Cerdanyola és la ciutat del Vallès Occidental amb major bretxa salarial entre homes i dones

La diferència salarial entre cerdanyolencs i cerdanyolenques és de 9.276 euros bruts l'any, un 26,2%

Segons l'informe semestral de l’Observatori del Consell Comarcal sobre “Les Dones al Mercat de treball del Vallès Occidental”, actualitzat el passat febrer, Cerdanyola és la ciutat (+40.000 habitants) del Vallès Occidental que té una major diferència salarial entre homes i dones.

Mentre que el salari mitjà dels homes de Cerdanyola (dades del 2021) és de 35.367 euros bruts anuals, el de les cerdanyolenques és de 26.091 euros, és a dir, 9.276 euros l'any entre un sexe i l'altre, o el que representa una diferència del 26,2% del sou. Aquesta diferència percentual és la més alta de la comarca, per sobre de Sant Cugat (23,3%), Sabadell (17,9%), Rubí (17,4%) i Terrassa (15,1%). La diferència salarial mitjana de la comarca és de 5.938 euros l'any.

Cerdanyola també és l’única ciutat del Vallès Occidental que es desvia de la tendència de la resta de ciutats de la comarca, en què aquesta diferència es redueix en els últims cinc anys. El 2021 a Cerdanyola, la diferència salarial entre sexes augmenta un 6% respecte de l’any anterior.

Les dades d’aquest informe es van extreure de la Mostra Contínua de Vides Laborals del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, a partir de l’explotació d’aquesta font per part del Departament d’Anàlisi de l’Oficina Municipal de Dades de l’Ajuntament de Barcelona.

 

Percentatges de diferències salarials entre homes i dones per territoris

 

Diferents factors

L'edat, la formació, el nivell educatiu i el tipus de contracte també fomenten les diferències salarials. La variació del sou mitjà entre sexes a les edats mitjanes (35-54 anys) va ser la franja amb més diferència: 39,1%. Mentrestant, les més avançades (55 i més) va ser de 16,3 %, i les edats més joves (16-34 anys) és la franja amb menys diferències: 0,7%.

Les diferències salarials segons nivell educatiu també són superiors al 25% en totes les etapes, sent la més acusada, per poc, entre els treballadors i treballadores amb ensenyaments universitaris de segon cicle i superios (31,9%); seguit dels treballadors amb la primera etapa de secundària i inferiors (30,4%) i, per últim, els treballadors amb la segona etapa de secundària i ensenyaments universitaris de primer cicle (28,5%). 

La bretxa salarial en funció del sector d'activitat és el comerç, on la diferència entre sexes s'enfila fins al 57,8%. Seguidament, el sector de la informació, les finances i les immobiliàries (39,8%), l'educació, sanitat, serveis socials i altres (21,4%), la indústria (17,6%) i la construcció (1,8%). D'altra banda, en els sectors de les activitats professionals i administratives (-10,9%) i el transport i l'hosteleria (-9,3%) és a l'inrevés. 

En l'àmbit comarcal. pel que fa a les dones amb nacionalitat estrangera, aquestes guanyen un 20% menys que les que tenen la nacionalitat espanyola. Per últim, també hi ha diferències entre la tipologia dels contractes. Mentre que el 80,1% dels homes de la comarca tenen un contracte a jornada completa, en el cas de les dones només és un 61,6% les que tenen aquest contracte laboral.

 

Els avenços en el nivell de formació no són suficients

Tot i la incorporació de la dona a la formació acadèmica, especialment de nivell superior, hauria produït una transformació del mercat laboral i de la seva oferta, això no s’ha traduït en una millora completa de les condicions de feina d’aquest col·lectiu. 

D'entre els cerdanyolencs de 25 a 39 anys amb estudis superiors, el 56,6 % són dones, mentre que el 43,4 són homes. Pel que fa a les persones de 40 anys o més, les dones segueixen sent, amb un 51,2 %, les que més estudis superiors tenen. 

D'altra banda, una taxa d'abandonament escolar prematur més baixa, tampoc ajuda: a Cerdanyola, l'abandonament prematur entre les noies està al 9,8 %, mentre que en els nois és del 14,8 %.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.