El 21 de setembre, el Festival Internacional de Teatre Infantil i Juvenil de Cerdanyola del Vallès, el FIT, s'estrena amb l'espectacle Emportats, a les 20 h al Teatre Ateneu (tornaran a actuar dissabte 22 a les 12 h). La companyia que hi ha al darrere d'aquesta producció, que és el Premi Fetén al millor espectacle de nit 2018, és La Trócola Circ. El TOT ha parlat amb una de les seves fundadores, Andrea Pérez, per coneixer amb més detall què mostraran al FIT.
Què és la Trócola Circ?
És una companyia de circ amb seu a Alacant i formada per artistes de diferents llocs. La companyia va néixer l'any 2012 i vam fer la nostra primera producció llarga l'any 2013 i amb ella encara continuem de gira. L'any passat vam estrenar Emportats, la nostra segona producció. Les premisses que intentem tenir sempre en les nostres produccions és la investigació amb objectes i la fusió de diferents disciplines que quedin molt ben integrades en escena. En la primera producció treballàvem amb testos i vam fer un treball de descontextualització de l'objecte. Per exemple, fent torres d'equilibri per pujar amb els testos. A Emportats hem incorporat la fusió de les portes i la música en directe.
Treballar amb objectes augmenta la dificultat.
Genera una dificultat en l'escena perquè no és un element amb el qual estem acostumats a treballar. Et trobes amb un element nou amb el qual has de veure fins on et pot portar.
Com definiries Emportats?
És un espectacle que té molta energia, molt humor i és molt coral, on la música, els malabars i les acrobàcies estan molt integrats durant tot l'espectacle. Això fa que els músics no estiguin tocant en la cantonada fent com de banda sonora, sinó que també fan acrobàcia i malabars i estan molt integrats en l'escena. Els artistes de circ també participem en la música, intentant que tot sigui molt coral.
Que sol sorprendre més al públic que va a veure l'espectacle?
En general la gent parla de netedat, comunicació cap a l'espectador i d'entreteniment. Riuen molt. Les acrobàcies sempre sorprenen, nosaltres fem malabars i portés. A més, tenim una sorpresa que és que fem música amb l'escenografia, això crida molt l'atenció.
El vostre espectacle és per a tots els públics. També pot agradar als més grans?
Sí, ho hem pogut comprovar amb la gira que estem fent. Els nens gaudeixen molt però els adults també acaben encantats amb l'espectacle. El llenguatge que fem servir és molt universal per poder arribar a tothom.
Heu sigut Premi Fetén 2018 al millor espectacle de nit 2018. Què ha significat per a vosaltres?
Per a la companyia és molt maco que es reconegui el treball. Fetén és una fira molt important on van programadors de tot el territori i a nivell professional també ajuda.
La imatge del circ que tenim al cap és el circ clàssic amb pallassos i contorsionistes. El que mostreu és que el circ també pot ser altres coses. Com hem d'entendre el circ actual?
Com a qualsevol art escènica. En la societat hi ha evolucions i el circ clàssic continua funcionant i té coses meravelloses. Crec que hi ha una evolució en les arts escèniques que en el circ es tradueix a què s'incorporen moltes més coses a tenir en compte. A la tècnica de circ s'incorpora l'escenografia, la música, l'estètica i es fusiona amb el teatre i la dansa. Crec que està passant en totes les arts. També veiem molts espectacles de dansa que fan disciplines d'acrobàcia.
Quin moment està vivint el circ contemporani?
És un bon moment a nivell general. Crec que el circ està tornant a agafar força i hi ha moltes raons. Una és recollir els fruits de molt temps de treball que les companyies han seguit fent donant suport al circ. El sector s'està unint i s'estan formant associacions de professionals a les comunitats autònomes, hi ha la Federació Estatal de Circ, molts festivals que també estan obrint el diàleg per veure què necessitem i què necessita el sector. Es tracta de fer teixit entre tots els que estan implicats en el sector. Això sempre dona força i visibilitat. Hi ha molta gent treballant per retornar el circ on era: com a una de les arts escèniques amb més programació.
El sector del teatre infantil va en la mateixa línia?
Cada cop s'està dirigint més específicament a franges d'edat. És important perquè els nens són el futur i està bé que s'acostumin a anar al teatre, que vegin coses que puguin entendre i que els llenguatges en escena estiguin adaptats a ells, perquè els hi agradi i siguin consumidors d'art. La cultura és una de les parts més importants de la societat i fa que es pugui obrir més la ment.
Quins altres espectacles teniu en agenda?
Estem moltes contentes amb l'agenda que tenim. Visitarem Galícia, Murcia, León, Cadis... Hem estat a l'estranger a llocs com Bèlgica i Alemanya i l'any passat vam visitar Taiwan. Però aquest any estem treballant molt a l'Estat espanyol i ens encanta gaudir de l'audiència d'aquí.
Per què recomanaries que el públic de Cerdanyola s'apropés al FIT i anessin a veure la vostra obra?
Que s'apropin al festival perquè és una sort que puguin tenir a prop tants espectacles i tanta cultura en un període de temps tan curt. Per a mi els festivals són com la fira pels nens petits: moltes emocions, diversió, entreteniment... Als que vinguin a veure Emportats, els hi prometo que nosaltres sortim a escena amb tota l'energia que tenim per fer que el públic gaudeixi el mateix que gaudim nosaltres, que és molt. Espero que s'ho passin bé, es diverteixin i que també s'emocionin.
Aquí pots trobar tota la informació sobre el FIT 2018.