Cerdanyola és la ciutat del Vallès que més redueix la bretxa salarial

La ciutat ha passat d'una diferència salarial del 26,2 % a una bretxa del 18% entre el 2021 i el 2022

Cerdanyola del Vallès avança en la igualtat salarial entre gèneres. Després d'un molt mal informe del l'Observatori del Vallès Occidental al 2021, en què Cerdanyola quedava com la ciutat de la comarca amb una major bretxa salarial entre homes i dones, aquesta setmana ha sortit publicat l'informe del 2022 i es converteix en la ciutat (+40.000 habitants) que més redueix la diferència salarial entre gèneres.

De fet, Cerdanyola va ser, al 2022, la segona ciutat de la comarca amb un millor percentatge pel que fa a la igualtat salarial: un 18%, només superada per Terrassa (14,8%). L'any 2021, Cerdanyola va presentar el pitjor percentatge d'entre les ciutats de la comarca (26,2%). Dè manera que la disminució de la bretxa salarial a la ciutat ha estat de més de 8 punts percentuals. 

Rubí (19%), Sabadell (19,9%) i Sant Cugat (26,9%) van ser les ciutats de la comarca amb major bretxa salarial. Amb aquesta baixada, Cerdanyola, a més a més, se situa per sota de la mitjana del Vallès Occidental (18,8%). Tot i això, encara està per sobre de la província de Barcelona (17,1%) i del total de Catalunya (17,6%).

 

 

L'edat, factor clau per la bretxa salarial

Les diferències salarials entre homes i dones són generalitzades, en tots els àmbits, municipis i edats. Tot i això, hi ha diferències bastant considerables segons la franja d'edat. Les majors diferències es van donar entre els treballadors i les treballadores de més de 55 anys (33,5%), mentre que entre la població més jove (-35 anys) són més reduïdes (5,5%).

 

Millora la distribució salarial

Cerdanyola també va millorar la distribució salarial entre la seva població. Al 2022 el salari mitjà brut anual per persona va ser de 31.570 €, mentre que la mediana, és a dir, el valor central de la distribució, va ser de 26.212 € bruts. La mediana permet observar millor que la mitjana les diferències salarials entre la població. 

 

 

En els darrers anys, les diferències salarials entre les persones treballadores amb els sous més elevats i els sous més baixos s’han reduït de manera generalitzada, tot i que amb diferent intensitat. D’aquesta manera, la ràtio comarcal ha descendit 1,6 punts en comparar amb el 2016.

En l’àmbit municipal, Cerdanyola i Terrassa són els que més han reduït les diferències salarials des de 2016: 2,2% i 2,1%, respectivament. Cerdanyola també és el que més ha reduït la diferència entre el 2021 i el 2022: 0,8%. Tot i això, encara no és la ciutat de la comarca amb una distribució més igual: Rubí (3,8%) i Terrassa (4%) estan per davant. A l'altre extrem, està Sant Cugat (7,1%), la ciutat més desigual del Vallès Occidental. 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.