L'artista Tom Carr presenta l'obra 'Sol', una partitura en físic d'ombres acolorides

La peça instal·lada al MAC és resultat del treball dels artistes Tom Carr, Lidia Carrera, Xema Vidal i el músic Jesús Acebedo

El pati del Museu d'Art de Cerdanyola ha acollit aquest divendres 16 de setembre la presentació de la instal·lació artística Sol, una obra d'art a camí entre la música i l'escultura de l'artista Tom Carr i el seu equip, que Amics del Museu d'Art de Cerdanyola (AMAC) ha regalat al MAC en honor al seu 13è aniversari. L'obra és una composició de peces circulars de la qual s'extreuen dues lectures: la visual pel joc d'ombres de colors que projecta, i també l'auditiva, ja que les peces estan situades imitant la partitura de la cançó Ad libitum, composta pel cerdanyolenc Jesús Acebedo.

En l'acte de presentació de la peça, el director del MAC, Txema Romero, ha definit l'obra com una combinació de "música, art i ciència" que té la peculiaritat de sortir de les quatre parets del museu per a jugar amb l'entorn. I és que l'aspecte de l'obra canvia depenent de l'hora del dia i la projecció del sol. Romero ha presentat a l'artista Carr com a un "referent del panorama contemporani català que ha deixat empremta al museu", i que ja havia experimentat amb les llums i les ombres deu anys enrere al MAC presentant una altra obra.

El MAC acull la presentació de 'Sol'. FOTO: Nora MO

El MAC acull la presentació de 'Sol'. FOTO: Nora MO


Tot seguit, la presidenta de l'AMAC, Neus Santos, ha fet l'entrega oficial de la peça al museu i a la ciutat, afegint que l'objectiu de l'associació és que "l'art contemporani tiri endavant, es conegui i sigui una part important de la ciutat".

Procés a vuit mans

L'obra és resultat de la conjunció entre Tom Carr i el seu equip, els artistes Lidia CarreraXema Vidal, amb la col·laboració en la part musicada del pianista Jesús Acebedo. L'equip va col·locar estratègicament les 69 peces en els mesos de juny i juliol, en un procés que Carr ha definit com a "tot un repte" per la pressió constant de si funcionaria. Carr atribueix l'èxit del projecte al treball harmònic de tot l'equip: "Som tots iguals, no és que jo lideri l'obra sinó que s'ha anat construint gràcies als quatre", ha puntualitzat.

Carr es va inspirar en un quadre de Miró per a començar a cuinar la idea, que va acabar donant forma amb l'ajuda de Lidia Carrera i Xema Vidal. Per a Carrera ha estat "fantàstic" el fet de poder "desenvolupar un treball amb els colors, la llum, el joc de l'ombra i el reflex, i a més afegir quelcom que l'enriqueix molt, la música". Segons l'artista, aquest joc d'ombres aporta una "harmonia" a l'obra que s'assimila amb l'harmonia de la cançó en què s'inspira.

Una obra canviant

En Xema Vidal és un artista amb més de 40 anys d'experiència que s'ha mostrat especialment agraït amb el projecte per un motiu en concret: "He arribat a la conclusió que el que més m'agrada és aprendre i vull morir aprenent". Vidal ha destacat que l'obra és resultat de la inquietud per fer que "una cosa quieta reflecteixi el moviment de l'univers", ja que l'aspecte de la peça està subjecte a la intensitat de la llum solar, i això la dota de moviment.

Música estampada en una paret

Sol és essencialment una composició musical a càrrec del cerdanyolenc Jesús Acebedo que l'equip de Tom Carr ha dotat de materialitat. L'obra musical es diu Ad libitum, que vol dir lliurement. "Volia transmetre aquesta idea de llibertat i que cada músic pugui fer les seves interpretacions i versions", explica Acebedo. Per a poder escoltar la música cal escanejar el codi QR que es facilita, on hi ha la partitura base.


Així, la composició està estrictament lligada amb el llenguatge musical: "Les peces formen una escala que puja, cada compàs és un esglaó, cada peça vertical és un silenci i, a més, és una peça cíclica, que comença i acaba igual", explica el músic, destacant també que es va fer que un extrem arribés al xiprer com a imatge de mort. Els colors tampoc són escollits a l'atzar, sinó de més freds a més càlids.

Per tancar l'acte, Txema Romero ha destacat que la peça recull l'essència de la ciutat i del MAC per estar inspirada en les Dames del Vitrall, l'obra emblemàtica del Museu d'Art, o com el director ho ha anomenat, "el museu de la llum".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.