anar a la una, ni té cap interès en considerar o reconèixer l’històric paper de l’entitat”. 

75 anys vetllant perquè Bellaterra tingués serveis 

En primer lloc, la Gemma Subirà comentava l’etapa “florida” que ella va viure com a presidenta, amb la creació de la companyia de teatre La Inestable,” l’any 1983, i el naixement de la primera Festa Major. En Jordi Macarulla, a continuació, destacava com en el seu període hi havia hagut molt bona sintonia amb l’Ajuntament, però que aquesta relació no es traduïa en fets i per això van apostar per donar suport al moviment segregacionista de Bellaterra, que volia aconseguir que Bellaterra fos un municipi independent, emancipat de l’Ajuntament de Cerdanyola. Era l’any 1992 i explicava que, per aconseguir-ho, fins i tot van crear un partit polític anomenat “Units per Bellaterra”, però que finalment el projecte no va prosperar, estroncat per la negativa de la Generalitat i del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

Gemma Subirà a l'acte sobre la unió de Veïns de Bellaterra. FOTO: Pau Quintana

Gemma Subirà a l'acte sobre la unió de Veïns de Bellaterra. FOTO: Pau Quintana

 

Jordi Macarulla a l'acte sobre la unió de Veïns de Bellaterra. FOTO: Pau Quintana

Jordi Macarulla a l'acte sobre la unió de Veïns de Bellaterra. FOTO: Pau Quintana

 

Durant anys, la Unió de Veïns de Bellaterra va exercir com a portaveu dels interessos de Bellaterra, un barri en construcció i allunyat d’empreses privades que no havien instal·lat prou bé els serveis necessaris per a qualsevol urbanització: clavegueram, asfaltat, electricitat, sanejament… I sovint també quedava oblidat a l’hora de considerar inversions públiques com les de l’Ajuntament. Els seus representants eren veïns i veïnes, propietaris o llogaters de finques o terrenys i aquest any l’entitat arriba als 75è aniversari.

Com va anar l’acte?

Seguint amb l’acte, l’expresident Joan Ros deia, “Una de les millors coses que m’han passat a la vida és estar a la junta de la Unió de Veïns”. “Em vaig sentir estimat, amb un equip de gent fantàstic i que em compensaven els maldecaps i les nits sense dormir per problemes de la Unió de Veïns”, confessava. Ara, allunyat de Bellaterra pel que fa a distància, però no pel que fa a sentiment, valorava: “El que jo vaig heretar com a president era una Bellaterra idíl·lica: els veïns et venien a veure a casa, fèiem festes, teatre, excursions a la muntanya… era una societat autènticament viva i cohesionada”. Ell va ser el president que més anys va durar en el càrrec – un total de 10 – i comentava com gairebé no va tenir ni un problema: “només vaig tenir una petita oposició d’un grup de veïns que després es van convertir en el grup polític de Gent per Bellaterra, i que es queixaven que la seva zona no estava prou neta“. 

Amb tot, feia èmfasi en com havia vist que aquest sentiment de poble desapareixia i lamentava la poca assistència de nouvinguts a l’acte, a qui els hi hagués agradat transmetre “l’esperit de col·laboració i bonhomia que hi havia abans”. 

IMG 9506 980x653

Joan Ros a l'acte sobre la unió de Veïns de Bellaterra. FOTO: Pau Quintana

 

Crítiques a raig cap a l’EMD

Com tots els ponents, el Joan també va carregar durament contra la forma de gestió de l’EMD i deia: “Necessitem una EMD que realment vulgui fer poble: cal que recuperem la cohesió i el contacte entre els veïns per gaudir de Bellaterra”. 

En la mateixa línia s’expressava Jordi Simó, que deia que havia tingut una junta “de primer nivell”, però que va viure un ”daltabaix” amb l’arribada de l’EMD. Com tots, es va mostrar contundent amb l’administració més propera i va condemnar l’absència del president de l’EMD, Ramon Andreu (GxB), a l’acte. “Una entitat del poble que fa 75 anys i el president de l’EMD no és aquí per celebrar-ho (…) algú em pot dir on està?”, pronunciava en veu alta. 

“El primer que va fer l’EMD en arribar al poder va ser carregar-se a la Unió de Veïns, primer traient-nos l’organització de la Festa Major i després la Cavalcada (…) i ara ja no els consulten, ni comuniquen res”, va dir. La conclusió final també va ser categòrica: “l’EMD ha fet molt de mal a Bellaterra i s’han carregat l’essència veïnal i social de tot allò que era la Unió de Veïns”. 

IMG 9514 980x653

Jordi Simó a l'acte sobre la unió de Veïns de Bellaterra. FOTO: Pau Quintana

 

Un primer acte reivindicatiu    

Per acabar, les reaccions de la vuitantena de veïns assistents a l’acte van anar en la mateixa línia. El públic va criticar l’enorme espai que havia ocupat l’EMD com a única protagonista de la vida social bellaterrenca i com els produïa “una tristesa molt profunda” haver arribat fins aquí. Un primer esdeveniment dels 75 anys que, enlloc de ser festiu, es va convertir en un acte reivindicatiu i del qual, afirmen, els va servir com a “catarsi inicial” per donar pas a l’any del 75è aniversari. Una etapa que l’entitat es planteja amb els objectius de “reforçar-se” i posa l’èmfasi en com “només units avançarem (…) si seguim d’esquenes i sense sumar amb qui gestioni l’EMD, som molt febles”, reblava l’actual president de l’entitat Josep Maria Riba. “A més cal aprofitar la riquesa de formació, coneixements i contactes que tenen els veïns de Bellaterra… que no té pèrdua”, deia el Josep Maria.

IMG 9543 980x653

Josep Ma Riba a l'acte sobre la unió de Veïns de Bellaterra. FOTO: Pau Quintana

 

Lluny de voler recuperar els “temps gloriosos”, la Unió de Veïns es planteja com a objectiu enfortir-se i retrobar, encara que sigui en menor mesura, “aquella cultura pròpia d’un temps estiuenc”. 

Entre el públic hi figurava el president del Club Bellaterra, Jordi Fau, el cronista bellaterrenc Ignasi Roda i els regidors de l’Ajuntament de Cerdanyola Albert Turón (ERC) i Joan Sánchez (Junts), a més dels vocals a la Junta de Veïns bellaterrenca Quim Oltra i Laura Batalla (ERC) i Jordi Macarulla (Convergents).

IMG 9553 980x653

El públic intervé a l'acte sobre la unió de Veïns de Bellaterra. FOTO: Pau Quintana

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.