50 anys de la mort del pintor cerdanyolenc Josep de Togores

El pintor, que té una sala dedicada al MAC, va néixer a Cerdanyola i va exposar a diversos països

Aquest 17 de juny es compleixen 50 anys de la mort del pintor cerdanyolenc Josep de Togores, qui va morir l'any 1970 a Barcelona. Tot i que va passar molts anys descobrint l'art des d'altres punts d'Europa, Josep de Togores va néixer a Cerdanyola l'any 1893, on va viure fins als volts del 1914. 

El Museu d'Art de Cerdanyola (MAC) té una sala dedicada a l'obra de Togores, que inclou obres com el quadre 'Un borratxo' o 'Femme avec raisin'. El museu compta amb olis, dibuixos, cartells, litografies i diversa documentació que mostren l’evolució de la trajectòria de Togores: modernisme, noucentisme, realisme màgic, surrealisme i realisme de caire tradicional.

Fragment de Un Borratxo exposat al MAC

Fragment de Un Borratxo exposat al MAC

 

De Cerdanyola al món

Fill del cineasta i cofundador del diari Mundo Deportivo, Josep de Togores i Muntadas, el pintor cerdanyolenc es va quedar sord amb tretze anys i es va començar a interessar per la pintura quan encara vivia a Cerdanyola. A l'actual exposició del MAC hi ha cinc quadres de l'etapa de Togores al municipi, un d'ells és 'El boig de Cerdanyola', que es va presentar a l'Exposició Internacional de Brussel·les l'any 1910.

La seva següent etapa el situa a Paris, la ciutat que va convertir-se en el centre de l'art europeu. De fet, Togores va ser el primer artista català que es va instal·lar a París després de la Primera Guerra Mundial, tal com apunta l'arxiu de la Fundació Banc Sabadell. En les seves visites a París abans de la guerra, Togores va quedar impactat per l'obra de Cézanne i va conèixer artistes com Max Jacob o Amedeo Modigliani. Un cop passat el conflicte bèl·lic, es va instal·lar a la capital francesa i es va relacionar amb noms com Juan Gris i Picasso i va ser contractat pel marxant d'aquest últim, Daniel-Henry Kahnweiler.

En la seva etapa neoclassicista, Togores va exposar a França, Alemanya i Estats Units. En la que es considera la seva primera etapa artística, amb clares influències parisenques, Togores projectava un estil naturalista i una preferència per la figura femenina i la representació de cossos nus. A mitjans dels anys 20, l'estil del pintor cerdanyolenc va evolucionar a una pintura de trets més simplistes fins a arribar a l'abstracció i el surrealisme a finals de dècada.

 

Inauguració de la nova Sala Togores al MAC.

 

Retorn a Catalunya

Després de girar també per Itàlia, Josep de Togores va trencar el seu contracte amb Kanhweiler i va tornar a Catalunya a principis dels anys 30. Un cop de tornada, va tornar a l'estil realista i es va allunyar de l'art avantguardista. Reintegrant-se en l'escena artística catalana, va comptar amb Francesc Cambó com a marxant i va començar a pintar retrats de l'alta societat catalana. La popularitat de Togores, però, es va veure forçada a caure quan amb la Segona Guerra Mundial les seves obres van desaparèixer al caure en mans de marxants i col·leccionistes. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.