La iniciativa local Cafè amb Lletres celebra aquest 2022 els seus 15 anys de trajectòria. El 6 de març de 2007 naixia aquest programa de difusió i promoció de la lectura en català a Cerdanyola del Vallès.
El primer Cafè amb Lletres
El primer acte va ser una taula rodona titulada Vinyes de Savall, un espai literari enmig del Vallès d’Isidre Grau, amb la participació d’Oriol Izquierdo, professor i crític, Joan Josep Isern, crític, Miquel Sánchez, historiador, i Isidre Grau, escriptor. Aquell va ser l'inici de 15 anys d’activitats pensades per a facilitar un espai de trobada entre les escriptores i els escriptors amb el seu públic lector. L’acte social de 'prendre un cafè' ha estat la base per parlar de literatura local i nacional, en actes conduïts per periodistes cerdanyolencs i d’arreu.
152 escriptors i 4.400 cafès
El Cafè amb lletres celebra els 15 anys com un programa literari d’èxit i ben consolidat a la ciutat. El balanç de la feina feta a data d’avui constata que durant els quinze anys de vida hi han passat 152 escriptors i escriptores, s’han presentat 126 llibres, s’han fet 6 taules rodones temàtiques i 1 cafè amb lletres especial Sant Jordi. Una feina que ha atret a 7.262 persones que haurien consumit 4.432 cafès.
El cafè amb lletres, coordinat per una taula de lletres i amb la col·laboració de les llibreries de la ciutat, ha auspiciat al llarg de la seva història la creació d’un club de lectura i la seva versió infantil, el Suc amb lletres. També ha generat un programa a la ràdio, que es va emetre a la sintonia de Cerdanyola Ràdio.
Adaptació a la pandèmia
La pandèmia de la Covid-19 va comportar una alteració de les sessions. Se’n va veure afectada la del 19 de març de 2020 amb Xavier Bosch, ajornada fins al desembre. A partit d’aquell moment els Cafès amb Lletres passaren a fer-se virtualment des de l’abril de 2020 fins al maig de 2021. El setembre d’aquell any es reprengueren presencialment, tornant a poc a poc a la normalitat i sempre complint les normes sanitàries. "Donada la bona experiència a Internet, arribant a nous públics, s’ha treballat perquè els Cafès amb lletres siguin presencials i accessibles a través d’Internet, primer en emissions en directe a través de les xarxes socials municipals i després, amb l’enregistrament de la sessió i posterior pujada al canal de Youtube de l’Ajuntament de Cerdanyola", destaquen des del consistori.
La literatura a la ciutat
L'Ajuntament assegura que el programa té garantida la seva continuïtat en el marc del Pla Director de Lectura de la ciutat. "Agents del món del llibre i la literatura de la ciutat, així com l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès, s’encarreguen de dissenyar les dues edicions anuals del Cafè amb lletres", assenyalen, detallant que es preparen dues fornades de trobades amb autors: la del primer semestre i, després de l’estiu, la del quatrimestre final de l’any.
Altres activitats de promoció de la lectura a la ciutat són la presentació de llibres d’autores locals; els Premis Literaris de Cerdanyola del Vallès, que s’organitzen conjuntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona; Nit Lab-MAC, una proposta adreçada al jovent per difondre la literatura i la creació artística que es fa amb la col·laboració de la regidoria de Joventut i els instituts; el programa Més Q Lletres, que aplega les activitats que es fan des del Dia mundial de la poesia fins a Sant Jordi, com la trobada de Tales Truck i la Marató de lectura i el proper Festival de Literatura i Ciència, que es farà el novembre, coincidint amb la Setmana de la Ciència. Serà el primer festival amb aquesta temàtica, el diàleg de les lletres amb la ciència i la investigació. El promouran l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès coordinadament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, el Sincrotó Alba i el Parc Tecnològic del Vallès. El Pla Director de Lectura també està present a la campanya Una Nit d’Il·lusió per a Tothom on els llibres tenen presència en els lots de regals que rep la canalla que els necessita.
Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.
Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.