Un centenar d’estudiants ha passat la primera nit acampat als voltants del Claustre de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La protesta exigeix que el centre trenqui completament els vincles amb Israel i que es compleixin els acords aprovats el maig de 2024.
Acció coincidint amb el Claustre
Aquest dijous 22 de maig al matí, coincidint amb la celebració del Claustre, els estudiants s'han estirat davant l'accés a l’edifici per fer visible la seva demanda, tot i que sense bloquejar l’entrada. Volen que la universitat publiqui les accions que ha dut a terme fins ara i que acceleri les mesures per desvincular-se d’Israel.

Els estudiants s'han estirat davant l'edifici, sense impedir l'entrada al claustre. FOTO: Albert Segura (ACN)
Una acampada indefinida i noves exigències
El col·lectiu ha iniciat una acampada indefinida, similar a la de fa un any, quan es van aprovar els primers acords per suspendre col·laboracions amb universitats, empreses i centres de recerca israelians. També es va acordar acollir estudiants refugiats palestins.
“Som aquí un any després per exigir el compliment de les demandes acordades, la seva difusió i l’impuls de noves accions”, ha declarat Gonzalo Tejera, portaveu del col·lectiu, que considera que cal actuar amb més força davant l’agreujament del conflicte.
El col·lectiu demana que la UAB adopti nous criteris d’investigació ètica per evitar futures col·laboracions amb institucions israelianes, i que trenqui també relacions econòmiques amb empreses com Banco Santander. A més, volen que la universitat pressioni la Generalitat, el govern espanyol i la Unió Europea per acabar amb les relacions institucionals amb Israel.
El Rectorat detalla les accions fetes
Durant el Claustre, la UAB ha exposat les accions portades a terme aquest darrer any. El vicerector de Relacions Internacionals, Òscar Jané, ha recordat que els acords van ser impulsats de manera conjunta entre govern, sindicats i estudiants.

El vicerector de Relacions Internacionals, Òscar Jané. FOTO: Albert Segura (ACN)
“No s’ha renovat cap conveni amb institucions israelianes i s’han trencat els acords de mobilitat amb dues universitats d’Israel”, ha explicat. També ha destacat la creació de les Beques Palestines, amb una dotació de 150.000 euros l’any passat i 160.000 aquest 2025, per acollir estudiants afectats pel conflicte.
Dificultats per acollir estudiants palestins
Cinc estudiants han estat seleccionats, però només dos han arribat al campus de Cerdanyola. Tres més estan pendents per motius burocràtics. Jané ha explicat que una estudiant està a punt d’aconseguir el visat gràcies al suport de la Vila Universitària, però les altres dues, que han de sortir d’Egipte, encara tenen molts obstacles.
Pressió a la Unió Europea
La UAB també ha enviat cartes a les universitats israelianes notificant el trencament de relacions. El rector, Javier Lafuente, ha fet arribar una carta a la Unió Europea demanant revisar el finançament a entitats que no contribueixin a la pau. Tot i que la resposta inicial no ha estat positiva, esperen canvis davant els moviments recents de la UE.
Jané ha destacat que totes les universitats catalanes estan treballant en aquesta direcció, i que la UAB hi posa molt d’esforç. Tot i això, reconeix que moltes de les accions no s’han comunicat prou fora del centre, ja que l’atenció s’ha centrat en els complexos tràmits administratius derivats dels acords del maig de 2024.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.