La 39a Mostra Internacional de Dansa proposa sis dies d'actuacions a Cerdanyola

La Mostra Internacional de Dansa es farà entre els dies 1 i 6 de juliol

39 edicions després, la Mostra Internacional de Dansa de l'Esbart de Sant Marçal continua sent un dels esdeveniments més esperats a la ciutat. Entre els dies 1 i 6 de juliol, diferents espais de la ciutat seran envaïts pel folklore i les danses tradicionals d'orígens diversos.

Més info: Programa: Les actuacions de la 39a Mostra Internacional de Dansa

Danses colombianes i guineanes

L'edició d'enguany de la Mostra Internacional de Dansa acull dos grups de dansa estrangers arribats de Colòmbia i Guinea Bissau. A més a més, l'Esbart espera comptar amb l'actuació d'un grup musical de Bolívia. També hi participaran grups de ball de la Casa de Andalucía, l'Agrupació de Ball de Gitanes de Martorelles i els organitzadors, l'Esbart de Sant Marçal.

Aquest 22 de juny s'ha fet la presentació oficial de la 39a edició de la Mostra, on la presidenta de l'Esbart, Laura Bros, ha explicat les principals novetats de l'esdeveniment. Un dels canvis són les dates, ja que enguany la Mostra començarà un divendres i acabarà un dimecres. La programació també recupera la "Mostra als barris", amb actuacions a la plaça Goya de Les Fontetes i a la plaça de la Constitució de Banús, així com el concert a la plaça Grau i Altayó, on es farà el concert de música popular. La resta d'actuacions es faran a la plaça de l'Abat Oliba i al Parc del Turonet.

Ritme i color amb els grups internacionals

El director artístic de l'Esbart, Andreu Sala, ha assenyalat que el Grupo Cultural Netos de Bandim, de Guinea Bissau, es caracteritza pel ritme de la seva dansa, mentre la Compañía Artística Danza de Colòmbia destaca per l'ús dels colors i l'alegria que desprenen les seves actuacions. Sala també ha posat el focus en l'alt nivell dansaire de l'Agrupació de Martorelles.

Durant els 40 anys que l'Esbart ha impulsat la Mostra Internacional de Dansa, han passat per Cerdanyola formacions artístiques tradicionals de tots els continents i algunes han repetit, especialment els grups de Sud-Amèrica i el nord d'Europa. En aquest sentit, el regidor de Cultura, Oscar Pons, ha valorat i agraït l'esforç que suposa per a l'entitat organitzar un esdeveniment d'aquest tipus i ha posat la mirada en la 40a edició de la Mostra que se celebrarà el 2023.

Ball de bastons cerdanyolenc

Per la seva banda, l'Esbart Sant Marçal trepitjarà fort en la 39a Mostra amb una proposta per construir una tradició a la ciutat: que el ball de bastons compost per Jordi Morral que ballaran es converteixi en el ball de Cerdanyola. L'obra forma part de la llegenda de Sant Jordi composta per Morral, destacat músic local qui va morir l'any 2011.

La banda musical de l'Esbart també actuarà, possiblement acompanyats per la Banda de Música de Bolívia -la confirmació del grup està pendent d'arribar a l'Esbart- a la plaça Grau i Altayó el 3 de juliol. Entre les peces que tocarà l'Esbart hi ha un recull de músiques que la banda ha hagut de tocar a l'estranger sense preparació prèvia o partitures; el 7è Esbart de David Menéndez, on es fusionen cançons de pel·lícules amb peces tradicionals de l'esbart; una recopilació de música de balls catalans que tradicionalment només ballaven dones, i una música creada per Álvaro Lafuente.

Difusió de la cultura tradicional

Les entitats dedicades a la cultura tradicional i el folklore es troben amb el repte de mantenir aquesta tradició. "A altres països i regions la tradició es té com a patrimoni popular, però a Catalunya es veu més com un espectacle", considera Sala. Des de l'Esbart asseguren que han patit una davallada de la participació en l'entitat després de la Covid-19 i ho atribueixen a un canvi d'hàbits. Malgrat tot, afirmen amb contundència que continuaran treballant per recuperar el teixit dansaire que tenien.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.