El Museu de Ca n’Oliver acull des del passat 24 de maig l’exposició “Lliçons per al present: Rotspanier, treballadors forçats espanyols durant la II Guerra Mundial. La (des)memòria europea de l’antifeixisme”, una mostra que dona visibilitat a un episodi poc conegut de la història contemporània europea: el dels més de 50.000 republicans espanyols que van ser obligats a treballar per l’Alemanya nazi durant la Segona Guerra Mundial.
Els “rojos espanyols” de l’oblit a la memòria col·lectiva
Els Rotspanier (literalment, “espanyols rojos”) eren principalment exiliats republicans i exbrigadistes internacionals que, després de l’ocupació de França per part de l’exèrcit nazi l’any 1940, van ser internats en camps de concentració i enviats a fer treballs forçats en infraestructures estratègiques del Tercer Reich. L’exposició recull testimonis de familiars, documents històrics i fotografies que relaten la dura experiència d’aquests homes, molts dels quals van morir en captivitat.
Un projecte europeu per recuperar la memòria antifeixista
Impulsada per la Universitat Rovira i Virgili, amb la col·laboració d’associacions i universitats d’Espanya, França i Alemanya, la mostra forma part d’un projecte europeu que promou la recerca i difusió sobre aquest col·lectiu represaliat i reflexiona sobre els perills actuals del neofeixisme a Europa.
Activitats complementàries
En el marc de l’exposició, el 12 de juny a les 18.30 h, tindrà lloc una conferència del doctor Jaume Camps a la Biblioteca Central de Cerdanyola. Camps és membre dels grups de recerca Social & Business Research Lab (SBRLab) i del Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS-URV). També està prevista la projecció del documental Rotspanier, dirigit per Rafael Guerrero, en una data que s’anunciarà properament.
L’exposició, organitzada pel Museu d’Història de Cerdanyola del Vallès, s’inclou dins dels actes del 80è aniversari de l’alliberament dels camps nazis i del final de la II Guerra Mundial, i posa el focus en víctimes habitualment oblidades del nazisme. A Cerdanyola es pot visitar fins al 31 de juliol, en l’horari del museu: de dimecres a divendres de 17 a 20 h, dissabtes d’11 a 14.30 h i de 16.30 a 20 h, i diumenges i festius d’11 a 14.30 h
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.