Antoni Ortega, l’artista cerdanyolenc reconegut a Buenos Aires

La història de vida d'Antoni Ortega, pintor cerdanyolenc que estrena exposició a la sala Elisa Arimany

Durant el mes de setembre, a l’espai Elisa Arimany de la Biblioteca Central, podem gaudir de l’exposició de pintures realitzades pel nostre veí Antoni Ortega Vera, nascut a Almeria el 1923.

Més info: La Biblioteca Central acull una exposició sobre el pintor cerdanyolenc Antonio Ortega

Infantesa

Ja des de molt jove destacà per la seva facilitat pel dibuix i la pintura. Aquesta destresa el va ser molt útil a l’etapa de la vida laboral, ja que aquest vessant artístic ha contribuït a l’èxit de la seva activitat professional com a gravador de vidre.

De la Guerra del 1936, amb 12 anys, reté records intrigants com ara sentir la remor de gemecs humans entre les runes dels bombardejos, rescatar persones molt mal ferides i perdre un germà afusellat als 17 anys per les tropes rebels.

Vida laboral

Començà la seva etapa professional treballant en una foneria de ferro colat. En aquesta empresa va sofrir un important accident laboral que el cremà bona part del cos. La recuperació va ser llarga i feixuga.

La seva vida laboral continua en una empresa de vidre en la que s’especialitzà en el vidre gravat, tècnica poc implantada en el país però amb referent molt important a Txecoslovàquia.

Aquesta empresa va fer un gir econòmic i li van proposar desplaçar-se a l’Argentina. A Buenos Aires amb el temps crea el seu propi obrador, ampliant i desenvolupant aquesta tècnica activitat que li comportà reconeixements de rellevància valorant tant la seva professionalitat com el disseny artístic necessari per crear peces úniques.

Lleure

Durant aquesta etapa es va interessar i implicar molt en el teatre amateur actuant al Teatre Margarita Xirgu de Buenos Aires.

Després d’una perllongada estada de 27 anys, va fixar el seu domicili habitual a Cerdanyola del Vallès l’any 1976 on juntament amb el seu amic en Daniel Claramunt, varen fundar la companyia de teatre GAT (Grup Artístic Teatral) amb representacions esporàdiques. Una de les obres que va tenir més èxit i repercussió va ser “Crònica d’una esperança” l’any 1994.

Aquesta aposta pel teatre també es va desenvolupar a Ripollet mitjançant l’associació “La Careta” que, entre d’altres, va posar en escena l’obra “La casa de Bernarda Alba” amb molt d’èxit. Va ser representada entre altres llocs a Londres.

Formà part de la coral “La Lira” amb actuacions significatives al Palau de la Música, a la basílica de Montserrat, etc. Com a gran afeccionat a la fotografia forma part, encara ara, del grup Afocer de gran implantació local i comarcal. Posteriorment fundà el grup Teatrama que ha aglutinat a persones afeccionades a aquest gènere de diverses edats fent activitats d’actor i director simultàniament.

Cerdanyola té l’orgull de compartir veïnatge amb un artista complet, brillant en totes les seves facetes amb gran personalitat i professionalitat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.