Les cuidadores reclamen la municipalització del servei i millores laborals

Actualment, el servei d’atenció domiciliària a Cerdanyola està externalitzat i ho gestiona l’empresa Accent Social, propietat de Florentino Pérez

Les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) exigeixen la municipalització del servei i millores en les seves condicions laborals. Des del Sindicat de Cuidadores estan fent concentracions a municipis d'arreu de Catalunya i adverteixen d’una possible convocatòria de vaga. 

A Cerdanyola del Vallès, el servei està externalitzat i des del 2021 és Accent Social qui gestiona l’atenció domiciliària a la ciutat. El 6 d’octubre d’aquell any l’Ajuntament va adjudicar aquest servei a Accent Social amb una durada del contracte de dos anys més altres dos prorrogables; és a dir, fins a l’octubre de 2025. L’import del contracte va ser de 2.695.680,00 euros pels dos primers anys. Així doncs, l’Ajuntament de Cerdanyola paga 1.347.840,00 € a l’any per aquest servei. 

El Servei d’Atenció Domiciliària atén al voltant de 500 persones a Cerdanyola i està format per 62 professionals, de les quals només 19 estan contractades a jornada completa. La resta de treballadores tenen un contracte de jornada parcial o fan jornada partida, “la qual cosa els impossibilita tenir una altra feina”, comenta una de les representants del Sindicat de Cuidadores, qui prefereix no donar el seu nom. 

Des del sindicat també es queixen del salari que reben les treballadores en relació al que paga l’Ajuntament a l’empresa que les contracte. Accent social rep 20,28 euros de les arques públiques per hora d’atenció d’ajuda a domicili i aquests paguen “menys de 7 euros per hora” a les cuidadores, segons relaten les mateixes; és a dir, un terç del que l’Ajuntament paga a l’empresa.

 

 

Una altra de les reclamacions del Sindicat SAD és les poques ajudes tècniques amb les quals compten. Segons consta en el contracte, Accent Social es compromet a posar a disposició del servei un total de 5 llits articulats, 5 grues ortopèdiques i 10 cadires de dutxa ortopèdiques. Unes ajudes tècniques que les treballadores afirmen que no es compleixen i, per tant, molts cops han de treballar amb la seva pròpia força “posant en risc de lesió el nostre físic”, afegeixen. 

 

Reunió entre l’Ajuntament i Accent Social

 

La regidora d’Acció Social, Sonia Rodríguez, ha explicat en declaracions al TOT que l’Ajuntament està preocupat “perquè es compleixin les clàusules que es van establir en el contracte”. Segons la regidora, l’Ajuntament s’ha compromès amb el sindicat a fer una reunió amb l'empresa per comprovar que es compleixin aquestes condicions i per a fer un seguiment del contracte. Aquesta reunió tindrà lloc aquest dijous 15 de febrer. 

D’altra banda, Accent Social assegura que sempre ha mantingut “una actitud dialogant i constructiva amb els seus equips professionals i la seva representació, així com amb l’Ajuntament -titular del SAD- per garantir la qualitat de l’atenció a les persones usuàries, així com també, dels i les professionals”.

Pel que fa al preu/hora que paguen a les cuidadores, l’empresa assenyala que “compleix estrictament amb la normativa laboral i l’estipulat al conveni col·lectiu d’aplicació, que fixa un preu/hora divergent al que apunten les treballadores”. Tot i això, des de l’empresa no indiquen quina és la retribució que perceben les cuidadores. 

Segons el conveni col·lectiu del Servei d'Ajuda a Domicili català de 2019-2022, que es troba en fase d'ultraactivitat per als anys 2023 i 2024, estipula que les treballadores familiars (nomenclatura amb la qual s’anomena a les cuidadores) han de rebre un salari base mensual de 1.252,39 euros, o el que és el mateix, 10,53 euros bruts per hora. Una xifra que no concorda el salari que assenyalen des del sindicat. Actualment, el nou conveni pel període 2023-2027 es troba en fase de negociació i Accent Social és part d’una de les patronals negociadores, tot i que no és la majoritària.

En resposta a les reclamacions dels contractes a jornada parcial, Accent Social indica que ofereixen “contractes en funció de les necessitats de les persones usuàries del municipi, que de forma majoritària tenen necessitats d’atenció en les primeres hores del matí”.

 

Accent social: l’empresa estrella dels serveis socials, propietat de Florentino Pérez

L’empresa Accent Social S.L. va ser creada el 2016 sota el paraigüa del grup Actividades de Construcción y Servicios S.A. (ACS), el qual Florentino Pérez n’és el màxim accionista. Des d’aquell any, l’empresa ha aconseguit adjudicacions de contractes milionaris en el sector social de diversos municipis de Catalunya. 

Després de la gran crisi que va patir el sector de la construcció la dècada passada, el grup ACS es va veure obligat a diversificar els seus negocis i va començar a mirar cap a altres sectors més enllà de la construcció. Accent Social, que opera a Catalunya a través de la firma Clece, del mateix grup, n’ha sigut el clar exemple d’aquesta expansió. 

 

Municipalització del servei?

El contracte de l’Ajuntament de Cerdanyola amb Accent social acaba a l’octubre de 2025, després de complir la pròrroga de dos anys. Llavors, l’Ajuntament haurà de decidir si torna a licitar el servei d’atenció domiciliària per a una empresa externa o municipalitza aquest servei. Segons ha explicat la regidora d’Acció Social al TOT “aquesta és una decisió que haurem de prendre, igual que es va fer amb les escoles bressol”; tot i això, creu que “no serà una tasca fàcil, perquè hi ha molts factors que hi intervenen”. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.