La ‘Cerdanyola Insòlita’ de l’Orlando: una nova mirada del “poble”

El dimecres 13 de setembre es va presentar al Museu d'Art de Cerdanyola el segon quadern de la Col·lecció "MAC-Orlando Barrial"

El dimecres 13 de setembre es va presentar al Museu d'Art de Cerdanyola el segon quadern de la Col·lecció "MAC-Orlando Barrial", que un grup d'amics i amigues de l'Orlando Barrial van decidir posar en marxa després de la seva mort el febrer de l'any 2020.

El quadern, que es titula "La Cerdanyola Insòlita", és un recull de reportatges periodístics publicats per Barrial al Diari de Cerdanyola, la revista mensual que el grup del TOT Cerdanyola va publicar durant uns anys, per analitzar amb detall diversos aspectes del dia a dia de la ciutat, fugint de l'actualitat, que ja cobria el TOT.

Dos dels membres del grup Amics i Amigues d'Orlando Barrial, Joan Sánchez Braut, antic director del TOT i antic cap de redacció del Diari de Cerdanyola, i Gemma Moncho, antiga directora del Cerdanyola Al Dia, van ser els encarregats de presentar el segon dels cinc quaderns previstos; i al mateix temps van posar en relleu la importància de la tasca de les entitats i persones, com l’Orlando, que "per amor a Cerdanyola fan comunitat, fan poble i fan ciutat"

En aquest sentit, Gemma Moncho, va comentar que “l’Orlando era un gran defensor de la idea de ‘poble’” i que  “ell veia Cerdanyola amb un sentit de comunitat, com un sentiment que es du a dins”.

El MAC es va omplir d'assistents per a veure la presentació del segon quadern de la 'Col·lecció MAC-Orlando Barrial'. FOTO: Juan Antonio Hidalgo

El MAC es va omplir d'assistents per a veure la presentació del segon quadern de la 'Col·lecció MAC-Orlando Barrial'. FOTO: Juan Antonio Hidalgo

 

En aquest recull, precisament, “l’Orlando ens ofereix una nova mirada d’aquesta Cerdanyola i ens convida a redescobrir-la amb uns altres ulls”, va afegir Moncho, qui va assegurar que “Cerdanyola serà poble en tant que tots nosaltres sabem conservar la identitat que tant defensava l’Orlando”.  

Joan Sánchez, per la seva banda, va destacar el reportatge que l’Orlando va titular ‘Redescobrir el poble’ i que comença amb una discussió sobre si Cerdanyola era un poble, una vila o una ciutat. Aquest capítol dóna peu a la reflexió sobre els canvis que ha patit Cerdanyola a la seva història i, tal i com va citar Sánchez del mateix capítol del llibre, “quan algú diu que Cerdanyola no té identitat, s’equivoca. Tenim molts aspectes que ens identifiquen com a comunitat, el que passa és que són molt diversos”.

L’exdirector del TOT Cerdanyola també va posar el focus en l’elecció del títol del llibre, i és  “quan diem que és insòlit, és perquè l’Orlando sabia fer present una cosa que normalment no tens present. Era una persona que no defugia de l’opinió i de la crítica, perquè ell amb aquests reportatges ens volia incitar a la descoberta de la seva Cerdanyola però també a la reflexió d’alguns dels aspectes de la ciutat”.

 

20 anys de l'Irish Pub The 1916

Aprofitant que aquest any també es celebren els 20 anys de l'Irish Pub The 1916, creat per Barrial, al llibre es dediquen unes pàgines a aquesta efemèride i es van projectar dos fragments del programa de TV3 "Karakia", que va dedicar un dels seus capítols als irlandesos a Catalunya, i on l’Orlando i el Pub van tenir un paper molt protagonista. L'acte es va tancar, precisament, amb uns brindis en memòria seva al pub amb un concert de música irlandesa.

El llibre es posarà a la venda a partir de la setmana que ve a les llibreries de Cerdanyola. De totes maneres ja es pot comprar al Museu d'Art de Cerdanyola i al The 1916 Irish Pub i també es pot descarregar, de forma totalment gratuïta, a la web www.cerdanyola.net/orlando.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter i Instagram.