El camí a l’Autònoma s’imposa... i serà l’únic projecte que es podrà fer realitat

Els resultats i totes les preguntes obertes en aquesta primera edició del procés participatiu local

La ciutadania de Cerdanyola del Vallès ha decidit: la proposta per condicionar el camí a peu cap a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha estat la més votada dels Pressupostos Participatius 2024-2025. Amb 1.083 suports (18,17%) i una dotació de 150.000 euros, aquest projecte es durà a terme l’any 2026 i inclourà bancs, enllumenat, una font, papereres i arbrat, millorant un accés clau per a estudiants i veïns.

La participació ha estat del 4,63%, amb 2.327 persones majors de 16 anys —d’un cens de 50.262— emetent el seu vot. Aquesta xifra supera en més d’un punt la mitjana del 3,3% registrada a processos similars segons l’anàlisi del XNeoBaròmetre (2019). El 87,2% dels vots s’han emès en línia, consolidant la via digital com a principal canal de participació.

Prioritats ciutadanes i limitacions pressupostàries

Els resultats reflecteixen una clara orientació ciutadana cap a la millora de la mobilitat, els espais públics i els equipaments esportius. Les propostes següents més votades han estat la millora del ZEM Can Xarau (854 vots) i la reforma de la piscina municipal del Turonet (809 vots), amb pressupostos també de 150.000 euros. Tanmateix, el límit global d’inversió impedeix que es puguin executar en aquesta edició.

Aquest fet obre la porta a una reflexió sobre la capacitat del model participatiu per donar resposta al suport ciutadà. Es podria preveure algun mecanisme que permeti programar projectes molt votats en fases, o bé reservar-los per a futures edicions?

Propostes més assequibles amb gran suport

 

Taula de vots dels pressupostos participatius. FOTO: AJuntament

Taula de vots dels pressupostos participatius. FOTO: AJuntament

Algunes iniciatives amb un cost molt inferior també han rebut un alt nombre de suports. És el cas dels panells informatius al parc de Collserola (781 vots, 5.500 €) o la millora de la microfonia de l’Ateneu (671 vots, 7.000 €). En aquest escenari, caldria plantejar si seria possible incorporar-les si es disposen romanents pressupostaris o partides complementàries.

Un nou model participatiu que deixa reptes oberts

Carpa de votació dels pressupostos participatius, dimecres, a Abat Oliba. FOTO: Paula Sama

Carpa de votació dels pressupostos participatius, dimecres, a Abat Oliba. FOTO: Paula Sama

Aquesta primera edició dels pressupostos participatius, de caràcter biennal, ha posat en marxa un mecanisme de decisió col·lectiva que no només ha prioritzat inversions, sinó que també ha deixat oberts reptes importants. La participació digital massiva deixa interrogants sobre com acostar el procés a col·lectius amb menys accés tecnològic, i sobre quines fórmules podrien garantir la realització de les propostes amb més suport popular, encara que superin el pressupost disponible en una única edició.

La instal·lació de carpes de votació a la plaça d'Abat Oliba en la recta final de les votacions va afavorir un increment de vots. Més info: Pressupostos participatius: Ja han votat 1.547 persones a Cerdanyola

La proposta guanyadora es començarà a executar al llarg de l’any 2026. El seguiment del projecte i del procés participatiu es pot fer al web oficial:
pressupostosparticipatius.cerdanyola.cat

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.