Aquestes són les exposicions que es poden veure ara als museus locals

El Museu d'Art de Cerdanyola i el Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver ofereixen mostres temporals i permanents també a l'estiu

Les restes del Poblat Ibèric, els emblemàtics vitralls de les Dames de Cerdanyola, els dibuixos d'Ismael Smith o 500 objectes arqueològics de la tribu dels laietans. Cerdanyola del Vallès és seu d'un ampli ventall cultural que es pot visitar durant el mes d'agost als museus d'Art de Cerdanyola i al Poblat Ibèric de Ca n'Oliver

El Museu d'Art de Cerdanyola

El Museu d'Art de Cerdanyola, situat a l'edifici Can Domènech al carrer Sant Martí 88, compta amb quatre sales d'exposicions permanents, dedicades cadascuna a un moviment artístic o artista diferent, a més de les diferents exposicions temporals. El museu se centra en l’art català, especialment d’època modernista i noucentista, amb un programa expositiu que defensa la perspectiva social de l’art com a element integrador de la societat.

Sales d'exposició permanent

La Sala Balcells-Buïgas aplega obres vinculades a les dues famílies cerdanyolenques, com ara el model de l’escultura del monument a Colom de l’escultor Rafael Atché o una selecció de plànols originals i documents d’Eduard Maria Balcells i de Carles Buïgas. La Família Balcells va donar al MAC la part de l’arxiu privat de l’arquitecte Gaietà Buïgas que encara conservava. Un llegat que consta de més de 500 plànols i documents

Sala Smith

Sala Smith


La Sala d'Ismael Smith se centra en aquest escultor, dibuixant, gravador i il·lustrador barceloní que va estiuejar a Cerdanyola. Smith es va caracteritzar per fer uns dibuixos irònics i elegants, plens de sarcasme i, sovint, amb una forta càrrega eròtica i una gran ambigüitat. El fons del MAC consta de més de 200 dibuixos, i una extensa sèrie de gravats, ex-libris i petits impresos, així com manuscrits, correspondència, llibres, catàlegs, fotografies, pel·lícules i documentació diversa.

La Sala Modernista és potser la més emblemàtica del museu, on reposen les Dames de Cerdanyola als vitralls. El paviment hidràulic de la sala és original de la intervenció d'Eduard Maria Balcells. La col·lecció de modernisme del MAC també compta amb altres vitralls emplomats originals de la casa, projectats per Balcells, i un conjunt d’escultura, ceràmica, fotografia, cartells i arts aplicades d’alguns dels autors més prestigiosos de l’època. 

Els vitralls de Les Dames de Cerdanyola, una de les joies del Museu d'Art

Els vitralls de Les Dames de Cerdanyola, una de les joies del Museu d'Art


La Sala Togores està dedicada a Josep de Togores i Llach, un dels principals representants de la corrent del realisme màgic de l'Estat Espanyol. El museu compta amb olis, dibuixos, cartells, litografies i diversa documentació que mostren l’evolució de la trajectòria de Togores: modernisme, noucentisme, realisme màgic, surrealisme i realisme de caire tradicional.

Exposicions temporals actives

Entre el 28 de juny i el 21 d'agost: Randomagus. Collage identitats xmac, a càrrec de l’artista Randomagus presenta una peça, realitzada a partir de diverses obres de museus que conformen la Xarxa de Museus d’Art de Catalunya, amb una lectura en clau de referents LGBTIQ+. 

Entre el 14 de juliol i el 9 d'octubre: Domini. La vallesana Francesca Riu reinterpreta la realitat per tal de posar en evidència la ideologia dominant des de la utilització i investigació de materials quotidians i la reutilització de tècniques i pràctiques sovint atribuïdes a la feminitat.

Exposició MAC 'Domini'. FOTO. Ajuntament de Cerdanyola

Exposició MAC 'Domini'. FOTO. Ajuntament de Cerdanyola


Entre el 14 de març i el 31 de desembre: Museus i Liceus: una història compartida. En commemoració del 175è aniversari del Gran Teatre del Liceu, diversos equipaments de Catalunya exposen una peça de les seves col·leccions. 

El Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver

A Ca n'Oliverla seu del Museu d'Història de Cerdanyola, reposen més de 2000 m2 de restes arqueològiques museïtzades, tres edificis ibèrics reconstruïts i ofereix també un ampli ventall d'activitats per a descobrir la cultura ibèrica. Les exposicions temporals i altres propostes vinculades a la història i el patrimoni local reflecteixen la riquesa cultural de Cerdanyola.

Dues exposicions permanents

Ca n'Oliver ofereix l'exposició permanent, Cerdanyola terra d'ibers, que ocupa una superfície de 290 m2 i està dividida en set grans àmbits temàtics a través dels quals es presenta la Cultura Ibèrica. Plafons retroil·luminats, audiovisuals, reconstruccions, interactius i més de 500 objectes arqueològics procedents dels jaciments de Cerdanyola es combinen per donar una visió conjunta sobre el món ibèric.

Poblat Ibèric de Ca n'Oliver

Poblat Ibèric de Ca n'Oliver


També es pot fer la visita al Poblat Ibèric de Ca n’Oliver en l'activitat Ca n'Oliver, un poblat ibèric laietà. És un assentament ibèric aristocràtic que va estar habitat entre el 525 i el 50 aC, que és clau per comprendre l’organització del territori laietà durant l’època ibèrica. El jaciment té una superfície de 2 hectàrees i s’excava de forma gairebé ininterrompuda des del 1986. Actualment es poden visitar més de 6.000. 

L'entrada general al museu és de 3 €, tot i que també hi ha preus reduïts i entrades amb acreditació per a alguns col·lectius. Durant l'agost, el museu estarà obert els dimecres, dijous i divendres de 17 a 20 h, els dissabtes d'11 a 14.30 h i de 16.30 a 20 h i també els diumenges i festius, de 10.30 a 14.30 h.

Exposició permanent del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. FOTO: Museu de Ca n'Oliver

Exposició permanent del Museu i Poblat Ibèric de Ca n'Oliver. FOTO: Museu de Ca n'Oliver


Tot i això, el primer diumenge de cada mes s'ofereixen jornada de portes obertes al museu i visita guiada al poblat ibèric. També, el segon diumenge de cada mes es fa una visita guiada gratuïta amb l'entrada per l'exposició permanent.

Exposició temporal: conèixer la nit en temps ibèrics

A més de les exposicions permanents, del 7 de juliol al 18 d'octubre es pot aprofundir en com era la nit al Poblat Ibèric participant en l'activitat La nit i el cel en temps ibèrics

Nit i cel en temps ibèrics a Ca n'Oliver. FOTO, Ajuntament de Cerdanyola

Nit i cel en temps ibèrics a Ca n'Oliver. FOTO, Ajuntament de Cerdanyola


La nit era fosca? La gent que vivia als poblats ibèrics tenien por de sortir a la nit? Els espantaven els sorolls del bosc que arribaven al poblat a mesura que es feia fosc? El cel nocturn era igual que ara? L’exposició ens respondrà a algunes d’aquestes preguntes a través de tres mostres que han estat cedides per tres institucions diferents.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.